Anxietatea: Tipuri, Simptome, Cauze, Tratament
Prezenta ocazionala a axientatii reprezinta o parte normala a vietii. Cu toate acestea, persoanele care sufera de tulburari anxioase prezinta ingrijorare si frica intensa, persistenta si excesiva.
Deseori, anxietatea produce episoade repetate de frica si teroare, care pot ajunge la apogeu in doar cateva minute (atacuri de panica).
Aceste sentimente de anxietate si panica pot interveni in viata de zi cu zi, sunt greu de controlat, exagereaza pericolul si pot dura o perioada lunga. Simptomele pot sa apara in tinerete sau adolescenta si pot sa continue la varsta adulta.
Anxietatea poate interveni in viata de zi cu zi, deoarece persoana evita de cele mai multe ori zonele care produc aceste sentimente de frica. Asta inseamna ca ar putea ocoli pe o alta strada, ar putea evita anumite zone dens populate, de exemplu stadion, mall, cinematograf etc, sau ar putea refuza chiar sa iasa din casa.
Tulburarile anxioase sunt de mai multe tipuri si includ tulburarea anxioasa generalizata sau anxietatea generalizata, anxietate sociala, anxietate de separare si fobii specifice. O persoana poate suferi de mai multe tipuri de anxietate. In unele cazuri anxietatea poate sa apara in urma unei probleme medicale care necesita tratament.
Semnele si simptomele anxietatii
Cele mai frecvente semne si simptome ale anxietatii includ:
- Stare de agitatie si stres;
- Sentimentul de pericol iminent, panica sau groaza;
- Puls ridicat;
- Hiperventilatie (accelerarea frecventei respiratorii);
- Tremor;
- Transpiratie abundenta;
- Probleme ganstrointestinale;
- Probleme de concentrare;
- Tulburari de somn;
- Nevoia de a evita numite activitati sau locuri care pot declansa anxietatea.
Severitatea simptomelor difera de la o persoana la alta. Unele persoane pot prezenta doar 2-3 simptome, in timp ce alte pot prezenta mult mai multe. Este recomandat consultul unui medic specialist, daca anxietatea intervine in viata de zi cu zi.
Tipuri de anxietate
Exista mai multe tipuri de anxietate, cum ar fi:
- Agorafobia. Este tipul de tulburare anxioasa in care persoana evita zonele si situatiile care ar putea declansa sentimentul de panica, rusine, captivitate, lipsa de ajutor.
- Tulburare anxioasa provocata de probleme medicale. Aceasta include simptome intense de anxietate si panica, care sunt provocate direct de alte afectiuni.
- Anxietate generalizata. Include anxietate si ingrijorare excesiva cu privire la activitati sau evenimente normale si de rutina. Ingrijorarea este iesita din comun comparativ cu circumstantele actuale. Aceasta apare deseori alaturi de alte tulburari anxioase sau depresie.
- Tulburarea de panica (atac de panica). Aceasta include episoade repetate de anxietate intensa, frica sau teroare, care ating apogeul in doar cateva minute si care se pot manifesta prin senzatie de pericol iminent, dureri in piept, palpitatii, dispnee etc.
- Mutismul selectiv. Afecteaza capacitatea copilului de a vorbi in anumite situatii cum ar fi la scoala sau in public, cu toate ca acasa sau in conditii favorabile lui, copilul tinde sa vorbeasca normal. Aceasta tulburare poate afecta viata de zi cu zi, viata sociala, relatiile la scoala etc.
- Anxietate de separare. Apare deseori la copii si are legatura cu separarea de parinti sau de persoanele care au rolul de parinte. Anxietatea de separare poate sa apara si la adulti atunci cand sunt separati de casa, frati sau partener.
- Anxietate sociala (fobie sociala). Aceasta tulburare este caracterizata printr-un nivel ridicat de anxietate, frica si evitare a situatiilor sociale din cauza sentimentelor de rusine si frica de a fi judecat.
- Tulburare anxioasa produsa de substante. In aceasta tulburare, simptomele de panica si anxietate intensa apar in urma folosirii drogurilor, prin expunerea la substante toxice, anumite medicamente sau chiar sevraj.
- Fobii specifice sau alte tulburari anxioase specifice si nespecifice, care nu fac parte din criteriul exact al unei tulburari anxioase.
Cauzele anxietatii
Cauzele anxietatii nu sunt cunoscute in totalitate. Experientele de viata cum ar fi evenimentele traumatice par a declansa tulburarile anxioase la persoanele care erau deja predispuse la aceasta problema.
Pentru unele persoane, anxietatea poate fi legata de prezenta altor probleme medicale. In unele cazuri, semnele si simptomele anxietatii sunt primii indicatori ai unei tulburari mintale.
Daca medicul specialist este de parere ca anxietatea are o cauza medicala, acesta poate cere anumite teste pentru o analiza mai detaliata.
Problemele medicale care pot fi asociate cu anxietatea includ:
- Bolile cardiace;
- Probleme cu glanda tiroida, de exemplu hipertiroidismul;
- Tulburari respiratorii, cum ar fi boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) sau astm;
- Drogurile sau sevrajul;
- Tumori rare care produc anumiti hormoni.
Factori de risc asociati cu anxietatea
Anumiti factori pot creste riscul de dezvoltare a tulburarii anxioase, cum ar fi:
- Trauma. Copiii care au fost abuzati sau traumatizati sau care au fost martorii unor evenimente traumatice, au un risc mai mare de a dezvolta aceasta tulburare pe parcursul vietii. Adultii care sunt expusi unui eveniment traumatic pot dezvolta si ei aceasta tulburare anxioasa.
- Stres aparut din cauza unei boli. Probleme severe de sanatate pot cauza ingrijorari semnificativ de mari cu privire la tratament si la viitor.
- Acumularea stresului. Un eveniment major sau acumularea treptata a stresului aparut in viata de zi cu zi poate declansa anxietatea, de exemplu decesul unei persoane aproapiate, stresul la locul de munca sau stresul financiar.
- Personalitatea. Anumite tipuri de personalitate sunt mai predispuse tulburarilor anxioase.
- Alte tulburari mintale. Persoanele care au alte tulburari mintale, cum ar fi depresia, au de cele mai multe ori si tulburare anxioasa.
- Istoric familial. Persoanele care au parinti sau frati cu anxietate, au un risc mai mare de a dezvolta si ele aceasta tulburare. Cercetatorii sunt de parere ca anxietatea sau cel putin anumite caracteristici care predispun o persoana la aceasta tulburare, pot fi mostenite.
- Droguri sau alcool. Abuzul de alcool, droguri sau chiar sevrajul poate provoca sau inrautati anxietatea.
Complicatii ale anxietatii
Tulburarile anxioase nu produc doar ingrijorare si frica. Acestea pot duce spre alte forme de tulburari mintale sau pot agrava afectiunile fizice si cele de sanatate mintala existente deja. Cateva dintre complicatiile anxietatii includ:
- Depresia sau alte probleme de sanatate mintala;
- Abuzul de droguri;
- Tulburari de somn;
- Probleme digestive;
- Cefalee si dureri cronice;
- Izolare sociala;
- Probleme la locul de munca sau la scoala;
- Calitate scazuta a vietii;
- Suicid.
Metode de prevenire a anxietatii
Nu exista o cale sigura care sa prezica cu certitudine cauza sau cauzele aparitiei anxietatii. Cu toate acestea, exista metode care pot fi aplicate pentru a reduce impactul simptomelor, cum ar fi:
- Ajutorul oferit cat mai devreme. La fel ca si celelalte probleme, anxietatea este mai greu de tratat daca este lasata sa evolueze.
- Viata activa. Participarea la activitati placute care produc sentimente pozitive, implicarea in activitati sociale si in relatii, toate acestea pot reduce starea de ingrijorare.
- Evitarea alcoolului si a drogurilor. Alcoolul si drogurile pot provoca sau inrautati anxietatea.
Optiuni terapeutice pentru anxietate
Principalele forme de tratament pentru anxietate sunt psihoterapia si medicatia. De obicei, aceste doua forme de tratament sunt mai eficiente daca sunt combinate. Se va lucra impreuna cu medicul specialist pentru a gasit metoda de tratament cea mai buna pentru fiecare persoana.
In cazul psihoterapiei, terapia cognitiv comportamentala este forma cea mai eficienta de terapie in cazul tulburarilor anxioase. Aceasta se axeaza pe invatarea metodelor specifice de imbunatatire a simptomelor si revenirea treptata la activitatile evitate din cauza anxietatii.
Tratamentul medicamentos este folosit pentru a ameliora simptomele si depinde de tipul tulburarii anxioase si de existenta sau absenta altor probleme de sanatate mintala.
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: