...

Fractura de sold: Rata de supravietuire mai mica decat unele tipuri de cancer

fractura de sold, fractura, fractura vertebrala

Fractura de sold: Rata de supravietuire mai mica decat unele tipuri de cancer

In timp ce pacientii si familiile acestora tind sa considere fracturile drept leziuni minore, un articol publicat recent in jurnalul JBMR Plus a indicat o rata de supravietuire mai mica decat unele tipuri de cancer, atat in ceea ce priveste fracturile de sold, cat si alte tipuri de fracturi.


Chiar daca de-a lungul timpului cercetatorii au acumulat numeroase dovezi si informatii legate de mortalitatea persoanelor cu varsta mai mare de 50 de ani, rata de supravietuire dupa fracturarea oaselor nu este de obicei disponibila pentru pacienti si familie.


Pentru a remedia aceasta lipsa de informare, obiectivul studiului curent a fost de a analiza aproximativ 100,000 de participanti pentru a putea determina prognosticul post-fractura in randul persoanelor cu varsta mai mare de 65 de ani prin analizarea supravietuirii impartita pe sexe, varsta si tipul fracturii. Informatiile necesare au fost obtinute din baza de data a sistemului public de sanatate din Ontario, Canada.


Rezultatele obtinute


Din intreaga cohorta de pacienti cu varsta mai mare de 65 de ani, mai putin de o treime din numarul total de participanti de sex masculin si mai putin de jumatate dintre cei de sex feminin au supravietuit 5 ani de la fracturarea soldului. In ceea ce priveste fracturile vertebrale, rata de supravietuire a fost putin mai buna comparativ cu cea prezenta la nivelul superior al femurului.


Pacientii cei mai in varsta (85+ ani) au avut prognosticul cel mai negativ. Participantii de sex feminin au prezentat o rata mai mare de supravietuire post-fractura, insa au avut un risc mai mare de fracturare comparativ cu pacientii de sex masculin.


Conform informatiilor obtinute, cercetatorii au precizat ca reducerea cea mai mare a ratei de supravietuire, pentru ambele sexe, s-a realizat in prima luna de la aparitia fracturii, ceea ce sugereaza ca perioada cea mai critica pentru imbunatatirea prognosticului este imediat dupa fracturarea osului.


Valori similare sau chiar mai mici decat cele asociate cu anumite cancere


Rata de supravietuire, timp de 5 ani, pentru diferite tipuri de cancer in randul adultior in varsta este urmatoarea:

  • 64% in randul pacientilor cu varsta cuprinsa intre 60 si 79 de ani, pentru orice tip de cancer;
  • 43% in randul pacientilor cu varsta mai mare de 80 de ani, pentru orice tip de cancer;
  • 94% in randul barbatilor de orice varsta, care sufera de cancer de prostata;
  • 89% in randul femeilor de orice varsta, care sufera de cancer mamar.


Comparativ cu aceste statistici, rata de supravietuire pentru adultii varstnici care au suferit anumite tipuri de fracturi poate fi asemanatoare sau chiar mai mica decat rata asociata cu tipurile cele mai comune de cancer.


”Acest studiu axat pe canadieni cu varsta mai mare de 65 de ani a demonstrat ca rata de supravietuire a scazut dramatic in prima luna de la aparitia fracturilor si ca este similara sau chiar mai mica decat unele cancere mai des intalnite. Informatiile obtinute evidentiaza nevoia urgenta de a oferi interventii secundare preventive inainte de externare, conform recomandarilor Asociatiei Americane de Cercetare a Oaselor si Mineralelor” – Jacques Brown, autorul principal al studiului.


Despre fracturile de sold, pe scurt


Fractura de sold este o leziune severa care necesita de cele mai multe ori interventie chirurgicala si recuperare indelungata.


Factorii principali de risc includ varsta si sexul persoanei, intrucat densitatea osoasa si masa musculara tind sa se reduca odata cu inaintarea in varsta. Mai mult decat atat, persoanele varstnice pot prezenta si probleme de vedere si de echilibru, ambele putand creste riscul de cadere si fracturare.


In ceea ce priveste sexul persoanei, trebuie mentionat faptul ca persoanele de sex feminin prezinta un risc de trei ori mai mare de fracturare din cauza reducerii nivelului de estrogen si pierderea mult mai rapida a densitatii osoase.


Alte probleme medicale care pot creste riscul de aparitie a fracturilor la sold includ osteoporoza, tulburarile intestinale, problemele tiroidiene si cele care afecteaza echilibrul cum ar fi boala Parkinson, AVC-ul sau neuropatia periferica.


Deoarece fracturile de acest tip pot pune viata in pericol, este recomandata prevenirea acestora si reducerea riscului de cadere prin inlaturarea mobilierului de mici dimensiuni (evitarea impiedicarii), folosirea cadrelor sau bastoanelor pentru deplasare, evitarea consumului ridicat de alcool si imbunatatirea echilibrului.

Surse:

  1. JBMR Plus
  2. News-Medical
  3. Mayo Clinic
  4. Pexels
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.