...

Boala Alzheimer: Simptome, Cauze, Factori de risc

boala alzheimer

Boala Alzheimer: Simptome, Cauze, Factori de risc

Boala Alzheimer este o tulburare progresiva si ireversibila care provoaca moartea celulelor cerebrale. Aceasta tulburare este cauza cea mai frecventa a dementei, problema caracterizata printr-o scadere continua a abilitatilor comportamentale, sociale si de gandire, care pot impiedica o persoana sa functioneze independent.


Primele semne ale acestei boli sunt reprezentate prin uitarea evenimentelor sau conversatiilor intamplate recent. Odata cu progresul bolii, persoana afectata va prezenta tulburari severe de memorie si pierderea abilitatii de a efectua activitatile de zi cu zi.


Medicamentele disponibile momentan pentru boala Alzheimer pot imbunatati temporar simptomele sau pot incetini ritmul de degradare. Datorita acestor tratamente, o persoana care sufera de boala Alzheimer poate sa isi mentina independenta pentru mai mult timp.


Cu toate ca se lucreaza constant la intelegerea mai buna a acestei boli si descoperirea unor tinte terapeutice noi, nu exista inca un tratament curativ pentru boala Alzheimer. In stadiile avansate ale bolii, complicatiile rezultate din pierderea severa a functionalitatii creierului (deshidratarea, malnutritia sau infectiile), pot duce la deces.


Semnele si simptomele bolii Alzheimer


Pierderea de memorie este semnul cel mai evident al bolii Alzheimer. De obicei, se incepe prin uitarea evenimentelor sau conversatiilor recente.

Odata cu progresul bolii pot sa apara si alte simptome aditionale. In majoritatea cazurilor, membrii de familie sau persoanele apropiate vor observa mai clar aceste simptome sau agravarea lor, decat persoana afectata.


Modificarile cerebrale asociate cu boala Alzheimer pot duce la probleme legate de:


Memorie


Pierderea de memorie asociata cu boala Alzheimer este persistenta si progresiva, afectand astfel abilitatea de functionare a persoanei atat la locul de munca, cat si acasa. Persoana care sufera de aceasta boala poate prezenta urmatoarele probleme:

  • Repeta aceleasi afirmatii sau pune aceleasi intrebari;
  • Uita conversatii, intalniri sau programari, de care nu isi aduce aminte nici mai tarziu;
  • Pierde sau rataceste des obiectele personale sau le pune in locuri ciudate;
  • Se pierde in locuri familiare sau cunoscute;
  • La un moment dat, uita numele membrilor de familie sau a obiectelor folosite zilnic;
  • Dificultate in exprimarea gandurilor, identificarea obiectelor sau descrierea lor folosind cuvintele potrivite.


Gandire si rationament


Boala Alzheimer provoaca dificultate de concentrare si gandire, cu atat mai mult daca sunt implicate numere. Abilitatea de a face mai multe lucruri in acelasi timp este extrem de dificila.

Persoanele afectate pot avea probleme la gestionarea finantelor si plata facturilor. Aceste probleme pot evolua pana la stadiul in care persoana afectata nu mai poate recunoaste numerele sau nu mai poate lucra cu ele.


Decizii si hotarari


Va exista un declin in abilitatea de a lua decizii rezonabile in situatiile de zi cu zi. De exemplu, persoana afectata va purta haine neadecvate sezonului sau vremii de afara. La un moment dat, vor avea dificultate in gestionarea problemelor zilnice cum ar fi gatitul la aragaz sau sofatul.


Schimbari comportamentale si de personalitate


Schimbarile la nivel cerebral datorate bolii Alzheimer pot afecta dispozitia si comportamentul persoanei afectate. Problemele aparute pot include:

  • Apatie;
  • Retragere sociala;
  • Schimbari bruste de dispozitie;
  • Irascibilitate si agresivitate;
  • Schimbari in tiparul de dormit;
  • Delir, de exemplu, atunci cand persoana afectata crede ca i s-a furat ceva.


Anumite abilitati cum ar fi cititul, dansul, desenatul etc, pot ramane neafectate o perioada mai lunga de timp. Acest motiv este datorat faptului ca boala Alzheimer ajunge mai tarziu in acea parte a creierului, care este responsabila de controlul acelor abilitati.


Cauzele bolii Alzheimer


Cercetatorii sunt de parere ca boala Alzheimer este provocata, in majoritatea cazurilor, de o combinatie de factori genetici, factori de mediu si stilul de viata, toate afectand creierul de-a lungul timpului.


Mai putin de 1% din cazuri sunt provocate de modificari genetice specifice care garanteaza aparitia bolii Alzheimer. Aceste situatii rare rezulta de obicei la aparitia bolii la varsta mijlocie.


Cauzele exacte ale bolii Alzheimer nu sunt inca stiute. Cu toate acestea, problemele de baza ale acestei boli sunt legate de anumite proteine la nivelul creierului, care nu functioneaza corespunzator si care perturba neuronii si elibereaza toxine. In urma acestor procese toxice, neuronii sunt lezati, pierd conexiunile dintre ei si mor.


