Despre medicina

Informatii si stiri medicale

Chiar si la copii: Supraponderal= Hipertensiune arteriala

Copiii supraponderali in varsta de 4 ani au un risc de doua ori mai mare de a dezvolta hipertensiune arteriala pana la varsta de 6 ani.
copii supraponderali, hipertensiune arteriala, obezitate, probleme cardiovasculare, obezitate infantila

Sursa: Pexels

Conform unui studiu publicat in Jurnalul European de Cardiologie Preventiva, copiii in varsta de 4 ani care sunt supraponderali au un risc de doua ori mai mare de a dezvolta hipertensiune arteriala pana la varsta de 6 ani, ceea ce creste la randul ei si riscul de aparitie in viitor al unui accident vascular cerebral sau atac de cord.


Conform autorului Dr Iñaki Galán – “Parintii trebuie sa implice copii in mai multe activitati fizice si sa le puna la dispozitie o dieta sanatoasa. Viitoarele mame ar trebui sa slabeasca cateva kilograme inainte de a ramane insarcinate, sa evite cresterea in greutate pe timpul sarcinii si sa renunte la fumat, deoarece toate acestea reprezinta factori de risc pentru obezitate infantila.”


Obezitatea infantila, conform celor de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, este una dintre cele mai serioase probleme de sanatate publica ale secolului 21. Aceasta problema este pe plan global si creste intr-un ritm alarmant, in anul 2016 de exemplu, existand mai mult de 41 de milioane de copii sub varsta de 5 ani cu supraponderabilitate.


Cum a fost efectuat studiul?


Studiul a fost bazat pe cohorta ELOIN si a examinat legatura dintre greutatea in exces si tensiunea arteriala in randul a 1,796 copii cu varsta de 4 ani. Acestia au fost apoi urmariti clinic timp de 2 ani, tensiunea arteriala, indexul de masa corporala (IMC) si circumferinta taliei fiind masurate la ambele puncte de timp.


Comparativ copiilor care au mentinut o greutate normala intre varstele 4 si 6 ani, cei cu greutate nou acumulata sau persistenta au prezentat risc de 2.49 si 2.54 ori mai crescut de a dezvolta hipertensiune arteriala (HTA).


Pentru copiii cu grasime abdominala nou acumulata sau persistenta, riscul de a dezvolta HTA era de 2.81 si 3.42 ori mai mare. Copiii care au scazut in greutate nu au prezentat risc crescut de hipertensiune arteriala, aceste rezultate fiind aplicate tuturor copiilor, indiferent de sex sau statut socio-economic.


Risc si metode de prevenire, conform Doctorului Galán


Exista un lant de riscuri prin care obezitatea infantila poate duce spre hipertensiune arteriala, afectiune care poate produce o serie de probleme cardiovasculare daca este lasata sa persiste pana la varsta adulta.

Conform rezultatelor obtinute din acest studiu, copiii care revin la normal cu greutatea corporala ajung la normal si cu tensiunea arteriala. Ca urmare, una dintre cele mai bune metode de a mentine o greutate corporala normala sau de a reduce kilogramele acumulate este prin activitate fizica si dieta sanatoasa.

Pentru a obtine activitatea necesara si dieta corespunzatoare, cercetatorii au subliniat atat rolul important al parintilor in aceast sens dar si curricula scolara care ar trebuie sa includa 3 sau 4 ore de activitate fizica pe saptamana, clase de sport sau jocuri dupa ore si sa ofere mese echilibrate nutritional.


Mai mult decat atat, doctorii ar trebui sa verifice frecvent valorile IMC si circumferinta taliei inca de la varstele fragede, deoarece unii doctori pediatri sunt de parere ca efectele negative ale obezitatii incep din adolescenta, insa rezultatele acestui studiu dovedesc contrariu. Greutatea in exces trebuie identificata cat mai rapid posibil pentru a evita instalarea hipertensiunii arteriale.


Dr. Galán a mentionat ca rezultatul cel mai precis cu privire la greutatea corporala a copiilor apare in urma folosirii atat a valorilor IMC cat si masurarea circumferintei taliei, in acest studiu, folosirea doar a unei singure forme de masurare ar fi dus la ratarea a 15% – 20% din cazuri.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
www.despre-medicina.ro , proprietarul cat si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse :

Reverspcardiol.org

Eurekalert

World Health Organization