...

Diabet zaharat tip 2: Simptome, Cauze

diabet zaharat tip 2, diabet

Diabet zaharat tip 2: Simptome, Cauze

Acest articol va discuta in detaliu despre diabetul zaharat tip 2. Persoanele care doresc o descriere mai scurta a diabetului zaharat tip 2, dar si a diabetului zaharat tip 1, pot accesa acest articol.


Diabetul zaharat tip 2 este o boala care afecteaza felul in care corpul metabolizeaza glucoza, o importanta sursa de energie pentru corp.


Aceasta afectiune poate sa apara la orice varsta, dar cel mai des apare dupa varsta de 45 de ani.


Diabetul zaharat tip 2 este cea mai comuna forma de diabet. Acesta apare atunci cand nivelul de glucoza din sange creste din cauza problemelor de utilizare sau producere a insulinei.

Insulina este un hormon care ajuta la mutarea glucozei din sange in celule, unde este folosita ca energie. Cand glucoza nu poate intra in celule asta inseamna ca:

  • Este prea multa glucoza in sange;
  • Celulele corpului nu pot folosi glucoza pe post de energie.


Diabetul zaharat tip 2 necontrolat poate duce la un nivel ridicat de glucoza in sange, provocand astfel potentiale simptome si complicatii severe.


Semnele si simptomele diabetului zaharat tip 2


Simptomele glucozei ridicate din diabetul zaharat tip 2 pot aparea treptat. Exista persoane care nu vor observa prezenta simptomelor in stadiile incipiente ale bolii. Daca exista totusi simptome, acestea pot include:

  • Stare de sete si urinare frecventa – atunci cand se acumuleaza glucoza in exces in sistemul sangvin, corpul va extrage lichid din tesuturi. Acest lucru poate duce la sete excesiva si la nevoia de a bea si urina mai des.
  • Pierderea in greutate – atunci cand este prea putina insulina, corpul ar putea incepe sa arda muschi si grasime pentru a obtine energie. Acest lucru poate cauza o scaderea in greutate.
  • Oboseala – cand celulele nu primesc glucoza, corpul poate trimite semnale de oboseala. Aceasta oboseala poate fi atat de grava incat poate interveni in viata de zi cu zi.
  • Infectii si rani – din cauza faptului ca circulatia sangvina este afectata, poate dura mai mult ca ranile sa se vindece sau ca o infectie sa fie inlaturata.


Este recomandat ca persoana care are aceste simptome sa se prezinte medicului specialist, deoarece diabetul poate duce la un numar mare de complicatii. Cu cat se incepe mai din timp gestionarea glucozei, cu atat sunt mai mari sansele de prevenire a complicatiilor.


Cauzele diabetului zaharat tip 2


Diabetul zaharat tip 2 apare atunci cand corpul devine rezistent la insulina sau atunci cand pancreasul nu poate produce acest hormon in cantitatea necesara. Cauza exacta nu este stiuta inca. Cu toate acestea, se pare ca anumiti factorii genetici si de mediu, cum ar fi obezitatea si sedentarismul, pot contribui la aparitia acestei probleme.


Exista multe articole care spun pur si simplu ca diabetul are legatura cu insulina si cu glucoza din sange, insa nu explica exact procesul fiecaruia. Pentru o intelegere mai buna, am impartit fiecare parte importanta in etape si anume:


Cum functioneaza insulina


Insulina este hormonul care provine din pancreas.

  • Pancreasul secreta insulina in sistemul sangvin;
  • Insulina circula, permitand glucozei sa intre in celule;
  • Insulina scade nivelul de glucoza din sange, datorita actiunii mentionate mai sus;
  • Odata cu scaderea glucozei din sange, la fel scade si secretia de insulina.


Rolul glucozei


Glucoza este sursa principala de energie pentru celulele care exista in muschi si tesuturi.

  • Glucoza provine din doua surse majore: alimentatie si ficat;
  • Aceasta este prezenta in sistemul sangvin, unde intra in celulele cu ajutorul insulinei;
  • Ficatul depoziteaza si produce glucoza.

Atunci cand nivelul de glucoza este mic, ficatul foloseste glucoza depozitata pentru a mentine nivelul in limite normale.


In diabetul zaharat tip 2 insa, acest proces nu functioneaza. In loc sa intre in celule pentru a le oferi energie, glucoza ramane in sistemul sangvin si se acumuleaza acolo. Odata cu cresterea nivelului de glucoza din sange, celulele beta aflate in pancreas produc si mai multa insulina, dar in cele din urma acestea nu pot tine pasul cu nevoia corpului, aflata in continua crestere.


In diabetul zaharat tip 1, sistemul imunitar distruge din greseala celulele beta, lasand astfel corpul fara insulina.


Factori de risc asociati cu diabetul zaharat tip 2


Chiar daca diabetul nu are o cauza clara, se stiu insa anumiti factori care pot creste riscul de aparitie a acestei afectiuni.


Anumiti factori de risc nu pot fi controlati, cum ar fi:

  • Genele – riscul este mai mare pentru persoanele care au rude apropiate afectate de aceasta boala;
  • Varsta – diabetul zaharat tip 2 poate sa apara la orice varsta, cu toate acestea, riscul creste odata cu inaintarea in varsta, in special dupa 45 de ani;
  • Rasa – cu toate ca nu se stie motivul, unele rase au risc mai mare de dezvoltare a acestei boli;
  • Sindromul ovarian polichistic – femeile care au aceasta afectiune au risc mai ridicat de dezvoltare a diabetului zaharat tip 2.


Exista insa si factori de risc care pot fi controlati, cum ar fi:

  • Obezitatea – supraponderabilitatea si obezitatea inseamna mai mult tesut adipos, lucru care face celulele mult mai rezistente la insulina. Grasimea in exces din zona abdomenului creste riscul mai mult decat grasimea in exces de pe solduri sau coapse.
  • Sendetarismul – stilul de viata inactiv creste riscul de diabet zaharat tip 2. Exercitiul regulat foloseste glucoza din sange si ajuta celulele sa raspunda mai bine la insulina.
  • Alimentatia – consumul de mancare nesanatoasa si fast food, la fel si consumul de sucuri bogate in zahar pot afecta in mod negativ nivelul glucozei.
  • Persoanele care au avut diabet gestational sau prediabet – doua probleme provocate de nivelul ridicat al glucozei, ambele prezentand un risc mai mare de a dezvolta diabetul zaharat tip 2.


Complicatii ale diabetului zaharat tip 2



Este posibil ca diabetul sa produca urmatoarele complicatii:

  • Boli cardiovasculare – diabetul creste semnificativ riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, hipertensiune arteriala si ingustarea vaselor sangvine (ateroscleroza).
  • Neuropatia sau distrugerea nervilor – glucoza in exces poate cauza senzatie de amorteala sau durere, care incepe de la varful degetelor si se raspandeste treptat pana cand se pierde simtul/senzatia in membrul afectat. Aditional, mai pot fi afectati si nervii care controleaza digestia, problema care poate duce la aparitia varsaturilor, diareei si conspitatiei. In cazul barbatilor, disfunctia erectila ar putea fi si ea o problema.
  • Leziuni la nivelul rinichilor – in unele cazuri, diabetul poate duce la insuficienta renala sau boala renala ireversibila, care ar putea necesita dializa sau transplant de rinichi.
  • Leziuni la nivelul ochilor – diabetul poate creste riscul de dezvoltare a afectiunilor cum ar fi cataracta sau glaucomul si poate distruge vasele de sange ale retinei, provocand astfel pierderea vederii.
  • Vindecare lenta – netratate, ranile pot deveni infectate. Anumite cazuri severe pot necesita amputare.
  • Boala Alzheimer – diabetul zaharat tip 2 pare sa creasca riscul de aparitie a bolii Alzheimer, cu toate ca nu este stiut inca motivul. Cu cat nivelul glucozei din sange este mai ridicat, cu atat este mai mare si riscul de dezvoltare a bolii Alzheimer.
  • Hipoglicemia – hipoglicemia este caracterizata prin scaderea nivelului de glucoza din sange sub 70 mg/dl. Acest lucru poate sa apara atunci cand persoana primeste mai multa insulina decat este necesar. Este important de stiut semnele si simptomele hipoglicemiei, intrucat aceasta poate avansa rapid si poate duce la convulsii sau coma. Conform celor de la Medical News Today, acestea includ: stare de confuzie, ameteala, stare de lesin, palpitatii, pierderea constientei, transpiratii abundente.


Metode de preventie


Alegerea unui stil de viata sanatos poate ajuta la prevenirea diabetului zaharat tip 2. Acest lucru este valabil si pentru persoanele care au rude diagnosticate cu aceasta afectiune.


Daca o persoana a fost diagnostica deja cu diabet zaharat tip 2, stilul de viata sanatos poate preveni aparitia complicatiilor. In cazul persoanelor cu prediabet, acesta poate incetini sau chiar opri progresul spre diabet.


Un stil de viata sanatos include:

  • Consumul de alimente sanatoase – alegerea alimentelor slabe in grasimi si calorii, dar bogate in fibre. Este recomandat consumul de fructe, legume si cereale integrale.
  • Stil de viata activ – este recomandata activitatea fizica timp de cel putin 30-60 de minute, in majoritatea zilelor. O alta optiune ar fi mersul pe bicicleta, inotul, mersul pe jos intr-un ritm mai rapid. Daca nu exista timp pentru o sesiune intreaga intr-o zi, aceasta poate fi impartita pe tot parcursul zilei.
  • Scaderea in greutate – in cazul persoanelor supraponderale, pierderea a 5-10% din greutatea corporala poate reduce riscul de aparitie a diabetului. Pentru a mentine greutatea in limite sanatoase, este recomandata axarea pe schimbari permanente atat in ceea ce priveste dieta, cat si activitatile fizice.


Diagnosticarea si tratarea diabetului zaharat tip 2


Medicul poate diagnostica diabetul zaharat tip 2 in urma testelor de sange efectuate. Majoritatea persoanelor descopera ca au nivelul glucozei ridicat in urma analizelor de sange efectuate pentru alte scopuri. Persoanele care prezinta simptome sunt sfatuite sa contacteze medicul specialist cat mai rapid posibil.


Scopul tratamentului este de a mentine nivelul glucozei in limite normale si de a preveni aparitia complicatiilor. Calea principala este prin schimbarea stilului de viata si anume:

  • Dieta sanatoasa;
  • Greutate corporala sanatoasa;
  • Efectuarea activitatilor fizice;
  • Obtinerea orelor de somn necesare;
  • Evitarea sau renuntarea la fumat;
  • Administrarea medicamentelor sau a insulinei prescrise de medic.


Momentan nu exista un tratament curativ pentru diabet, cu toate acestea, majoritatea persoanelor care au aceasta afectiune pot duce o viata sanatoasa prin gestionarea corecta a bolii.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

Medical News Today

Mayo Clinic

Healthline

National Health Service

American Diabetes Association

Pexels

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.