Degradarea incepe cel mai des in partea creierului care controleaza memoria. Acest proces incepe cu cativa ani inainte ca primele semne si simptome sa apara. Pierderea neuronilor se raspandeste intr-un tipar cat de cat previzibil spre alte regiuni ale creierului. Cercetatorii s-au axat pe rolul a doua proteine:

  • Plachete amiloide – fragmentele ramase din proteinele mai mari se numesc beta-amiloide. Cand aceste fragmente se grupeaza impreuna, acestea tind sa aiba un efect toxic asupra neuronilor si perturba comunicarea. Aceste grupari formeaza apoi depozite mai mari numite plachete amiloide care contin si alte componente celulare.
  • Proteinele Tau – aceste proteine au un rol in sustinerea neuronilor si in transportul nutrientilor. In boala Alzheimer, aceste proteine isi schimba forma si se grupeaza impreuna. Aceste formatiuni intervin in sistemul de transport si sunt toxice pentru celelalte celule.


Factori de risc asociati cu boala Alzheimer

Exista anumiti factori care pot creste probabilitatea de a dezvolta aceasta afectiunie si anume:

  • Varsta – inaintarea in varsta este cel mai cunoscut factor de risc pentru aceasta afectiune. Boala Alzheimer nu reprezinta o parte normala a imbatranirii, dar odata cu inaintarea in varsta, sansele de a dezvolta aceasta boala cresc.
  • Istoric familial si factori genetici – riscul de a dezvolta boala Alzheimer este mai ridicat daca o ruda de gradul 1 (frate sau parinte) sufera de aceasta boala. Cu toate acestea, majoritatea mecanismelor genetice ale bolii Alzheimer in cadrul unei familii raman inca neexplicate.
  • Sindromul Down – multe persoane cu sindromul Down dezvolta boala Alzheimer. Semnele si simptomele bolii Alzheimer tind sa apara cu 10-20 de ani mai devreme la persoanele cu sindromul Down.
  • Sexul – nu pare a fi o diferenta mare de risc intre persoanele de sex feminin si cele de sex masculin. Cu toate acestea, exista insa mai multe persoane de sex feminin care sufera de aceasta boala, decat cele de sex masculin, deoarece femeile tind sa traiasca mai mult decat barbatii.
  • Tulburari de somn – persoanele care au tipare anormale de somn sau tulburari de somn, au un risc mai mare de a dezvolta boala Alzheimer.
  • Stilul de viata si sanatatea cardiovasculara – in urma cercetarilor efectuate, s-a observat ca majoritatea factorilor de risc asociati cu bolile cardiovasculare prezinta risc si pentru boala Alzheimer. Acestea includ: Obezitatea, lipsa de activitati si exercitii fizice, fumatul sau fumatul pasiv, hipertensiunea arteriala, nivelul ridicat de colesterol si diabetul zaharat tip 2 gestionat necorespunzator.


Factorii de risc legati de stilul de viata pot fi modificati prin evitarea obiceiurilor daunatoare si adoptarea celor benefice.


Complicatii ale bolii Alzheimer


Pierderea memoriei, a abilitatii de a comunica, de a lua decizii si alte schimbari cognitive provocate de boala Alzheimer, pot complica tratamentul pentru alte probleme de sanatate. Din acest motiv persoana care sufera de Alzheimer nu ar putea sa:

  • Comunice atunci cand prezinta vreo durere, de exemplu – dureri dentare;
  • Sa mentioneze existenta simptomelor altei afectiuni;
  • Sa respecte un plan de tratament;
  • Nu ar putea observa sau comunica atunci cand apar efecte secundare datorate tratamentului.


Odata cu avansarea bolii in stadiile finale, schimbarile la nivelul creierului incep sa afecteze functiile fizice cum ar fi inghititul si echilibrul. Acestea pot creste riscul de aparitie a mai multor probleme de sanatate, cum ar fi:

  • Inhalarea bolului alimentar in plamani (pneumonia de aspiratie);
  • Cazaturi;
  • Escare;
  • Malnutritie sau deshidratare.


Metode de prevenire a bolii Alzheimer


Boala Alzheimer nu este o afectiune ce poate fi prevenita. Cu toate acesta, anumiti factori de risc legati de stilul de viata pot fi modificati.

In urma cercetarilor s-a descoperit ca schimbarile legate de dieta si exercitiu, nu numai ca scad riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare, dar si de aparitie a bolii Alzheimer si a altor tulburari, cum ar fi dementa.
Un stil de viata sanatos din punct de vedere cardiovascular include:

  • Exercitiu regulat;
  • O dieta sanatoasa formata din alimente proaspete si slabe in grasimi;
  • Respectarea tratamentului pentru persoanele cu hipertensiune arteriala, diabet sau colesterol ridicat;
  • Renuntarea la fumat.


Cercetare si progres


Boala Alzheimer reprezinta una dintre tintele principale pentru studiile si cercetarile clinice. In prezent, cercetatorii lucreaza la descoperirea si intelegera mai clara a aspectelor legate de aceasta boala si a altor tulburari legate de dementa.


Datorita acestor cercetari au fost descoperite potentialele cauze si factori de risc enumerate mai sus si se lucreaza in continuare la descoperirea unor noi tinte si abordari terapeutice, printre care:

Inteligenta Artificiala.

– Editarea genetica.

Dezvoltarea unor medicamente noi.

Odata cu trecerea timpului si efectuarea mai multor cercetari in acest domeniu, cercetatorii spera sa inteleaga mai bine afectiunea si sa creeze tratamente noi sau chiar solutii curative.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

Alzheimer’s Society

Mayo Clinic

National Institute on Aging

Alzheimer’s Association

Pixabay

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.