...

Hipertensiunea Arteriala: Cauze, Complicatii

hipertensiune arteriala, HTA, tensiune arteriala mare, modificari valori tensiune arteriala 2017

Hipertensiunea Arteriala: Cauze, Complicatii

Tensiunea arteriala reprezinta presiunea sangelui asupra peretilor vasculari. Cu cat tensiunea arteriala este mai mare cu atat exercita mai mult stres asupra arterelor si asupra inimii.


Hipertensiunea arteriala reprezinta presiunea sangelui care depaseste limitele normale.


In 2017 Colegiul American de Cardiologie in colaborare cu Asociatia Americana a Inimii au compus Guideline for the Prevention, Detection, Evaluation and Management of High Blood Pressure in Adults, mai exact, “Ghidul de Preventie, Detectie, Evaluare si Control a Hipertensiunii Arteriale la Adulti”. In acest jurnal s-a redefinit ce inseamna hipertensiune arteriala.


Pana la publicarea jurnalului mai sus mentionat o tensiune arteriala de 130/80 mmHg reprezenta o prehipertensiune arteriala. Dar conform ghidului din 2017 130/80 reprezinta o hipertensiune arteriala stadiul 1.


Tensiunea arteriala normala conform ghidului din 2017 este o tensiune arteriala mai mica de 120 mmHg presiune sistolica si mai mica de 80 mmHg presiune diastolica (<120/<80 mmHg).

Ca efect al acestei modificari s-a schimbat si recomandarea de tratament pentru HTA, daca in anii precedenti se recomanda tratament pentru tensiune arteriala de 140/90 mmHg, conform ghidului din 2017 ar trebui recomandat tratament pentru HTA de la valorile 130/80 mmHg.


Cauzele hipertensiunii arteriale

De la factori genetici la factori asociati cu stilul de viata si nu numai, hipertensiunea arteriala poate avea numeroase cauze si factori de risc. Cele mai cunoscute cauze de aparitie a acestei probleme de sanatate includ:

Predispozitie genetica


Hipertensiunea arteriala este o tulburare complexa in care mai multe gene sau combinatii de gene influenteaza tensiunea arteriala. In prezent se cunosc variatii genetice care contribuie la tensiunea arteriala si la formarea hipertensiunii.

Aceste variatii genetice includ peste 25 de mutatii rare si 120 cazuri de Polimorfism uninucleotidic.


Cu toate acestea, descoperirea faptului ca multipli polimorfi uninucleotidici afecteaza tensiunea arteriala, acestia par a avea un efect minor asupra formarii HTA, fiind necesare mai multe studii si teste pentru a elucida expresia genetica si efectele acesteia.


Obezitatea


Obezitatea este o afectiune medicala de nutritie. Cercetarile au aratat o relatie clara intre greutatea corporala crescuta si hipertensiune arteriala.

Studii de cohorta cum ar fi Framingham Heart Study si Nurses’ Health Study au identificat o relatie intre indicele de masa corporala si HTA, o relatie care este consistenta si liniara.

Studiul Nurse’s Health sugereaza ca obezitatea ar fi cauza a 40% din cazurile de hipertensiune arteriala, in timp ce studiul Framingham Heart sugereaza un numar mult mai mare, mai exact 78% in cazul barbatilor si 65% in cazul femeilor.

Aport crescut de sodiu


Consumul ridicat de sodiu este asociat cu hipertesiunea arteriala, studiile de cohorta asemanatoare celor mentionate mai sus au aratat ca excesul de sodiu creste si riscul de aparitie a unui accident vascular cerebral (AVC) sau a bolilor cardiovasculare.


Consumul de alcool


Prezenta unei relatii directe dintre consumul de alcool si HTA a fost raportata prima data in 1915 si identificata repetat in studiile ce au urmat. In Statele Unite ale Americii alcoolul ar putea fi cauza a aproape 10% din numarul de persoane cu HTA.


Dieta nesanatoasa, sedentarismul si excesul de alcool, singure sau combinate intre ele reprezinta cauzele principale care produc numarul mare de persoane cu hipertensiune arteriala.


Factori benefici pentru controlul tensiunii arteriale


Activitatea fizica


Studiile de cohorta efectuate pe barbatii cu varsta cuprinsa intre 20 si 90 de ani, care au fost urmariti timp de 3 pana la 28 ani au aratat ca activitatea fizica scade riscul de aparitie a hipertensiunii arteriale. Chiar si activitati fizice moderate au fost asociate cu reducerea riscului de HTA.


Potasiu


Alimentele bogate in potasiu sunt importante pentru controlul hipertensiunii arteriale deoarece potasiul diminueaza efectele sodiului. Cu cat se consuma mai mult potasiu cu atat se elimina mai mult sodiu prin urina. De asemenea potasiul ajuta la diminuarea tensiunii in vasele de sange rezultand astfel la o tensiune arteriala mai mica.


Cresterea nivelului de potasiu prin dieta este recomandata adultilor cu tensiunea arteriala de 120/80 mmHg si care sunt sanatosi din celelalte puncte de vedere.

Potasiul poate fi daunator persoanelor cu boli renale, orice afectiune care afecteaza modul in care corpul gestioneaza potasiul sau cei care iau anumite medicamente. Din acest motiv dorinta de a creste nivelul de potasiu trebuie, in primul rand, sa fie discutata cu medicul specialist.


Factori de risc asociati cu hipertensiunea arteriala


Pe langa obezitate, consumul excesiv de alcool si aportul crescut de sodiu mai exista si alti factori de risc care includ:

  • Varsta. Riscul aparitiei hipertensiunii arteriale creste odata cu varsta. Pana la varsta de 64 de ani, HTA este mai des intalnita la barbati. Persoanele de sex feminin au riscul mai mare de a face HTA dupa varsta de 65 ani.
  • Istoric familial. Daca parintii sau fratii sufera de hipertensiune arteriala atunci riscul de aparitie este mai crescut.
  • Stres. Nivelul ridicat de stres poate duce la ridicarea temporara a tensiunii arteriale. Daca mecanismul de relaxare include consumul de alimente, alcool sau fumat, acestea pot creste riscul de aparitie a hipertensiunii arteriale.
  • Anumite afectiuni cronice. Anumite probleme cronice pot creste riscul de aparitie HTA cum ar fi, boli renale, diabetul sau apneea in somn.


Cu toate ca hipertensiunea arteriala este cel mai des intalnita in randul adultilor, aceasta poate afecta si copiii. Pentru unii dintre ei HTA apare in urma problemelor renale sau cardiovasculare, insa pentru un numar mare si in continua crestere de copii, stilul de viata nesanatos, alimentatia si lipsa de exercitii fizice pot contribui la aparitia hipertensiunii arteriale.


Complicatii ale hipertensiunii arteriale


Presiunea excesiva asupra peretilor arteriali provocata de HTA poate afecta organele si vasele de sange. Hipertensiunea arteriala necontrolata poate duce la complicatii cum ar fi infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral, deoarece HTA poate provoca ateroscleroza adica reducerea diametrului vasului de sange pana la infundarea acestuia.

Aditional hipertensiunea arteriala poate deteriora progresiv functiile renale si poate conduce spre un anumit tip de dementa numita dementa vasculara. Dementa vasculara poate fi provocata si de un accident vascular cerebral, care opreste fluxul sangvin catre creier.


Hipertensiunea arteriala poate afecta si abilitatea de a gandi, de a memora si de a invata. Problemele legate de memorie si de intelegere sunt mai des intalnite la persoanele cu HTA.


Din cauza presiunii ridicate a sangelui inima trebuie sa exercite mai multa forta. Acest lucru poate duce spre hipertrofie ventriculara stanga, care este caracterizata prin ingrosarea anormala a peretelui vascular a ventriculului stang.

Deoarece hipertensiunea arteriala poate duce duce la complicatii severe este recomandata mentinerea valorilor tensiunii arteriale in limite normale. In cazul in care valorile sunt anormale atunci este indicata apelarea la un medic specialist, doar acesta putand recomanda tratamentul corespunzator fiecarui caz in parte.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
www.despre-medicina.ro , proprietarul cat si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse :

Journal of the American College of Cardiology

American Heart Association

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.