Despre medicina

Informatii si stiri medicale

Indicatori ai dementei: memoria si viteza de mers

Persoanele care prezinta atat declin al memoriei, cat si declin al vitezei de mers, pot prezenta un risc mai mare de dezvoltare a dementei.
dementa, viteza de mers, viteza de deplasare, memoria, indicatori ai dementei

Sursa; Pixabay

Dementa este asociata cel mai des cu inaintarea in varsta. Deoarece speranta de viata a oamenilor este in continua crestere, aceasta boala va afecta din ce in ce mai multe persoane.


In momentul de fata nu exista tratament curativ pentru dementa. Cu toate acestea, inceperea tratamentului cat mai devreme poate oferi rezultate mult mai bune. Din acest motiv cercetatorii s-au axat pe gasirea metodelor cat mai eficiente de prezicere a persoanelor care vor dezvolta aceasta afectiune.


Pana in acest moment sunt cunoscuti mai mult factori de risc, cum ar fi hipertensiunea arteriala si sedentarismul. Observarea si intelegerea grupurilor care tind sa dezvolte dementa, va ajuta medicii sa identifice si mai multi factori de risc.


Declinul dublu si dementa


Unul dintre cele mai timpurii simptome ale dementei este pierderea de memorie. Cu toate acestea, multe persoane prezinta un declin cognitiv odata cu inaintarea in varsta, dar care nu reprezinta un progres spre dementa.


Din acest motiv, simptomul pierderii de memorie nu este o metoda sigura de prezicere a riscului de dementa.


Anumite studii au concluzionat ca mersul mai lent ar putea prezice riscul de dementa, cu toate acestea efectul este destul de mic, iar viteza mersului in sine nu poate fi un criteriu clar de diagnostic.


Un alt studiu a concluzionat ca persoanele care prezinta un declin atat al memoriei, cat si al vitezei de mers, prezinta riscul cel mai mare de dezvoltare a dementei. Insa acel studiu a inclus un grup mic de persoane testate, motiv pentru care nu s-a putut concluziona ca rezultatele obtinute ar fi valabile pentru intreaga populatie.


Pornind de la aceasta limitare, un grup de cercetatori a refacut studiul pentru a intelege daca declinul memoriei si a vitezei de mers, impreuna, ar putea fi asociate cu o crestere a riscului de dementa.


Studiul a fost publicat in jurnalul Geriatrics.


O noua analiza


Pentru ca investigatia sa ia in calcul un numar cat mai mare de persoane de aceasta data, cercetatorii au combinat informatiile provenite de la sase studii de mare amploare.


Toti participantii au avut varsta mai mare de 60 de ani si au completat teste de memorie si teste de viteza a mersului.


Cercetatorii au exclus persoanele care prezentau dementa sau declin cognitiv preexistent. Aditional, acestia au exclus si persoanele care aveau un mers prea lent (mai lent de 60 centimetri pe secunda). Dupa toate aceste excluderi, au mai ramas in total 8,699 participanti.


Autorii studiului au comparat participantii care prezentau declin dublu, cu participantii care au prezentat valori constante atat de memorie cat si de viteza sau “imbatranire normala”.


Rezultatele au aratat ca persoanele cu declin al memoriei au prezentat un risc de 2.2 ori pana la 4.6 ori mai mare de dezvoltare a dementei, comparativ cu persoanele cu imbatranire normala.

In cazul persoanelor cu mers lent, riscul de dezvoltare a dementei a crescut de 2.1 ori pana la 3.6 ori, dar acest efect a fost statistic semnificativ in doar trei studii din cele sase.


Cand cercetatorii au analizat persoanele care prezentau atat declin al memoriei, cat al vitezei de mers, rezultatele au fost mult mai clare. Participantii cu declin dublu au prezentat un risc de 5.2 ori pana la 11.7 ori mai mare de dezvoltare a dementei, comparativ cu persoanele cu imbatranire normala.


Teste usor de implementat


Deoarece tratamentul timpuriu al dementei poate imbunatati rezultatele obtinute, informatiile oferite de acest studiu sunt foarte importante. Atat viteza de mers, cat si memoria sunt usor de masurat si analizat, nu depind de tehnologie complicata si nu au un pret ridicat.


Daca aceste rezultate vor fi confirmate si de alte studii viitoare, testele pentru aceste doua criterii ar fi usor de implementat in consultatiile periodice existente deja.


Testele efectuate in viitor ar trebui sa analizeze si cauza acestui declin dublu. Cercetatorii sunt de parere ca intelegerea relatiei dintre declinul dublu si dementa ar putea duce la tratamente noi sau chiar metode de preventie.


In cele din urma autorii au concluzionat ca persoanele in varsta care prezinta declin dublu, atat de memorie, cat si de viteza a mersului, ar trebui sa primeasca mai multa atentie, pentru a verifica problemele care ar putea creste riscul de dementa, printre care si o evaluare a factorilor de risc cardiovasculari si metabolici.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

Geriatrics

Medical News Today

Pixabay