...

Hipertensiunea Arteriala: Studiile din 2019

hipertensiune arteriala, tensiune arteriala mare, tensiune arteriala ridicata

Hipertensiunea Arteriala: Studiile din 2019

Cei de la Medical News Today au creat un articol special in care au mentionat cele mai interesante studii efectuate pe subiectul hipertensiunii in anul 2019. In general, acest articol se va axa pe nutritie, factori de risc si relatia hipertensiunii cu dementa.


Este bine stiut efectul negativ al hipertensiunii arteriale. Aceasta poate creste riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare cum ar fi accidentul vascular cerebral sau bolile coronariene, iar daca nu este tratata corespunzator, hipertensiunea poate reduce chiar si speranta de viata.


Din cauza prevalentei acesteia si a ramificatiilor semnificative pe care le are, cercetatorii au depus – si inca depun – un efort extrem de mare in studiile care pot duce la o intelegerea mai clara a hipertensiunii.


Anumite studii efectuate in 2019 au evidentiat rezultate interesante, iar in unele chiar neasteptate. De exemplu, un studiu publicat in februarie a concluzionat ca femeile cu varsta mai mare de 80 de ani care au o tensiune arteriala “normala” ar putea avea un risc mai crescut de mortalitate comparativ cu persoanele care au o tensiune arteriala mai ridicata.


Intr-un alt studiu, cercetatorii greci au concluzionat ca dormitul pe timpul zilei ar putea reduce tensiunea arteriala. Conform Dr. Manolis Kallistratos – “Somnul in miezul zilei pare a diminua nivelul tensiunii arteriale la fel de mult ca alte schimbari ale stilului de viata.”


La a 83 a Intalnire Stiintifica Anuala a Societatii Circulatorii Japoneze, a fost prezentat un studiu care a sustinut ca nevoia de a urina de mai multe ori pe noapte ar putea indica prezenta hipertensiunii.


Rolul nutritiei


Este bine stiut faptul ca alimentele pe care le consumam au un impact extrem de mare asupra sanatatii noastre. Cei de la American Heart Association sugereaza o dieta bogata in fructe si legume si evitarea produselor cu un continut ridicat de sare si grasimi, pentru a ajuta la mentinerea unei tensiuni arteriale normale.


In ultimii ani, interesul in nutritie a crescut foarte mult. Din ce in ce mai multi cercetatori se axeaza pe alimente individuale sau compusi care pot avea un efect benefic asupra sanatatii. Cu toate ca dieta nesanatoasa este un factor de risc bine stiut in aparitia hipertensiunii, in anul 2019 cercetatorii au intrat mai in detaliu in ceea ce priveste acest subiect.


De exemplu, un studiu revizuit recent s-a axat pe spirulina, pe care producatorii o pot adauga in alimente sau pe care o pot comercializa sub forma de suplimente.


Primele teste efectuate au evidentiat potentialul spirulinei de a reduce hipertensiunea, iar in studiile efectuate recent, cercetatorii au incercat sa afle motivul.


Acestia au ajuns la concluzia ca o proteina produsa in urma digestiei de spirulina ar putea face vasele de sange sa se relaxeze. Autorii studiului spera ca aceasta proteina, cunoscuta sub numele de SP6, ar putea fi folositoare intr-o buna zi la producerea unor noi tipuri de tratamente pentru hipertensiune.


Conservanti, aditivi si apa


Alte studii nu s-au axat pe alimente si suplimente specifice, ci pe impactul alimentelor cumparate de la comerciantii locali, comparativ cu cele cumparate din supermarketuri.


Autorii au teoretizat ca persoanele care consuma produse de la comerciantii locali evita conservantii si aditivi prezenti in alimentele din supermarket, care au ca scop mentinerea proaspata a alimentelor pentru mai mult timp.


Cu toate ca studiul a fost mic, autorii au descoperit ca dupa sase luni, persoanele care au consumat produse locale au avut un nivel mai mic de grasime viscerala, un scor al depresiei mai bun si o presiune sistolica mai mica.


Urmatoarea pe lista de studii a fost apa. O echipa de cercetatori a intrebat recent daca consumul de apa bogata in minerale ar putea reduce tensiunea arteriala.


Pentru aceasta investigatie, cercetatorii s-au axat pe persoanele care traiesc pe coasta Bangladeshului. Apa potabila de acolo variaza in salinitate. In unele zone exista salinitate ridicata ceea ce face ca apa de acolo sa aiba o cantitate mare de sodiu.

Este bine stiut faptul ca sodiul creste tensiunea arteriala. Cu toate acestea, aceeasi apa bogata in sodiu prezinta si cantitati mai mari de magneziu si calciu, acestea doua reducand valorile tensiunii arteriale.


In urma acestui studiu, autorii au concluzionat ca nivelul ridicat de salinitate reduce in general tensiunea arteriala, intrucat efectele calciului si magneziului de scadere a tensiunii arteriale contracareaza efectul daunator al sodiului.


Factorii de risc


Unii factori de risc sunt cunoscuti deja, cum ar fi consumul excesiv de alcool, fumatul, stresul si obezitatea. Cu toate acestea, intrucat hipertensiunea arteriala este atata de comuna, este posibil sa existe si mai multi factori de risc.


In aceeasi ordine de idei, cu toate ca cercetatorii stiu care stil de viata este benefic si care stil de viata este daunator cu privire la hipertensiunea arteriala, acestia nu stiu cu exactitate cauzele acestor schimbari.


In 2019 cercetatorii au incercat sa descopere noi factori de risc. Un studiu publicat in iunie in Journal of Public Health a examinat mediul in care traiesc oamenii. Studiul a concluzionat ca exista o asociere intre aerul poluat si hipertensiune, dar ca riscul a fost semnificativ doar la persoanele care traiesc la bloc, autorii studiului fiind de parere ca viata langa alte persoane straine, in stres si zgomot poate afecta riscul de hipertensiune.


Un alt studiu a luat in considerare igiena orala. In 2019 un studiu a reanalizat legatura dintre afectiunile gingivale si hipertensiunea arteriala.

Cercetatorii au evidentiat faptul ca pesoanele cu cazuri severe de parodontita prezinta o crestere cu 49% a riscului de aparitie a hipertensiunii.


Hipertensiunea si dementa


Cercetatorii au identificat o relatie intre hipertensiune si dementa vasculara. Aceasta asociere pare bine intemeiata deoarece dementa vasculara apare in urma unui accident vascular cerebral (AVC), iar hipertensiunea arteriala reprezinta un factor de risc pentru AVC.


Cu toate acestea, se pare ca hipertensiunea ar putea creste riscul de aparitie si a altor tipuri de dementa, cum ar fi boala Alzheimer.


Un studiu publicat in iunie 2019 a descoperit ca un medicament folosit des pentru tensiunea arteriala a incetinit si progresul bolii Alzheimer prin imbunatatirea circulatiei sangvine la nivelul creierului.


Mai exact, cercetatorii au descoperit ca persoanele care au luat acel medicament au avut o crestere de 20% a circulatiei sangvine in hipocampus, regiunea creierului vitala pentru memorie si invatare.

Au fost luati in considerare si copiii


Un studiu publicat in iunie 2019 in European Journal of Preventive Cardiology a aratat ca si in cazul copiilor in varsta de 4 ani care sunt supraponderali, acestia prezinta un risc de doua ori mai mare de a dezvolta hipertensiune arteriala pana la varsta de la 6 ani.


Cercetatorii au urmarit clinic 1,796 copii timp de doi ani. Acestora li s-a masurat tensiunea arteriala, indexul de masa corporala si circumferinta taliei.


Comparativ copiilor care au mentinut o greutate normala intre varstele 4 si 6 ani, cei cu greutate nou acumulata sau persistenta au prezentat risc de 2.49 si 2.54 ori mai crescut de a dezvolta hipertensiune arteriala (HTA). Articolul complet poate fi vizualizat aici.


Intrand in 2020, hipertensiunea sigur va ramane printre afectiunile prioritare in ceea ce priveste studii, analize si cercetari. Odata cu descoperirea treptata a cauzelor si mecanismelor hipertensiunii, genstionarea si evitarea acesteia va fi mai realizabila.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Sursa foto: Pixabay

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.