...

Impactul somnului de scurta durata asupra sanatatii mintale

somn redus efecte negative

Impactul somnului de scurta durata asupra sanatatii mintale

Trei nopti consecutive de somn pierdut pot duce la o deteriorare semnificativa a sanatatii mintale si fizice, conform unui studiu publicat in jurnalul “Annals of Behavioral Medicine” [1].


Acest studiu a analizat consecintele unui somn mai scurt de sase ore realizat timp de opt zile consecutive, informatiile fiind obtinute de la aproximativ 2000 de participanti de varsta mijlocie.


Conform autorului principal Soomi Lee, profesor asistent in cadrul Universitatii din Florida, schimbarile au inceput sa apara chiar dupa prima noapte, simptomele fiind destul de vizibile.


Din acel moment probleme fizice si mintale au continuat sa se agraveze pana in ziua a treia, punct in care corpul uman a inceput sa se acomodeze mai mult sau mai putin cu somnul de scurta durata.


Cu toate acestea, in ziua a sasea participantii la studiu au mentionat o crestere in severitate a simptomelor fizice, acestea fiind mult mai intense decat in zilele precedente.


Multe persoane sunt de parere ca pot “plati datoria de somn pierdut” in weekend pentru a fi mai productive in timpul zilelor lucratoare. Cu toate acestea, rezultatele acestui studiu au aratat ca si o singura noapte de somn redus poate afecta semnificativ activitatile zilnice. – Soomi Lee.


Realizarea studiului


Dintre cei 2000 de participanti inrolati in studiu, 42% au avut cel putin o noapte de somn redus, dormind cu o ora si jumatate mai putin decat perioada lor obisnuita.


Acestia au trecut intr-un jurnal toate schimbarile comportamentale si fizice prezentate timp de opt zile consecutive, permitand astfel cercetatorilor sa observe efectul somnului redus asupra mintii si a corpului.


Participantii au raportat o acumulare de sentimente negative cum ar fi furie, irascibilitate, frustrare si chiar sentimente de singuratate datorate somnului de scurta durata, dar si simptome fizice cum ar fi tulburari respiratorii, dureri, probleme gastrointestinale si multe altele.


Conform rezultatelor, aceste simptome si sentimente au prezentat o crestere continua pe parcursul celor opt zile, obtinerea unui somn mai lung de sase ore fiind singura metoda de revenire la normal.


Fie ca este vorba de numeroase obligatii profesionale sau doar de simpla dorinta de a arata determinare in atingerea obiectivelor stabilite, este usor de taiat o ora sau mai mult din timpul de somn, crezand ca acestea pot fi recuperate mai tarziu.


Acest mod de gandire reprezinta insa un autosabotaj, orele taiate de somn avand de regula un impact negativ instant asupra productivitatii si sanatatii in general.


Nici adolescentii nu sunt scutiti de la aceste probleme


Conform unui alt studiu, realizat de aceasta data de un institut Australian, privarea de somn datorata stilului de viata, stresului sau a oricaror altor motive, poate duce la o pierdere rapida a energiei necesare pentru activitatile zilnice si poate duce la aparitia furiei si a depresiei.


Rezultatele studiului au fost prezentate in articolul intitulat “Durata somnului si dispozitia adolescentilor: un studiu experimental”, care a fost publicat in volumul 44 al publicatiei Sleep, o publicatie oficiala a Societatii de Cercetare a Somnului [2].


La acest studiu au participat 34 de adolescenti sanatosi cu varsta cuprinsa intre 15 si 17 ani, care au fost rugati sa petreaca 10 zile si 9 nopti in centre special concepute.


Acestia au fost apoi impartiti in trei grupe, fiecare primind o perioada diferita de somn si anume: 5 ore, 7 ore si jumatate si 10 ore de somn pe noapte.


Cele 9 nopti de somn au fost impartite astfel: 2 nopti de somn normal pentru a obtine un nivel de baza, 5 zile consecutive de dormit in functie de orele stabilite si inca 2 nopti de “recuperare”.


Dispozitia participantilor a fost analizata la fiecare trei ore dupa trezire, pentru a verifica raspunsurile acestora la sentimente precum frica, furie, depresie, anxietate sau bucurie.


Efecte negative intalnite doar in grupul cu 5 ore de somn


In baza acestor teste, rezultatele au evidentiat faptul ca doar participantii din grupul care a primit 5 ore de somn au raportat o stare semnificativ mai mare de depresie, furie si confuzie.


Mai mult decat atat, starea de bucurie si nivelul de energie a scazut drastic datorita restrictiilor de somn, iar cele doua nopti de recuperare nu au fost suficiente pentru a reveni la normal.


Conform autorului principal al acestui studiu, dr. Michelle Short – “Datorita prevalentei somnului insuficient si a numarului mare de tulburari de dispozitie, descoperirile noastre evidentiaza importanta somnului corespunzator pentru a diminua aceste riscuri.”

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

  1. Annals of Behavioral Medicine
  2. SLEEP
  3. Eurekalert
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.