Vitamina D ar putea ameliora psoriazisul
Psoriazisul este o afectiune cutanata, care afecteaza aproximativ 100 de milioane de persoane la nivel global, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Aceasta este caracterizata prin acumularea de celule la nivelul pielii, ceea ce duce in cele din urma la formarea crustelor albe cu aspect solzos.
Pentru a intelege mai bine aceasta problema cronica au fost efectuate de-a lungul timpului numeroase studii axate atat pe factorii declansatori, cat si pe mecanismele acestei boli. Acum insa, cel mai recent si mai amplu studiu axat pe psoriazis s-a concentrat pe rolul vitaminei D, rezultatele aratand ca nivelul acesteia ar putea influenta severitatea bolii.
Conform doctorului Rachel K. Lim din cadrul Universitatii Brown – ”Cremele topice cu vitamina D sintentica incep sa fie foarte populare pentru gestionarea psoriazisului, insa acestea tind sa necesite o prescriptie medicala din partea unui medic specialist. Cu toate acestea, rezultatele noastre au aratat ca o dieta bogata in vitamina D si suplimentele orale ar putea oferi si ele un beneficiu pentru pacientii afectati de aceasta boala.”
Dr. Lim a prezentat rezultatele acestui studiu in cadrul intalnirii anuale a Societatii Americane de Nutritie intitulata Nutrition 2023, care a avut loc in Boston in perioada 22-25 iulie.
Cum a fost realizat studiul
Echipa de cercetatori a fost condusa de Eunyoung Cho, profesor asociat al departamentului de dermatologie care studiaza in prezent rolul nutritiei si a factorilor de mediu asupra cancerului de piele si a altor afectiuni cutanate inflamatorii, printre care si psoriazisul.
Rolul vitaminei D in determinarea severitatii psoriazisului pare a fi legat de raspunsul imunitar al corpului si de efectele directe asupra celulelor implicate in vindecarea pielii.
”Odata cu cresterea interesului in suplimentarea cu vitamine, am vrut sa analizam mai departe conexiunea dintre vitamina D si severitatea psoriazisului. Chiar daca au existat numeroase studii axate pe aceasta boala, doar cateva au verificat aceasta potentiala asociare sau au abordat cercetarile dintr-un punct de vedere nutritional.”
Pentru acest studiu nou cercetatorii au indentificat 491 de cazuri de psoriazis, 162 dintre acestea fiind din perioada 2003-2006, iar 329 fiind din perioada 2011-2014. Din aceste cazuri cercetatorii au extras informatii referitoare la nivelul de vitamina D al fiecarui pacient, suprafata de piele afectata si alti factori importanti cum ar fi sexul, varsta, indicele de masa corporala, rasa si daca persoana respectiva era fumatoare sau nefumatoare.
Rezultatele obtinute
Dupa ce au luat in considerare factorii asociati cu stilul de viata (cum ar fi fumatul), rezultatele cercetarilor au aratat ca nivelul scazut de vitamina D sau deficitul acesteia a fost asociat semnificativ cu un grad mai mare de severitate al psoriazisului. Aditional, cercetatorii au mai descoperit ca pacientii cu zonele cele mai reduse de piele afectata de psoriazis au avut un nivel de vitamina D mai ridicat, in timp ce pacientii cu zonele cele mai mari de piele afectata de psoriazis au avut un nivel mult mai mic de vitamina D.
”Doar un singur studiu care a fost publicat in 2013 a analizat relatia dintre vitamina D si psoriazis. Acum insa, suntem capabili sa adaugam informatii noi si mult mai recente, de la un numar de trei ori mai mare de participanti pentru a sustine aceasta relatie.”
Intrucat exista riscul de depasire a nivelului normal de vitamina D, cercetatorii recomanda ca persoanele care doresc suplimentarea cu aceasta vitamina sa discute in prealabil cu medicul de familie pentru a primi un dozaj si un plan de administrare corespunzator.
Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: