Diabetul zaharat tip 1 si 2
Milioane de oameni la nivel global traiesc cu diabet sau cunosc persoane care sufera de aceasta afectiune. Indiferent de tipul diabetului, aceasta boala este momentan incurabila.
Cu toate acestea, diabetul raspunde bine la tratament ceea ce inseamna ca oricat de infricosatoare, frustranta sau enervanta poate fi aceasta boala, persoanele afectate pot trai o viata lunga, sanatoasa si fericita.
Majoritatea persoanelor afectate sufera de diabet zaharat de tip 2, insa o minoritate importanta sufera de diabet zaharat de tip 1. Diabetul este o boala cronica in care pancreasul nu secreta insulina, un hormon necesar care permite transformarea glucozei in energie.
Diabet zaharat tip 1
Contrar parerii populare, diabetul zaharat de tip 1 nu este o boala a copilariei, acesta putand sa apara la orice varsta, la orice rasa si la orice greutate.
Deoarece in cazul diabetului zaharat de tip 1 corpul nu poate produce insulina, nivelul glucozei nu poate fi controlat ceea ce duce in cele din urma la cresterea nivelului acesteia si la aparitia problemei cu numele de hiperglicemie.
Diabetul zaharat de acest tip se poate manifesta prin urmatoarele simptome:
- Senzatie intensa de sete;
- Urinare frecventa;
- Urinarea in pat pentru copiii care pana in acel moment nu aveau aceasta tendinta;
- Apetit crescut;
- Scadere in greutate;
- Tulburari de vedere;
- Oboseala.
Este recomandata vizitarea unui medic specialist daca sunt prezente oricare dintre simptomele mentionate mai sus.
Cauza exacta a diabetului zaharat de tip 1 este necunoscuta. De obicei sistemul imunitar al corpului, care in mod normal distruge bacterii si virusuri, distruge din greseala si celulele producatoare de insulina (insulele lui Langerhans).
Odata ce a fost distrus un numar semnificativ de celule Langerhans, corpul nu mai poate produce cantitatea necesara de insulina. Alte cauze includ factori genetici sau expunerea la virusuri si alti factori de mediu.
Factori de risc asociati cu diabetul zaharat tip 1
Factorii de risc pentru aceasta afectiune includ:
- Istoric familial de diabet zaharat tip 1 – riscul fiind mult mai mare daca un parinte sau un frate a avut sau are aceasta forma de diabet.
- Geografia – incidenta diabetului zaharat de tip 1 tinde sa cresca cu cat ne deplasam mai departe de Ecuator.
- Varsta – cu toate ca diabetul zaharat de tip 1 poate sa apara la orice varsta acesta apare cel mai des la varstele cuprinse intre 4-7 ani si 10-14 ani.
Diabetul zaharat de tip 1 poate produce complicatii la nivelul organelor cum ar fi inima, vasele de sange, rinichii si poate afecta nervii din corp (neuropatia diabetica). Cu toate acestea, mentinerea unui nivel normal de glucoza in sange reduce dramatic riscul de aparitie al complicatiilor.
Diabet zaharat tip 2
In cazul diabetului zaharat de tip 2, corpul ori rezista efectele produse de insulina ori nu produce destula insulina pentru a mentine un nivel normal al glucozei in sange.
Ca si in cazul diabetului zaharat de tip 1, diabetul zaharat de tip 2 este incurabil insa scaderea in greutate, dieta sanatoasa si exercitiile fizice pot ajuta la gestionarea bolii.
Daca dieta si exercitiile fizice nu sunt destul pentru a mentine nivelul normal al glucozei, medicul ar putea recomanda atunci tratament medicamentos sau cu insulina.
Simptomele diabetului zaharat de tip 2 pot fi subtile, unele persoane putand avea aceasta boala timp de mai multi ani, fara sa realizeze prezenta ei. Simptomele sunt in mare parte asemanatoare cu cele produse de diabetul zaharat de tip 1 si anume:
- Senzatie intensa de sete;
- Urinare frecventa;
- Apetit crescut;
- Scadere in greutate;
- Tulburari de vedere;
- Oboseala;
- Infectii frecvente;
- Rani care se vindeca incet.
