Depresia : Forme, Simptome, Factori de risc
Depresia este o tulburare a dispozitiei foarte serioasa, care afecteaza felul in care o persoana simte, gandeste si se comporta. Din fericire aceasta problema poate fi tratata.
Depresia provoaca sentimente de tristete si/sau pierdere a interesului in activitatile care in trecut erau placute. Mai mult decat atat, aceasta poate duce si la o varietate de probleme emotionale si psihologice care pot afecta abilitatea de functionare a unei persoane atat acasa cat si in societate.
Pentru a fi diagnosticat cu depresie simptomele trebuie sa fie prezente cel putin 2 saptamani.
Semne si simptome ale depresiei
Simptomele depresie pot varia de la usor la severe si pot include:
- Stare de tristete sau stare depresiva;
- Pierdere a interesului sau a placerii in activitatile indragite in trecut;
- Schimbari ale apetitului, pierderea sau cresterea in greutate fara a fi implicata vreo dieta;
- Probleme cu somnul sau dormitul prea mult;
- Energie mai putina sau oboseala crescuta;
- O crestere a activitatilor fizice fara scop cum ar fi mersul repetat dintr-un punct in altul sau frecarea mainilor (actiuni observate de celelalte persoane);
- Stare de vinovatie sau lipsa de valoare;
- Dificultate in gandire, concentrare si in luarea deciziilor;
- Ganduri legate de moarte sau suicid;
- Irascibilitate.
Nu toate persoanele depresive prezinta fiecare dintre simptomele de mai sus. O parte dintre acestea prezinta doar cateva simptome in timp ce altele pot prezenta mult mai multe. Severitatea, frecventa si durata simptomelor variaza in functie de persoana si de boala ei particulara. Simptomele mai pot varia si in functie de stadiul in care se afla boala.
De retinut este faptul ca anumite probleme medicale cum ar fi cele asociate cu glanda tiroida, tumori cerebrale sau deficitul de vitamine pot imita anumite simptome ale depresiei, motiv pentru care este important ca aceste cauze medicale generale sa fie inlaturate in timpul diagnosticarii.
Diferenta dintre depresie si tristete
In primul rand, depresia este diferita fata de starea de tristete sau jale/doliu. Decesul unei persoane apropiate, pierderea locului de munca sau incheierea unei relatii sunt experiente greu de indurat si este normal ca stari de tristete sau jale sa apara in urma acestor evenimente. Procesul de tristete este natural si unic pentru fiecare persoana, cu toate acestea imparte totusi cateva caracteristici cu depresia.
Chiar daca sentimentul de jale si depresia pot implica stare de tristete si retragere de la activitatile zilnice, exista insa anumite diferente importante si anume:
- In starea de doliu/jale, durerea si tristetea vin in valuri si de cele mai multe ori sunt amestecate cu amintiri placute despre persoana pierduta. Acest lucru este diferit fata de depresie, unde dispozitia si/sau interesul (placerea) sunt scazute timp de 2 saptamani.
- In starea de doliu, stima de sine este mentinuta. In depresie majora sunt frecvente starile in care persoana se simte lipsita de valoare sau apare dezgustul fata de sine.
Pentru unii oameni pierderea unei persoane apropiate poate duce spre depresie majora. Cand starea de doliu si depresia coexista, starea de doliu este mult mai severa si dureaza mai mult decat in cazul in care nu ar exista depresia. Cu toate ca exista cateva suprapuneri intre starea de jale/doliu si depresie este important sa se faca diferenta intre cele doua pentru a putea oferi ajutorul corect persoanei afectate.
Formele depresiei
Depresia tinde sa aiba mai multe forme care difera intre ele si care apar in circumstante diferite, cum ar fi:
- Tulburare de depresie persistenta (Distimia) – Este o dispozitie depresiva care dureaza cel putin 2 ani de zile. Persoana diagnosticata cu tulburare de depresie persistenta poate prezenta episoade de depresie majora alaturi de perioade cu simptome mai putin severe.
- Depresia postpartum – Femeile cu postpartum prezinta depresie majora in timpul sarcinii sau dupa nastere. Starile de tristete extrema, anxietate si epuizare care insotesc depresia postpartum pot pune in dificultate noile mame in efectuarea activitatilor zilnice sau ingrijirea copilului.
- Depresia psihotica – Apare atunci cand o persoana are depresie severa si o forma de psihoza cum ar fi halucinatii sau idei false/inchipuite. Simptomele psihotice au teme “depresive” cum ar fi iluzii de saracie, imbolnavire, deces, vinovatie.
- Tulburari afective sezoniere – Sunt caracterizate prin aparitia depresiei in timpul lunilor de iarna cand este mai putina lumina naturala. Acest tip de depresie este insotita de simptome cum ar fi retragerea sociala, cresterea in greutate si somn indelungat. In general acest tip de depresie dispare in lunile de primavara si vara.
- Tulburarea bipolara – Este diferita de depresie dar este inclusa in lista deoarece persoanele care sufera de tulburari bipolare pot prezenta episoade de dispozitie foarte joasa sau trista. Deoarece acestea sunt simptome ale depresiei majore, problema este denumita astfel depresie bipolara.
Factori de risc asociati cu depresia
Depresia poate afecta pe oricine, chiar si pe acele persoane care par ca traiesc in circumstante ideale. Mai multi factori de risc pot fi implicati in aparitia depresiei cum ar fi:
Factori genetici/daca familia are un istoric familial de depresie.
In cazul depresiei majore, un studiu realizat pe 177 de gemeni care sufereau de depresie majora intre anii 1948 – 1986 a aratat ca al doilea frate geaman a avut sanse cu 40% – 50% mai mari de dezvoltare a depresiei majore, daca primul frate suferea deja de aceasta tulburare.
Cu toate acestea, studiile efectuate mai tarziu au aratat ca la varsta de 65 de ani, factorul a crescut la 70%, ceea ce a dus la concluzia ca al doilea frate geaman a avut in realitate sanse mai mari cu 70% de a dezvolta aceasta problema pe tot parcursul vietii, daca primul frate a suferit deja de depresie majora.
Personalitatea poate reprezenta un alt factor de risc, persoanele cu stima scazuta de sine, care sunt usor coplesite de stres sau care sunt in general pesimiste avand un risc mai crescut de aparitie al bolii.
Factorii de mediu, expunerea continua la violenta, neglijarea sau abuzul, pot creste si ele probabilitatea unor persoane de a dezvolta aceasta tulburare.
Dezavantajele socio-economice, saracia, lipsa de educatie, accesul limitat la apa si hrana pot contribui la aparitia depresiei, alaturi de alti factori de risc.
Tratarea depresiei
Chiar si cele mai severe cazuri de depresie pot fi tratate. Cum toate acestea, este recomandat ca tratamentul sa fie inceput cat mai devreme. Depresia este tratata de obicei prin medicatie, psihoterapie sau o combinatie intre cele doua. Daca tratamentele nu reduc simptomele atunci se poate recurge la terapie electroconvulsiva.
Nu exista persoane care sa fie afectate in acelasi fel de depresie, motiv pentru care nu exista un singur tratament pentru toate persoanele afectate. Deoarece fiecare tratament este personalizat, colaborarea buna cu medicul specialist va avea ca rezultat administrarea unui tratament cat mai corect in timpul cat mai scurt posibil.
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
www.despre-medicina.ro , proprietarul cat si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse :
American Psychiatric Association