...

In curs de cercetare: Eliminarea pietrelor la rinichi

pietre la rinichi, calculi renali

In curs de cercetare: Eliminarea pietrelor la rinichi

Este posibil ca cercetatorii de la Institutul de Tehnologie Massachusetts (MIT) sa fi gasit o combinatie de medicamente care sa poata ameliora durerea prezenta atunci cand sunt eliminati calculii renali sau “pietrele la rinichi”. In momentul de fata, acestia au efectuat testele pe model animal.


De obicei, pietrele la rinichi parasesc corpul fara a fi necesara interventia medicului, procesul fiind insa lent si dureros. Cu toate acestea, experienta dureroasa ar putea fi inlaturata intr-o buna zi, conform unui studiu publicat in Nature Biomedical Engineering.


Echipa de cercetatori din spatele acestui studiu a descoperit o combinatie de doua medicamente care pot relaxa peretii ureterelor porcine. Din acest motiv, este posibil ca aceste medicamente sa previna aparitia durerii severe la oameni, atunci cand sunt eliminate pietrele la rinichi.


Problema pietrelor la rinichi


Conform autorului senior al acestui studiu, Prof. Michael Cima, echipa de cercetatori este de parere ca aceasta descoperire ar putea avea un impact semnificativ, care ar putea ajuta milioane de persoane afectate.


Pietrele apar atunci cand urina, care de obicei inlatura cristalele formate la rinichi, contine prea multa materie solida si prea putina lichida pentru a efectua acest obiectiv. Aceste cristale se unesc intre ele formand astfel “pietre”, care sunt apoi fortate pe ureterele inguste, provocand crampe si inflamare.


Majoritatea pietrelor sunt eliminate in cateva saptamani, iar in tot acest timp disconfortul poate fi constant si sever. Ocazional, pietrele mai mari pot necesita intervenite chirugicala pentru a fi inlaturate.


Deoarece nu au fost create inca si aprobate medicamente orale pentru a largi ureterele astfel incat pietrele sa circule mai usor, medicii adesea prescriu medicamente antialgice.


S-a mai incercat in trecut crearea unor medicamente care sa relaxeze ureterele, insa nu au oferit rezultate convingatoare.

Despre studiul curent


Autorul principal al acestui studiu, Christopher Lee, Ph.D al departamentului comun de Stiinta si Tehnologie Harvard-MIT, a descris motivatia pentru acesta cercetare:


“Daca va uitati la felul in care pietrele la rinichi sunt tratate in ziua de azi, abordarea nu s-a schimbat cu mult din 1980 si exista destule dovezi substantiale care arata ca medicamentele administrate, nu functioneaza destul de bine. Volumul potential de persoane pe care acesta cercetare ar putea ajuta este extraordinar.”


Initial, prof. Cima si Dr. Brian Eisner au fost interesati de gasirea unei abordari eficiente pentru aceasta problema. Mai tarziu, li s-a alaturat si Christopher Lee.


Dr. Brian Eisner este co-autor al acestui studiu si medic urolog cu specializare in calculi renali. Alaturi de ceilalti doi colegi, acestia au inceput sa identifice 18 medicamente pe care medicii le folosesc de obicei pentru a trata probleme cum ar fi hipertensiunea arteriala si glaucomul.


Intrucat acestia au fost de parere ca medicamentele administrate direct ureterului ar produce un rezultat mai eficient, acestia au expus celule ureterale umane, crescute in laborator, la cele 18 medicamente. Acest test a fost efectuat pentru a determina gradul de relaxare al tesutului ureteral, obtinut de fiecare medicament in parte.


Prof. Cima a descris rezultatele obinute – “Am descoperit mai multe medicamente care au avut efectul dorit de noi, dar in fiecare caz, concentratia necesara pentru ca medicamentul sa fie eficient era cu mult peste nivelul considerat sigur pentru administrare.”


Doua medicamente administrate in acelasi timp


Cercetatorii au analizat in continuare rezultatele obtinute, incercand sa gaseasca o combinatie de doua medicamente care ar putea fi destul de potenta la doze mici si sigure. In cele din urma, acestia au gasit doua medicamente care au putut produce un efect si mai potent atunci cand au fost administrate impreuna.


Unul dintre medicamente este folosit pentru a trata tensiunea arteriala crescuta, in timp ce al doilea este folosit pentru a trata glaucomul.


In pasul urmator, echipa a administrat dozaje diferite a combinatiei de medicamente, printr-un instrument tubular numit cistoscop direct la ureterele inlaturate de la porci.


Pentru a compara eficienta medicamentelor cu privire la relaxarea tesutului ureteral, cercetatorii au monitorizat frecventa si durata contractiilor sau crampelor asociate cu eliminarea pietrelor.


Testele urmatoare, efectuate pe porci vii si sedati au evidentiat faptul ca aceasta combinatie de medicamente aproape a eliminat complet contractiile prezente de obicei in procesul de eliminare.


Aditional, in urma testelor nu s-au gasit urme ale celor doua medicamente in sistemul circulator sangvin. Ceea ce inseamna ca medicamentul ramane in ureter si astfel riscul de aparitie a efectelor secundare este redus.


Cercetatorii vor continua cu cercetarea si dezvoltarea acestui tratament, cu speranta ca intr-o buna zi sa poata efectua teste clinice si pe oameni.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

Nature Biomedical Engineering

Medical News Today

MIT News

Pexels

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.