Factori de risc asociati cu diabetul zaharat tip 2
Factorii de risc care pot duce la aparitia diabetului zaharat de tip 2 includ greutatea in exces, aceasta reprezentand un factor de risc major in aparitia acestei afectiuni, insa nu si unul obligatoriu, diabetul zaharat de tip 2 putand fi prezent si la persoanele slabe sau cu un IMC normal.
Un alt factor de risc este distributia de grasime, riscul de aparitie al bolii fiind mult mai mare daca majoritatea tesutului adipos este situat in jurul abdomenului in comparatie cu alte zone cum ar fi coapsele sau soldurile.
Riscul de aparitie a diabetului zaharat tip 2 este mai mare la barbatii cu circumferinta taliei mai mare de 101.6 centimetrii si la femeile cu circumferinta taliei mai mare de 88.9 centimetrii.
Alt factor de risc asociat cu diabetul zaharat tip 2 il reprezinta inactivitatea. Cu cat exista mai putina activitate fizica cu atat creste riscul de aparitie a acestei afectiuni. Exercitiile fizice ajuta la scaderea in greutate si folosesc glucoza din sange ca energie.
La fel ca si in cazul diabetului zaharat de tip 1, istoricul familial are si el un rol in cresterea riscului de aparitie a diabetului zaharat tip 2, ceea ce inseamna ca exista o probabilitate mai mare de aparitie a acestei afectiuni daca exista rude apropiate diagnosticate cu diabet zaharat tip 2.
Varsta reprezinta un alt factor de risc, probabilitatea de aparitie a bolii crescand odata cu inaintarea in varsta in special dupa perioada de 45 de ani. Cauza amplificarii riscului dupa aceasta varsta este cel mai probabil asociata cu lipsa de activitate fizica, pierderea masei musculare si cresterea in greutate. Cu toate acestea, in ultima perioada s-a observat insa si o crestere dramatica a aparitiei de diabet zaharat de tip 2 in randul copiilor si adolescentilor.
Prediabetul este considerat un factor de risc deoarece este o conditie premergatoare diabetului zaharat de tip 2. Prediabetul este descris prin valori ridicate ale glicemie insa nu destul de mari pentru a fi clasificat ca diabet zaharat tip 2.
Complicatii asociate cu diabetul zaharat tip 2
Complicatiile aparute din cauza aceste boli sunt asemanatoare diabetului zaharat de tip 1. Aceasta boala poate afecta anumite organe cum ar fi inima, rinichii, vasele de sange, ochii si anumiti nervi din corp.
Diabetul zaharat de tip 2 creste dramatic riscul de aparitie al bolilor cardiace, a accidentului vascular cerebral, a hipertensiunii arteriale si a aterosclerozei . Mai mult decat atat, acesta creste si riscul de cataracta sau glaucom si poate distruge vasele de sange ale retinei. Tulburarile de auz sunt si ele frecvente la persoanele cu diabet.
Pentru a preveni diabetul zaharat de tip 2 sau complicatiile produse de aceasta boala este recomandat un stil de viata sanatos care include o dieta formata din alimente slabe in grasimi si calorii dar bogata in fibre, fructe, legume si cereale integrale.
Exercitiile fizice trebuie si ele luate in considerare si efectuate minim 30-60 de minute in majoritatea zilelor. Pierderea in greutate este recomandata pentru persoanele supraponderale la fel si evitarea sedentarismului pe perioade lungi de timp, deoarece sedentarismul creste riscul aparitie diabetului zaharat de tip 2.
Avand in vedere prevalenta acestei afectiuni si complicatiile severe asociate cu gestionarea incorecta si lipsa de tratament, este recomandata apelarea cat mai rapida la un medic specialist daca exista simptome care pot sugera prezenta diabetului, atat pentru a primi un diagnostic clar cat si pentru a obtine un plan de tratament corespunzator.
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
www.despre-medicina.ro , proprietarul cat si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse :