Despre medicina

Informatii si stiri medicale

Tratamentul si stilul de viata nesanatos

Odata cu inceperea tratamentului medicamentos, multe persoane cu risc de boli cardiovasculare, renunta la stilul de viata sanatos.
tratament medicamentos

Sursa: Pixabay

Un studiu publicat in Jurnalul Asociatiei Americane de Inima, a evidentiat faptul ca multi pacienti revin la obiceiurile nesanatoase, chiar si dupa inceperea tratamentului pentru hipertensiune sau nivel ridicat de colesterol.


Medicamentele pentru aceste afectiuni nu compenseaza pentru un stil de viata nesanatos. Persoanele afectate ar trebui sa modifice anumite aspecte din viata de zi cu zi, cum ar fi efectuarea regulata a exercitiilor fizice, renuntarea la fumat si axarea pe o dieta sanatoasa.


Studiul a descoperit ca multe persoane au incercat sa tina sub control tensiunea arteriala si nivelul lipidelor din sange prin schimbari efectuate in stilul de viata, dar ca aceste actiuni au incetat odata cu prescrierea medicamentelor necesare afectiunilor mentionate.


Mai rau decat atat, studiul a aratat ca prescrierea acestor medicamente pentru persoanele cu risc crescut de boli cardiovasculare, printre care accidentul vascular cerebral si boli cardiace, a fost asociata cu o probabilitate mai mare ca persoana afectata sa isi reduca activitatea fizica si sa creasca in greutate.


Cu alte cuvinte, odata cu prescrierea medicamentelor, persoanele afectate nu numai ca se opresc din activitatile sanatoase, acestea se implica mai mult in activitati nesanatoase.


Acesta descoperire prezinta conceptia gresita a multor persoane, care sunt de parere ca medicamentele sunt destul de puternice pentru a compensa si pentru activitatile nesanatoase.


Conform cercetatorului Maarit J. Korhonen – “Medicamentele nu ar trebui sa fie vazute ca o solutie sau scuza pentru a avea o viata nesanatoasa.”

Cum a fost realizat studiul

Studiul curent a fost creat in urma dorintei de cunoastere, daca persoanele aflate sub tratament medicamentos si care au avut probleme de sanatate, au fost motivate sa schimbe stilul de viata sufient de mult, pentru a beneficia cu adevarat de efectul medicamentelor.


Cercetatorii au analizat peste 40,000 de persoane angajate in sectorul public. Peste 80% dintre acesti participanti au fost persoane de sex feminin, cu varsta medie de 52 de ani, care nu au avut pana in acel moment un istoric medical de boli cardiovasculare sau accident vascular cerebral.


Cercetatorii au studiat toti participanii de cel putin doua ori la intervale de patru ani, pe perioada 2000-2013. In timpul acestor investigatii, participantii au completat anumite chestionarea legate de IMC (Indicele de Masa Corporala), activitate fizica, consumul de alcool si daca persoana era fumatoare sau nefumatoare.


Informatiile referitoare la medicamente au fost preluate de la farmacii, pentru a afla daca participantul lua medicamente prescrise sau nu. Acestia au fost apoi impartiti in doua grupe, prima grupa fiind formata din participantii care au inceput tratament pentru prevenirea bolilor cardiovasculare si grupa a doua care a fost formata din participantii care nu erau sub tratament in acea perioada.


Rezultatele obtinute


Cercetatorii au observat ca participantii care au inceput tratamentul medicamentos pentru a preveni bolile cardiovasculare au prezentat urmatoarele schimbari:

  • Probabilitate cu 8% mai mare de a deveni mai putin activ fizic. Exercitiul fizic fiind cunoscut ca o metoda buna de reducere a riscului de boli cardiovasculare.
  • Probabilitate cu 82% mai mare de a creste in greutate sau de a deveni obez. Obezitatea creste riscul de dezvoltare a diabetului, a hipertensiunii si a bolilor cardiovasculare, printre multe altele.
  • Reducerea consumului de alcool. Consumul de alcool fiind in general asociat cu o crestere a tensiunii arteriale si a greutatii corporale.
  • Probabilitate cu 26% mai mare de a renunta la fumat. Aproximativ un sfert dintre cazurile de deces din motive cardiovasculare, sunt cauzate de fumat.


Renuntarea la fumat este de obicei asociata cu o crestere in greutate. De obicei, persoana care a renuntat la fumat va creste in greutate aproximativ cinci kilograme, majoritatea in primele trei luni de la renuntare si restul in urmatorii cinci ani.


Cu toate acestea, cresterea in greutate a fost mai mare la persoanele care au renuntat la fumat si care erau sub tratament medicamentos, comparativ cu persoanele care au renuntat la fumat si nu erau sub tratament.


Limitari si concluzii


Studiul nu a inclus informatii despre dieta participantilor, valorile tensiunii arteriale si nivelul de colesterol.

Cu toate acestea, Maarit Korhonen a conluzionat – “Persoanele care incep tratamentul medicamentos ar trebui sa fie incurajate sa continue sau sa inceapa gestionarea greutatii corporale, a activitatilor fizice, a consumului de alcool si renuntarea la fumat.”

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

Journal of the American Heart Association

News-Medical

Pixabay