Epilepsia: Simptome, Cauze, Factori de risc

epilepsia, criza epileptica

Epilepsia: Simptome, Cauze, Factori de risc

Epilepsia este o tulburare care produce convulsii neprovocate si recurente. O persoana este diagnosticata cu epilepsie, daca are doua convulsii neprovocate, care nu au fost cauzate de anumite probleme medicale reversibile cum ar fi sevrajul alcoolic sau o valoarea extrem de mica a glicemiei.


Oricine poate dezvolta aceasta tulburare. Cei de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, estimeaza ca epilepsia afecteaza aproximativ 50 de milioane de oameni la nivel global.


Simptomele epilepsiei pot varia. Unele persoane doar se uita intr-un punct fix timp de cateva secunde, in timp ce alte prezinta miscari necontrolate ale bratelor si picioarelor.


Crizele convulsive intalnite in epilepsie pot avea legatura cu un traumatism sau leziune cerebrala, sau pot avea legatura cu factori familiali. De cele mai multe ori insa, cauza este complet necunoscuta. Cuvantul “epilepsie” nu indica absolut nimic despre cauza sau severitatea crizelor prezentate de persoana respectiva.


Tratamentul medicamentos si in unele cazuri cel chirurgical, pot controla crizele convulsive aparute la majoritatea persoanelor cu epilepsie. In unele cazuri, este necesar tratament pe tot parcursul vietii, iar in alte cazuri convulsiile dispar.


Semnele si simptomele epilepsiei


Intrucat epilepsia este cauzata de activitatea anormala in creier, crizele pot afecta orice proces care este coordonat de acesta. Semnele si simptomele epilepsiei includ:

  • Confuzie temporara;
  • Privirea intr-un punct fix;
  • Miscari necontrolate ale bratelor si picioarelor;
  • Simptome psihice cum ar fi frica, anxietatea sau deja vu.


Doctorii clasifica in general crizele ca fiind focale sau generalizate, in functie de felul in care incepe activitatea anormala in creier. Simptomele difera in functie de tipul de criza. In majoritatea cazurilor, persoanele cu epilepsie tind sa aiba acelasi tip de criza de fiecare data. Din acest motiv simptomele sunt similare de la episod la episod.


Crizele focale


Cand crizele apar ca rezultat al unei activitati anormale doar intr-o singura regiune din creier, atunci ele sunt numite crize focale sau partiale. Aceste crize se impart in doua categorii si anume:

  • Crize focale fara pierderea constientei – acestea pot provoca schimbari ale starii emotive sau pot schimba forma, mirosul, gustul sau sunetul altor obiecte, dar nu vor produce o pierdere a constientei.
  • Crize focale care afecteaza constienta – numite in trecut crize partiale complexe, acestea implica schimbari la nivelul constientei sau chiar pierderea ei.


Simptomele crizei focale pot fi confundate cu alte tulburari neurologice cum ar fi migrenele, narcolepsia sau boli mintale. O examinare si testare detaliata trebuie efectuata pentru a distinge epilepsia de alte tulburari.


Crizele generalizate


Crizele care par a implica toate zonele creierului se numesc crize generalizate. Exista sase tipuri de crize generalizate:

  • Crizele absente – acestea apar de obicei la copii si sunt caracterizate prin suspendarea temporara a constientei, privire fixata intr-un loc si miscari subtile ale corpului.
  • Convulsii tonice – tipul acesta de convulsie provoaca rigiditate musculara. De obicei sunt afectati muschii spatelui, bratelor si picioarelor si pot provoca caderea persoanei afectate.
  • Convulsii atonice – acestea provoaca o pierdere a controlului muscular si din acest motiv poate sa apara si riscul de cadere.
  • Crize convulsive clonice – tipul acesta de criza este asociat cu miscarea repetata sau ritmica a spasmelor musculare. Aceste crize afecteaza de obicei gatul, fata si bratele.
  • Crizele mioclonice – de obicei, acestea apar sub forma de spasme burste si scurte la nivelul bratelor si picioarelor.
  • Convulsiile sau crizele tonico-clonice – acestea sunt cele mai dramatice crize epileptice si pot provoca pierderea abrupta a constientei, rigiditate musculara si contractii musculare, iar in unele cazuri incontinenta urinara si muscarea limbii.


Cauzele epilepsiei


Cauza nu poate fi identificata la aproape jumatate dintre persoanele care sufera de epilepsie. La cealalta jumatate insa, problema poate fi provocata de diferiti factori, cum ar fi:

  • Influenta genetica – unele tipuri de epilepsie, care sunt categorizate dupa tipul de criza si portiunea creierului afectata, tind a fi o trasatura de familie. In cazurile acestea, este posibil sa existe o influenta genetica.
  • Traumatism cerebral – traumatismul cerebral rezultat dintr-un accident de masina sau alte accidente traumatice poate provoca aparitia epilepsiei.
  • Afectiuni la nivelul creierului – boli care pot provoca leziuni la nivelul creierului cum ar fi accidentul vascular cerebral sau tumorile, pot provoca epilepsia. Accident vascular cerebral este cauza principala de aparitie a epilepsiei la persoanele cu varsta mai mare de 35 de ani.
  • Boli infectioase – epilepsia mai poate fi provocata si de boli infectioase cum ar fi meningita, SIDA sau encefalita virala.
  • Leziuni prenatale – inainte de nastere, bebelusii sunt sensibili la leziuni in zona cerebrala. Acestea pot fi provocate de mai multi factori cum ar fi, prezenta unei infectii in corpul mamei, o nutritie slaba sau volumul mic de oxigen. Aceste leziuni cerebrale pot rezulta in epilepsie sau paralizie cerebrala.
  • Tulburari de dezvoltare – epilepsia poate fi asociata in unele cazuri si cu tulburarile de dezvoltare, cum ar fi autismul si neurofibromatoza.


Factori de risc asociati cu epilepsia


Anumiti factori pot creste riscul de aparitie a epilepsiei, acestia sunt:

  • Varsta – cu toate ca epilepsia poate sa apara la orice varsta, aceasta este intalnita cel mai des la copii si la persoanele varstnice.
  • Istoric familial – daca o persoana are un istoric familial de epilepsie, atunci exista un risc mai ridicat de a dezvolta si ea aceasta afectiune.
  • Leziuni si traumatisme cerebrale – care sunt responsabile pentru unele cazuri de epilepsie. Pentru a reduce acest risc este recomandata folosirea centurii de siguranta si a castilor de protectie.
  • Accident vascular cerebral si alte boli vasculare – pentru a reduce riscul de aparitie a acestor boli este recomandata limitarea aportului de alcool, renuntarea la fumat, consumul unei diete sanatoase si efectuare exercitiilor fizice in mod regulat.
  • Dementa – dementa poate creste riscul de aparitie a epilepsiei la persoanele in varsta.
  • Infectii cerebrale – infectii cum ar fi meningita pot creste riscul dezvoltarii acestei tulburari.
  • Prezenta convulsiilor in copilarie – copii care au convulsii din cauza febrei ridicate nu dezvolta de obicei aceasta tulburare. Riscul de epilepsie creste daca copilul are o criza convulsiva de lunga durata, o alta boala care afecteaza sistemul nervos sau un istoric familial de epilepsie.


Complicatii ale epilepsiei


Daca episodul de criza epileptica apare in momente nepotrivite, circumstante pot fi periculoase atat pentru persoana afectata, cat si pentru persoanele din jur.

  • Cazaturi – daca persoana cade in timpul unei crize, aceasta poate sa sufere fracturi sau leziuni la nivelul capului.
  • Inec – riscul de inec este mult mai mare la persoanele care sufera de epilepsie (de 15 sau 19 ori mai mare), deoarece exista posibilitatea de aparitie a crizelor epileptice in timp ce persoana se afla in apa (piscina, cada etc).
  • Accidente de masina – crizele aparute in timp ce persoana afectata se afla la volan, pot pune viata in pericol, tuturor celor din jur.
  • Complicatii in timpul sarcinii – aparitia crizelor epileptice in timpul sarcinii pot fi periculoase atat pentru mama, cat si pentru copil, iar anumite tipuri de medicamente anti-epileptice pot creste riscul de aparitie a defectelor din nastere. Majoritatea femeilor cu epilepsie pot avea copii sanatosi, trebuie doar o monitorizare mai atenta si modificarea medicamentelor, la nevoie.
  • Probleme legate de sanatatea emotionala – persoanele cu epilepsie tind sa aiba si alte probleme psihologice, in special depresie, anxietate, ganduri si comportament suicidar. Acestea pot fi provocate ori de dificultatea situatiei in care se afla, ori de efectul secundar al unor medicamente.


Epilepsia si crizele convulsive pot afecta siguranta persoanei afectate, relatiile acesteia, abilitatea de a munci, de a sofa si multe altele. Aditional, perceptia publica si comportamentul fata de persoanele cu epilepsie, reprezinta de obicei probleme la fel de mari, sau poate mai mari, decat boala in sine.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

Epilepsy Foundation

Mayo Clinic

MedicalNewsToday

National Health Service

Epilepsia