Despre medicina

Informatii si stiri medicale

Resveratrolul gasit in struguri si calatoria spre Marte

Un ingredient natural care este prezent in struguri, vin rosu si afine poate preveni atrofia musculara cauzata de lipsa de gravitatie.
resveratrol, calatorie spre Marte, misiune spatiala spre Marte, NASA

Sursa: Pixabay

In urma cu ceva timp, administratorul NASA, Jim Bridenstine, a declarat ca NASA isi continua planurile sa intoarca oamenii pe Luna pana in 2024 si a discutat despre posibilitatea misiunilor cu echipaj uman spre Marte prin 2035.


Pentru primii oameni care vor ateriza pe Marte, un ingredient natural care este prezent in struguri, vin rosu si afine poate preveni atrofia musculara datorata lipsei de gravitatie.


Acest studiu publicat in Frontiers in Physiology de catre cercetatorii de la Facultatea de Medicina Harvard si Boston (BIDMC) sustine ca resveratrolul poate mentine masa oasa si musculara. Resveratrolul a fost investigat excesiv atat pentru beneficiile sale cat si pentru efectele antiinflamatatorii, antioxidante si antidiabetice pe care le are.


Conform cercetatorilor, resveratrolul poate pastra activitatea musculara si functionalitatea si poate reduce riscul de atrofie musculara, o afectiune des intalnita in conditii de zero gravitate sau microgravitate.

Marte are o forta gravitationala care reprezinta doar 40% din forta gravitationala a Terrei. Aceasta forta gravitationala poate provoca atrofie musculara sau alte modificari. Pentru a mentine un sistem muscular si osos sanatos, astronautii ar trebui sa aiba diete care sa contina resveratrol.


In ultimii 50 de ani de misiuni spatiale, astronautii au pierdut pana la 20% din masa musculara in misiuni care au durat mai putin de 2 saptamani. Pentru a prevenit aceasta atrofie, astronautii aflati in spatiu, trebuie sa lucreze zilnic fiecare muschi timp de cateva ore. Odata ajunsi inapoi pe Terra, majoritatea au nevoie de reabilitare si recuperare fizica pentru a preveni deteriorarea musculara.


Studiul a primit ajutor de la NASA


Pentru a testa eficienta resveratrolului, echipa a folosit model rozator de laborator si a replicat forta gravitationala de pe Marte, acest experiment fiind creat de Dr. Marie Mortreux.

In trecut, imitarea gravitatiei scazute era efectuata prin suspendarea de coada a rozatoarelor, insa aceasta metoda prezenta mai multe probleme cum ar fi reducerea fluxului sangvin si deviatii ale coloanei vertebrale. Pentru a combate aceste probleme si pentru a mentine rozatoarele intr-o pozitie orizontala, a fost conceput un ham special.


Acest studiu a folosit 24 de sobolani masculi impartiti in doua grupe. Primul grup de 12 sobolani a trait in conditii normale de gravitatie, in timp ce al doilea grup a fost expus fortei gravitationale de pe Marte. Din fiecare grup, 6 sobolani au primit zilnic 150 miligrame resveratrol pe kilogram corp.


La sfarsitul celor doua saptamani de tratament, toate rozatoarele care au trait in 40% gravitatie au prezentat atrofie musculara. Cu toate acestea, cei 6 sobolani care au primit resveratrol si-au pastrat forta de prindere atat pentru membrele posterioare cat si cele anterioare. Mai mult decat atat, resveratrolul a protejat si compozitia musculara in gravitatie joasa.


Acest studiu a fost sustinut si asistat de National Aeronautics and Space Administration (NASA), urmand ca pe viitor sa fie analizate efectele resveratrolului si pe modelul rozator feminin.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
www.despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

Frontiers in Physiology

National Public Radio

NewsMedical