Despre medicina

Informatii si stiri medicale

Tulburarile de somn si afectiunile neurodegenerative

A fost acordat un grant de 35 milioane de dolari pentru a gasi biomarkerii bolilor neurodegenerative in randul persoanelor cu tulburare RBD.
tulburari de somn, afectiuni neurodegenerative, boala Parkinson, dementa

Sursa: Pexels

Conform unui articol publicat in 2009 [1], tulburarea de comportament in somnul REM sau RBD poate reprezenta un potential marker pentru dezvoltarea bolilor neurodegenerative cum ar fi dementa cu corpi Lewy sau boala Parkinson.


Plecand de la aceasta idee, o echipa internationala de cercetatori din cadrul Institutului Neurologic Montreal al Universitatii McGill, Facultatea de Medicina a Universitatii Washington, Clinica Mayo din Rochester si multe altele a primit un grant pe cinci ani care este estimat la 35,1 milioane de dolari pentru a gasi biomarkerii care vor evidentia persoanele cu tulburari de somn care vor dezvolta afectiuni neurodegenerative.


In urma acestor studii se doreste ca biomarkerii sa fie cat mai specifici si sa precizeze cu exactitate ce afectiuni neurodegenerative vor aparea la persoanele afectate, cand vor aparea simptomele si cat de rapid vor progresa acestea.


Riscul prezentat de persoanele cu RBD


Conform articolului postat pe site-ul Universitatii Canadiene McGill [2], persoanele cu aceasta tulburare de somn pot prezenta miscari in timpul somnului, miscari care de multe ori sunt menite ca raspunsuri la visele avute.


Ca urmare, acestea isi pot misca mainile si picioarele fie pentru a lovi ceva fie pentru a prinde un obiect sau chiar pentru a alerga. Pe langa faptul ca aceste actiuni pot fi deranjante si periculoase in acele momente, persoanele cu RBD pot prezenta si o probabilitate de 50-80% de dezvoltare a unor afectiuni neurodegenerative severe in aproximativ 10 ani de la diagnosticare.


Conform investigatorului co-principal dr. Ronald Postuma din cadrul Univeristatii McGill – “Obiectivul principal al acestor cercetari este de a gasi metode sigure si de incredere care pot identifica din timp boala Parkinson, dementa cu corpi Lewy si nu numai. Cand vom reusi acest obiectiv atunci vom putea incepe planificarile pentru prevenirea acestora. Biomarkerii sunt importanti pentru a preciza cu exactitate stadiul in care se afla boala, pentru a oferi terapiile corespunzatoare.”


Probabilitatea persoanelor cu tulburare de comportament in somnul REM de a dezvolta o afectiune neurodegenerativa se afla la un nivel ingrijorator, iar in acest moment nu exista tratamente care sa reduca acest risc.” – a adaugat dr. Yo-El Ju, neurolog si co-investigator din cadrul Universitatii din Washington.


Legatura dintre RBD si afectiunile neurodegenerative


In mod normal, oamenii nu isi pot misca corpul in timpul perioadei REM, perioada a somnului in care apar de obicei visele. Exteriorizarea viselor prin miscari ale corpului poate reprezenta primele semne ale unei disfunctii la nivelul creierului.


Aceasta tulburare este asociata cu afectiuni aparute in urma acumularii anormale de proteine alfa-sinucleine la nivelul creierului. Aceste acumulari se unesc de obicei in regiunea creierului care paralizeaza corpul in timpul somnului REM. Atunci cand aceasta parte a creierul este afectata, persoana in cauza nu mai este paralizata temporar si astfel se poate misca in timpul somnului.


In momentul de fata, mai multe medicamente si imunoterapii axate pe proteinele alfa-sinucleine sunt in curs de dezvoltare si ar putea deveni disponibile in viitoare studii clinice pentru tulburarea RBD.


Pana atunci insa, cercetatorii trebuie sa identifice teste speciale sau biomarkeri care pot evidentia aparitia iminenta a afectiunilor neurodegenerative in randul persoanelor cu RBD.


Studiul este sustinut si finantat de catre Institutul National American al Sanatatii (NIH) prin doua ramuri ale sale si anume NIA si NINDS.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

  1. National Center for Biotechnology Information
  2. McGill University
  3. Eurekalert