Despre medicina

Informatii si stiri medicale

Renuntarea la fumat: Mai greu de realizat pentru femei

Chiar daca persoanele de gen feminin fumeaza mai putine tigari pe zi, acestea tind sa renunte mai greu la fumat.
renuntarea la fumat mai dificila pentru femei, renuntare la fumat, riscuri, obezitate, depresie, anxietate, boli cardiovasculare

Sursa: Pexels

Un studiu prezentat la Congresul Societatii Europene de Cardiologie 2021 care a analizat peste 35,000 de fumatori a descoperit ca persoanele de gen feminin tind sa fumeze mai putine tigari decat cele de gen masculin, insa au o probabilitate mai mica de renuntare la fumat.


Conform autorului principal al acestui studiu, Ingrid Allagbe, PhD, din cadrul Universitatii Burgundy din Dijon, Franta – “Femeile din studiul nostru care au folosit serviciile de renuntare la fumat au prezentat o rata mai mare de supraponderabilitate sau obezitate, depresie si anxietate comparativ cu barbatii inrolati si au renuntat la fumat mult mai rar. Descoperirile noastre evidentiaza nevoia de a crea metode de renuntare la fumat special concepute pentru nevoile persoanelor de gen feminin.”


Studiul a comparat caracteristicile si rata de abstinenta a persoanelor care au apelat la serviciile de renuntare la fumat intre anii 2001 si 2018 in Franta, informatiile fiind obtinute din baza de date nationala CDT-net.


Pentru a fi inscrisi in acest studiu, participantii trebuiau sa aiba cel putin 18 ani si cel putin un factor de risc pentru aparitia afectiunilor cardiovasculare cum ar fi obezitate sau supraponderabilitate, nivel ridicat de colesterol, diabet, hipertensiunea arteriala, istoric medical de accident vascular cerebral, infarct sau angina.


Cum s-a desfasurat studiul


In primul rand, cercetatorii au clasificat nivelul de dependenta al fiecarui participant, acesta putand fi impartit in trei si anume: nivel usor, nivel moderat si nivel sever.


Chiar daca abstinenta de la fumat (cel putin 28 de zile consecutive) a fost autoraportata de catre participanti, cercetatorii au confirmat informatiile relatate prin masurarea monoxidului de carbon expirat.


Participantii au oferit informatii legate de varsta, gen, nivelul de educatie si numarul de tigari fumate pe zi, dar si informatii privind prezenta altor afectiuni cum ar fi diabetul sau boli respiratorii. Mai mult decat atat, inaltimea si greutatea acestora a fost si ea inregistrata, la fel si prezenta sau absenta anxietatii sau a depresiei in baza istoricului medical.


In total 37,949 fumatori au fost inscrisi in studiu dintre care 43,5% au fost persoane de gen feminin, varsta medie a femeilor participante fiind de 48 de ani, iar a barbatilor de 51 de ani.


Rezultatele obtinute


In baza informatiilor autoraportate si a celor confirmate si analizate de catre cercetatori, studiul a oferit urmatoarele informatii:

  • Peste 55% dintre femei au avut un nivel mai inalt de educatie comparativ cu cel al barbatilor care au prezentat 45%;
  • Nivelul ridicat de colesterol a fost mai mare in randul barbatilor (33%) comparativ cu cel al femeilor (30%);
  • Hipertensiunea arteriala a fost si ea mai des intalnita la barbati (26%) comparativ cu grupul femeilor participante (23%);
  • Diabetul a fost prezent la 13% dintre barbatii participanti in timp ce doar 10% dintre femei au prezentat aceasta afectiune;
  • 27% dintre femei au prezentat obezitate sau supraponderabilitate, o proportie mult mai mare comparativ cu cea a barbatilor (20%);
  • Persoanele de gen feminin au prezentat o probabilitate mai mare (37,5%) de aparitie a simptomelor asociate cu anxietatea sau depresia comparativ cu persoanele de gen masculin (26,5%);
  • Boala Pulmonara Obstructiva Cronica a fost mai des intalnita in rand femeilor (24%) comparativ cu grupul barbatilor (21%), iar astmul 16% comparativ cu 9% pentru barbati;
  • Numarul mediu de tigari fumate intr-o zi a fost de 23 in randul femeilor si 27 pentru barbati.
  • 56% dintre femei au prezentat dependenta severa comparativ cu 60% dintre barbati;
  • Abstienta de la fumat a fost mai rar intalnita in randul femeilor (52%) comparativ cu grupul barbatilor (55%).


Concluzia cercetatorilor


Conform autorului principal Ingrid Allagbe – “Rezultatele obtinute arata ca femeile se confrunta cu o dificultate mult mai mare cand vine vorba de renuntarea la fumat, comparativ cu barbatii, chiar daca acestea fumeaza mai putine tigari pe zi. Potentialii factori care pot duce la aceste rezultate includ prevalenta mai mare de anxietate, depresie si supraponderabilitate, dar si posibila frica de crestere in greutate asociata cu renuntarea la fumat. Alti factori de luat in considerare ar putea include dispozitia generala si factorii hormonali.


Cercetatorii au concluzionat ca rezultatele evidentiate indica o necesitate de programe de renuntare la fumat special create pentru femei, care sa ofere o abordare multidisciplinara si sa includa psihologi, dieteticieni si specialisti in activitate fizica.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

European Society of Cardiology

NewsMedical