Controlul glicemiei dupa un Accident Vascular Cerebral

glicemie, accident vascular cerebral, avc, accident vascular cerebral ischemic

Controlul glicemiei dupa un Accident Vascular Cerebral

Hiperglicemia sau nivelul ridicat de glucoza in sange este des intalnita in randul pacientilor care au suferit un accident vascular cerebral ischemic. Studiile efectuate pe animale au sugerat ca hiperglicemia are un efect negativ asupra pacientilor care au suferit un AVC, fapt care a dus la intrebarea: “Gestionarea intensa a glucozei dupa un AVC ischemic va putea produce rezultate finale mai bune?”


Un studiu efectuat in urma cu cativa ani, care a fost sustinut de Institutul National de Tulburari Neurologice si AVC (NINDS) si publicat in JAMA a raspuns acestei intrebari, prin precizarea ca gestionarea glucozei nu este mai buna decat abordarea standard.


Conform Directorului NINDS, Walter Koroshetz – “Dupa decenii de incertitudine legata de abordarea glicemiei la pacientii cu AVC, exista in final dovezi clinice clare, care dovedesc ca scaderea agresiva a glicemiei nu imbunatateste starea finala a pacientului.”


Studiul a comparat doua strategii folosite cel mai des in controlul glucozei din sange la pacientii cu AVC ischemic. Mai mult de 1100 de pacienti au primit tratament intensiv pentru controlul glicemei sau tratamentul standard.


Tratamentul de control agresiv prezinta mai multe riscuri


Tratamentul intensiv de gestionare a glicemiei consta in administrarea insulinei pe cale intravenoasa pana cand aceasta ajunge la 80-130 mg/dL. Abordarea traditionala de gestiune a glicemiei a constat in injectiile standard cu insulina care aveau ca tinta scaderea glicemiei sub 180 md/dL.


Dupa 90 de zile pacientii au fost evaluati pentru a analiza starea lor de sanatate. Aceste evaluari au luat in considerare functiile neurologice, dizabilitatea si calitatea vietii.


Rezultatele acestor evaluari au sugerat ca cele doua forme de tratament sunt la fel de eficiente in recuperarea pacientiilor dupa accidentul vascular cerebral. Dupa 90 de zile, aproximativ 20% dintre pacienti au prezentat rezultate favorabile, indiferent de forma de tratament administrata.


Cu toate acestea, terapia intensa pentru controlul glicemiei a crescut riscul de producere a hipoglicemiei (scaderea periculoasa a nivelului de glucoza in sange). Acest risc a necesitat un nivel mai mare de atentie si supraveghere din partea personalului medical, comparativ cu tratamentul standard.


Acest studiu clinic numit The Stroke Hyperglycemia Insulin Network Effort (SHINE) a fost condus de Dr. Karen C. Johnston, profesor de neurologie si vicepresedinte asociat al Universitatii din Virginia, Charlottesville.


Conform Dr. Johnston, rezultatele acestui studiu au evidentiat ca tratametul agresiv nu merita urmarit, deoarece prezinta riscuri si necesita mai multa atentie pentru acelasi rezultat ca tratametul standard.


Mai multe cercetari sunt necesare pentru a intelege mai bine rolul glucozei in recuperarea dupa un accident vascular cerebral si pentru a identifica tratamente aditionale.


Accidentul Vascular Cerebral Ischemic


Cu toate ca exista mai multe tipuri de accident vascular cerebral, cel ischemic este cel mai des intalnit si reprezinta aproximativ 88% din toate accidentele vasculare cerebrale.


Acesta apare atunci cand o artera catre creier este blocata. Deoarece sangele transporta oxigen si nutrienti catre creier, blocarea acestei aprovizionari rezulta dupa cateva minute la moartea celulelor.


Accidentul Vascular Cerebral Ischemic poate fi provocat de mai multe boli, insa problema cea mai frecventa este ingustarea arterelor, cauzata cel mai des de ateroscleroza.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

JAMA

Eurekalert

Strokecenter.org