Despre alimentele ultra-procesate si riscul ridicat de glaucom
Glaucomul reprezinta o serie de afectiuni oculare care pot cauza probleme de vedere sau pierderea completa a acesteia din cauza lezarii nervului optic.
In momentul de fata nu exista tratament curativ pentru glaucom, insa interventiile timpurii pot ajuta la protejarea vederii si la oprirea lezarii nervului.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, glacomul reprezinta una dintre principalele cauze de orbire sau tulburari de vedere, alaturi de erorile de refractie, cataracta, retinopatia diabetica si degenerarea maculara asociata cu inaintarea in varsta.
In ceea ce priveste factorii de risc, glacumoul are o probabilitate mai mare de dezvoltare in randul persoanelor care prezinta presiune introculara ridicata si/sau istoric medical familial de glaucom. Anumiti factori de mediu au fost si ei asociati cu o crestere a dezvoltarii glaucomului, cum ar fi stilul de viata, exercitiile fizice si nutritia, aceasta din urma fiind cauzata de alimentele cu un continut ridicat de sare, zahar si grasimi.
Chiar daca exista studii care au sugerat o potentiala asociere intre alimentatie si riscul de glaucom, relatia dintre cele doua nu a fost analizata in detaliu. Pentru a obtine mai multe informatii despre acest subiect, un grup de cercetatori a analizat legatura dintre alimentele ultra-procesate si incidenta de glaucom, studiul fiind publicat in Jurnalul “Nutrients” la inceputul acestei luni.
Cum a fost realizat studiul
Studiul de cohorta a inclus 19,255 participanti, varsta medie fiind de 38 de ani. Acestia au fost urmariti clinic timp de 13 ani prin chestionare bienale care puteau fi completate si trimise atat online, cat si prin posta.
Printre altele, chestionarele au inclus intrebari legate de factori sociodemografici, masuratori fizice, stil de viata si obiceiuri, dieta si comorbiditati. Aportul de alimente ultra-procesate a fost evaluat conform clasificarii NOVA, iar cazurile de glaucom au fost determinate prin chestionare si dovezi de diagnostic din partea unui specialist. Mai mult decat atat, cercetatorii au validat cazurile auto-raportate (150 la numar) folosind standardele Societatii Europene a Glaucomului.
Studiul a exclus persoanele care prezentau deja glaucom sau hipertensiune oculara, precum si cele cu unu aport caloric mai mare decat valorile predeterminate.
In ceea ce priveste variabilele, cele sociodemografice au inclus varsta, sexul, educatia si indexul de masa corporala (IMC), in timp ce variabilele legate de dieta si stil de viata au inclus aportul total de calorii, dieta mediteraneana, exercitii fizice, fumator sau nefumator, aportul de cofeina, de alcool si rata de omega-3 si omega-6. Rubrica de comorbiditati a inclus hipertensiunea arteriala, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul.
Rezultatele obtinute
In timpul studiului, cercetatorii au notat 230 de cazuri de glaucom si au studiat 176,963 de ani individuali. Participantii cu aportul cel mai ridicat de alimente ultra-procesate au avut o varsta mai mica decat media precizata mai sus si au consumat mai mult alcool si cofeina, alaturi de un aport caloric mai ridicat. Dupa ajustarea informatiilor, s-a observat ca participantii cu un aport ridicat de alimente ultra-procesate (mai mult de 4 mese pe zi) au prezentat un risc de 1.8 ori mai mare de glaucom comparativ cu participantii care au avut un consum mic de alimente ultra-procesate (o masa pe zi sau deloc).
Dintre toate alimentele ultra-procesate, dulciurile au prezentat un risc semnificativ mai mare de dezvoltare a glaucomului. Aportul ridicat de alimente ultra-procesate a produs un nivel mai ridicat de glucoza in sange, stres oxidativ si inflamatie, dulciurile avand efectul negativ cel mai mare. Aditional, consumul acestor alimente a fost asociat si cu cresterea in greutate si disfunctia endoteliala, ambele avand efecte negative asupra sanatatii generale.
Concluzia
In general, studiul a aratat ca persoanele cu un aport ridicat de alimente ultra-procesate au prezentat si o probabilitate mai mare de dezvoltare a glaucomului, comparativ cu persoanele care au avut un aport redus. Mai mult decat atat, in urma examinarilor individuale, s-a descoperit ca alimentele-ultraprocesate sub forma de dulciuri au prezentat riscul cel mai mare de glaucom.
Luand in considerare tendinta in continua crestere de a consuma alimente ultra-procesate, cercetatorii acestui studiu au recomandat ca specialistii din domeniul medical sa promoveze tipare alimentare sanatoase compuse din alimente care nu sunt ultra-procesate si care sa contina valori calorice corespunzatoare, pentru a preveni alte potentiale riscuri.
Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: