...

Obezitatea: Cauze, Factori de risc, Complicatii

obezitatea, obezitatea factori de risc, obezitatea complicatii, obezitatea cauze

Obezitatea: Cauze, Factori de risc, Complicatii

Obezitatea este o tulburare complexa care implica acumularea excesiva de grasime in corp. Printre altele, aceasta poate creste riscul de aparitie al bolilor cardiovasculare, al diabetului si al hipertensiunii arteriale si poate afecta calitatea vietii.

Pierderea in greutate poate reduce riscul de aparitie al bolilor asociate cu obezitatea. Atat schimbarea dietei cat si efectuarea exercitiilor fizice pot ajuta la scaderea in greutate. Aditional, se poate opta si pentru alte metode cum ar fi cele medicamentoase prescrise de medicul specialist sau interventiile chirurgicale.


Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, persoanele care au un indice de masa corporala (IMC)/Body Mass Index (BMI) de 30 sau peste, sunt considerate obeze. Valorile IMC/BMI pentru fiecare grupa sunt urmatoarele:

  • IMC este mai mic de 18.5 inseamna ca persoana este subponderala;
  • IMC-ul este intre 18.5 si mai mic de 25, persoana are greutate corporala normala;
  • IMC este intre 25 si mai mic de 30, persoana este supraponderala;
  • IMC este de 30 sau mai mult, persoana sufera de obezitate.

Conform celor de la CDC obezitatea este impartita in 3 categorii si anume:

  • Clasa 1: IMC de 30<35;
  • Clasa 2: IMC de 35<40;
  • Categoria sau clasa 3: IMC de 40 sau mai mult. Obezitatea de clasa 3 mai fiind numita si obezitate extrema sau severa.

Metoda de calcul prin IMC/BMI este o forma simpla de estimare a greutatii corporale pentru majoritatea persoanelor, cu toate acestea metoda nu masoara direct grasimea corporala. Din acest motiv unii atleti cu masa musculara ridicata pot avea un IMC de 30 fara sa aiba grasime corporala in exces. Acest rezultat nu inseamna ca atletul este obez. Pentru evaluarea corecta a greutatii corporale si a grasimii este necesara o vizita la medicul specialist.


Cauze obezitatii


Cu toate ca exista influente genetice, corportamentale sau hormonale asupra greutatii corporale, cel mai adesea obezitatea apare atunci cand o persoana consuma mai multe calorii decat arde prin activitati zilnice sau exercitiu fizic, ceea ce duce astfel la inmagazinarea excesului de calorii in corp sub forma de grasime.

Chiar daca obezitatea poate fi cauzata de anumite conditii medicale sau boli cum ar fi sindromul Cushing, aceste cauze sunt totusi rare, cauza principala fiind de cele mai multe ori de inactivitatea si dieta nesanatoasa. Daca o persoana traieste o viata sedentara atunci numarul caloriilor arse este mult mai mic fata de numar de calorii ingerate. Cresterea in greutate este inevitabila daca dieta consta in alimente ce contin multe calorii, mese bogate si neregulate, fast food si bauturi carbogazoase.


Factori de risc asociati cu obezitatea

  • Stil de viata familial – ceea ce inseamna ca obezitatea tinde sa fie o trasatura de familie. Daca unul sau ambii parinti sunt obezi, atunci creste si riscul de aparitie al obezitatii deoarece majoritatea familiilor impart aceleasi obiceiuri de viata si dieta.
  • Sedentarism – lipsa de miscare duce la arderea unui numar mic de calorii. Prezenta unor probleme de sanatate cum ar fi artrita reumatoida pot duce la scaderea activitatilor zilnice.
  • Dieta nesanatoasa – dieta care contine multe alimente bogate in calorii, bauturi carbogazoase si fast food in cantitati mari poate contribui la cresterea in greutate.
  • Sarcina – in timpul sarcinii greutatea corporala a femeii creste. Dupa nasterea copilului unele femei nu mai pot scapa de aceasta greutate acumulata, lucru poate duce la obezitate.
  • Renuntarea la fumat este des asociata cu cresterea in greutate, fapt care poate duce in unele cazuri si la obezitate.
  • Lipsa de somn. Lipsa de somn sau somnul prelungit provoca schimbari hormonale, ceea ce poate duce la o crestere a apetitului.

Factori de risc asociati cu obezitatea, care nu pot fi controlati

  • Factori genetici – genele pot afecta cantitatea de grasime pe care o inmagazineaza corpul, tot ele avand un rol si in felul in care corpul transforma mancarea in energie si cate calorii sunt arse in urma exercitiilor fizice.
  • Probleme medicale si anumite medicamente – anumite conditii medicale cum ar fi sindromul Cushing sau artrita reumatoida pot afecta greutatea corporala. Aditional, medicamentele cum ar fi antidepresivele, medicamentele pentru diabet si antipsihoticele pot provoca si ele o crestere in greutate daca nu exista dieta sanatoasa si exercitiu fizic compensator.
  • Probleme de natura sociala si economica – evitarea obezitatii poate fi un lucru dificil daca nu exista un loc sigur de efectuare a exercitiilor fizice, daca nu exista posibilitatea de a invata gatitul sanatos sau daca nu exista bani pentru a cumpara alimentele necesare. In acelasi timp, conteaza si cercul de prieteni si familia, riscul de obezitate fiind de obicei mai mare daca in cercul de rude, prieteni sau familie exista persoane obeze.
  • Varsta – obezitatea poate sa apara la orice varsta chiar si la copii. Cu toate acestea, odata cu inaintarea in varsta schimbarile hormonale si activitatea fizica redusa tind sa creasca riscul de aparitie al obezitatii. Pierderea masei musculare asociata cu inaintarea in varsta duce la o incetinire a metabolismului si a nevoii de consum al caloriilor.


Chiar daca o persoana prezinta unul sau mai multi factori de risc, acest lucru nu inseamna o aparitie garantata a obezitatii, acesti factori de risc putand fi contracarati prin exercitiu fizic, dieta sanatoasa si schimbari comportamentale.


Complicatii ale obezitatii


Persoana obeza poate dezvolta unul sau mai multe probleme de sanatate cum ar fi:

  • Boli cardiovasculare;
  • Cancer;
  • Probleme respiratorii cum ar fi apneea in somn;
  • Probleme ginecologice cum ar fi infertilitatea sau ciclu menstrual neregulat;
  • Impotenta sexuala;
  • Boala ficatului gras non-alcoolic caracterizata prin acumularea in exces a grasimii la nivelul ficatului.


Metode de prevenire a obezitatii


Metodele de prevenire a cresterii in greutate sunt aceleasi metode folosite si pentru scaderea in greutate, adica dieta sanatoasa si exercitii fizice. Cu toate acestea, este recomandata insa consultarea unui specialist pentru efectuarea unei diete personalizate.


Obezitatea in Europa si in Romania


Conform surselor, problemele legate de obezitate cresc intr-un ritm rapid in tarile membre ale Uniunii Europene cu estimari din 2014 ca 51,6% din populatia UE cu varsta de 18 ani si peste este supraponderala.


In urma studiului efectuat intre anii 2013 -2015 Romania a avut cel mai mic numar de persoane obeze atat de gen feminin (9,7%) urmata de Italia (10,3%) si Cipru (12,0%) cat si de gen masculin (9,1%) urmata de Italia (11,3%). Cel mai mare numar de persoane obeze a fost inregistrat in Malta, atat in ceea ce priveste persoanele de gen feminin (23,9%) cat si cele de gen masculin (28,1%). Acest studiu a observat doar persoanele cu varsta de 18 ani si peste.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
www.despre-medicina.ro , proprietarul cat si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse :

Centers for Disease Control and Prevention

World Health Organization

Eurostat

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.