Despre medicina

Informatii si stiri medicale

Celule unice gasite in Scleroza Laterala Amiotrofica

Scleroza laterala amiotrofica sau ALS este o boala neurodegenerativa progresiva care produce moartea celulelor nervoase.
scleroza laterala amiotrofica, ALS, paralizie

Sursa: Pixabay

Scleroza laterala amiotrofica sau ALS este o boala neurodegenerativa progresiva care produce moartea celulelor nervoase. Intrucat celulele nervoase controleaza mobilitatea, persoanele cu ALS nu se pot misca si intr-un anumit stadiu, nu mai pot respira. Scleroza laterala amiotrofica este o boala fatala si momentan incurabila.


Cauzele acestei boli nu sunt stiute, tratamentele sunt putine si acestea se axeaza pe imbunatatirea calitatii vietii si prelungirea ei. Simptomele apar pe rand intr-o anumita parte a corpului, apoi se raspandesc.


In timp ce neuronii motori din maduva spinarii si creier mor, persoana cu ALS poate prezenta paralizie intr-un singur membru, apoi in al doilea si asa mai departe, pana cand celulele nervoase din muschii implicati in respiratie mor, fapt care duce la imposibilitatea persoanei de a mai respira.


In momentul de fata nu exista un test in urma caruia sa se puna diagnosticul clar de scleroza laterala amiotrofica. Deoarece diagnosticul este pus in urma simptomelor care apar subtil si treptat, majoritatea persoanelor sunt diagnosticate cu ALS abia atunci cand boala a evoluat considerabil.


In 2019 insa, cercetatorii de la Universitatea Illinois, Chicago, au identificat pentru prima data un set de biomarkeri care diferentiaza persoanele cu ALS, de persoanele care nu au o boala neurodegenerativa.


Aceasta descoperire, care a fost publicata in Neurobiology of Disease poate ajuta doctorii in diagnosticarea mai rapida a bolii si poate deschide optiuni noi de tratament.


Au fost gasite celule unice la persoanele cu ALS, care nu au fost raportate pana in prezent


In acest studiu, cercetatorii au reanalizat probe ale neuronilor motori si ale celulelor asociate. Acestea au fost colectate atat din maduva persoanelor care au decedat din cauza sclerozei laterale amiotrofice cat si din maduva persoanelor sanatoase, fara conditii neurodegenerative.


Cercetatorii au analizat deja aceste probe in anul 2010, cand au comparat populatia celulara prin analizarea exprimarii genetice. Acestia au colectat probe de la persoanele cu ALS din zonele mai putin afectate ale maduvei spinarii.


Conform cercetatorului principal al acestui studiu, Dr. Fei Song, ar trebui sa existe schimbari la nivel celular in regiunile din maduva spinarii adiacente zonei deja afectate de boala. Din acest motiv, cercetatorii au dorit sa analizeze neuronii din zona adiacenta pentru a determina daca sunt diferiti fata de cei sanatosi.


Echipa de cercetatori a identificat deja diferente semnificative intre neuroni si alte celule prezente in maduva spinarii a persoanelor cu ALS si cele prezente in persoanele sanatoase.


In acest studiu insa, acestia au decis sa reevalueze acele probe folosind o metoda de analiza bioinformatica.


Acest lucru a permis echipei sa identifice tipuri specifice de celule prezente in probele colectate. Astfel, cercetatorii au descoperit ca persoanele care au decedat in urma sclerozei laterale amiotrofice au avut tipuri diferite de neuroni motor, fata de persoanele sanatose.


Diferentele au fost asociate cu celulele microglia si astrocite. Doua tipuri de celule care nu au fost prezente in probele colectate de la persoanele sanatoase, din aceeasi regiune.


Aceste descoperiri ar putea oferi in viitor informatii importante pentru crearea unor noi terapii.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
www.despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

Science Direct – Neurobiology of Disease

National Institute of Neurological Disorders and Stroke

MedicalNewsToday