Despre medicina

Informatii si stiri medicale

Munca in schimburi si microbiota intenstinala

Munca in schimburi poate avea un efect negativ asupra microbiotei intestinale, problema care poate afecta sanatatea generala.
microbiota intestinala, munca in schimburi, bacterii intestinale

Sursa: Pexels

Un grup de cercetatori a analizat diferite studii publicate in trecut pentru a intelege mai bine impactul orelor anormale de munca asupra microbiotei intestinale. Acestia au dorit sa afle mai multe despre efectul probioticelor, despre disbioza (dezechilibru microbian) si despre cresterea calitatii vietii persoanelor care lucreaza in schimburi.


Conform studiilor anterioare, orele anormale de munca pot avea un efect negativ asupra sanatatii generale intrucat programul poate perturba viata sociala, tiparele de somn si aportul alimentar, ceea ce poate amplifica riscul de imbolnavire sau de crestere in greutate.


Studiul a fost publicat in jurnalul Nutrients, in data de 7 iulie 2023.


Despre munca in schimburi


Munca in schimburi, inclusiv cea care include turele de noapte, prezinta numeroase riscuri, cateva studii revizuite de echipa curenta de cercetatori asociind urmatoarele afectiuni cu orele anormale de munca:

  • Diabetul zaharat tip 2;
  • Sindromul metabolic;
  • Afectiuni cardiovasculare;
  • Cancer;
  • Tulburari de somn;
  • Sindromul de colon iritabil;
  • Anxietatea.


Asocierea dintre munca in schimburi si toate aceste potentiale riscuri a fost realizata in baza aportului necorespunzatoar de nutrienti obtinut din acest stil de viata, in baza mesele neregulate, a schimbarilor hormonale si a factorilor psihologici.


Schimbarile aduse aportului alimentar


Persoanele care lucreaza in schimburi prezinta deseori schimbari in tiparul alimentar, acest lucru fiind si mai evident odata cu scaderea activitatilor fizice si cresterea disponibilitatii alimentelor si bauturilor bogate in calorii, ceea ce duce in cele din urma la consumul de produse bogate in sare, zahar si grasimi.


Lipsa activitatilor fizice in timpul liber exacerbeaza si mai mult aceasta problema, lucru care poate duce la cresterea nivelului de colesterol si trigiceride, cresterea indicelui de masa corporal si riscul de dezvoltarea a bolilor cardiovasculare.


Schimbarile hormonale si privarea de somn


Munca in schimburi poate provoca si schimbari hormonale, care la randul lor pot contribui la aparitia problemelor cardiometabolice.


Prin perturbarea ritmului circadian, este posibil ca hormonii care regleaza apetitul sa fie afectati in mod negativ, ceea ce poate avea un impact asupra aportului alimentar si nutritional. Mai mult decat atat, munca in schimburi poate creste si nivelul de cortizol din organism, problema care a fost asociata cu rezistenta la insulina si aparitia stresului.


Privarea de somn poate declansa si schimbari proinflamatorii la nivelul microbiotei intestinale, ceea ce poate afecta sanatatea metabolica prin schimbarea numarului de bacterii prezente in intestin.


Microbiota intenstinala si munca in schimburi


Cand vine vorba de microbiota intestinala, atat munca in schimburi, cat si mediul in care se lucreaza pot influenta sanatatea si compozitia acesteia.


In cazul persoanelor care lucreaza in mediul spitalicesc, de exemplu, pe langa riscurile generale asupra microbiotei, riscurile specifice intalnite in acel mediu pot creste probabilitatea de contractare a bolilor infectioase.


Conform analizelor anterioare mentionate in studiul curent, personalul medical prezinta de regula o microbiota mai diversificata comparativ cu restul persoanelor care lucreaza in schimburi. Mai mult decat atat, s-a descoperit ca persoanele care lucreaza in unitatea de primiri urgente tind sa aiba un numar mai mare de bacterii asociate cu infectiile nosocomiale, motiv pentru care s-a ajuns la concluzia mentionata mai sus.


In ceea ce priveste munca la ferma, persoanele care lucreaza in acel mediu tind sa prezinte o microbiota mai bogata si mai diversificata comparativ cu persoanele din mediul urban, problema care poate contribui la aparitia bolilor inflamatorii sau a celor alergice.


Persoanele care lucreaza timp indelungat pe vapor pot prezenta probleme cu microbiota intestinala din cauza disponibilitatii limitate de alimente proaspete, in timp ce persoanele care lucreaza in fabrici de metale sau tuneluri pot fi expuse la siliciu, praf ceramic si alti compusi care pot creste riscul de dezvoltare a bolilor pulmonare, mintale si cardiovasculare.


Restaurarea microbiotei intestinale in randul persoanelor care lucreaza in schimburi


Conform studiului curent, probioticele pot avea potentialul de a reduce efectele negative ale programului anormal de lucru asupra microbiotei intestinale.


Studiile clinice realizate in trecut au investigat eficienta probioticelor asupra diferitelor afectiuni si au constatat ca acestea pot ajuta la gestionarea schimbarilor suferite de sistemul imunitar si pot ameliora stresul asociat cu turele de noapte. Aditional, in randul persoanelor care lucreaza in domeniul maritim, suplimentarea cu probiotice a aratat o imbunatatire a starii fizice si o reducere a anxietatii.


Este posibil ca suplimentarea cu acizi grasi cu lant scurt sau cu fibre dietetice sa ajute la ameliorarea depresiei si a anxietatii, insa sunt necesare studii aditionale pentru a valida aceasta asociere si pentru a intelege mai bine mecanismul principal de functionare.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

  1. Nutrients
  2. News-Medical
  3. Pexels