Despre medicina

Informatii si stiri medicale

Formula noua pentru tratarea HIV-ului la copii

A fost descoperita o formula noua pentru tratarea HIV-ului la copii, care ar putea asigura continuitatea tratamentului.
HIV

Sursa: Pexels

Cercetatorii Campusului Medical Anschutz din cadrul Universitatii Colorado au ajutat la confirmarea dozajului, sigurantei si eficientei unei formule medicamentoase noi, care a fost creata pentru a trata copiii diagnosticati cu HIV.


Studiul a fost publicat in data de 2 august 2023 in jurnalul The Lancet HIV si a prezentat o formula dispersabila noua, care contine trei medicamente si care poate fi eliberata imediat dupa ingerare.
Conform cercetarilor efectuate, aceasta doza fixa este sigura, bine tolerata si eficienta pentru tratarea copiilor cu HIV.


”Aceasta este prima formula care contine dolutegravir si care poate fi folosita pentru copiii cu greutatea situata intre 6 kg si 39,9 kg.” – a precizat Kristina Brooks, profesor asistent in cadrul Scolii de Stiinte Farmaceutice a Universitatii Colorado, care a continuat – ”Pana acum tratamentul HIV pentru copii a prezentat o provocare semnificativa, intrucat a necesitat multiple tablete si lichide, unele dintre ele cu gusturi respingatoare, ceea ce a crescut dificultatea de administrare.”


Toate cele trei medicamente prezente in noua formula (dolutegravir, abacavir si lamivudina) au fost dovedite ca fiind sigure si eficiente la nivel global pentru tratarea HIV-ului.


Cum a fost realizat studiul si care sunt rezultatele obtinute


Pentru acest studiu, 57 de copii din patru tari diferite au fost inscrisi, acestia fiind apoi impartiti in patru categorii diferite de greutate. Dintre acestia, 54 au folosit combinatia noua de medicamente timp de 24 de saptamani.


Conform rezultatelor obtinute, 98% dintre participantii care au continuat medicamentul nou au prezentat o suprimare a HIV-ului din sange sub 200copii/mL pana in saptamana 24, iar siguranta, tolerabilitatea si eficienta formulei pare a fi una foarte pozitiva, conform prof. Brooks.


”Trebuie sa continuam cautarea si cercetarea optiunilor terapeutice sigure pentru copii pentru a putea combate diferenta globala curenta intre rezultatele tratamentelor pentru copii si cele pentru adulti.”


Conform prof. Brooks, formulele cu doze fixe impotriva HIV-ului sunt limitate pentru copii, motiv pentru care se spera ca formula noua ar putea permite continuitatea tratamentului, imbunatatirea rezultatului final si simplificarea administrarii medicamentelor necesare.


In prezent, aproximativ 2 milioane de copii care traiesc cu HIV la nivel global, doar 52% dintre acestia urmand un plan terapeutic. Chiar daca cei mici reprezinta doar 4% din populatia totala diagnosticata cu HIV, copiii reprezinta in acelasi timp 15% din totalul deceselor asociate cu SIDA, motiv pentru care studiile de acest tip sunt extrem de importante intrucat cauta sa faca medicamentele mai eficiente si sa creasca accesibilitatea la nivel global.


Conform surselor, unii copii care au facut parte din testarea initiala a medicamentului nou inca folosesc aceasta formula printr-un program ”open access”. Siguranta, tolerabilitatea si eficienta medicamentului dupa 12 luni de administrare este analizata in continuare, rezultatele obtinute urmand sa fie raportate separat.


Despre HIV, pe scurt


Virusul imunodeficientei umane sau HIV este un virus care ataca celulele care ajuta la combaterea infectiilor, ceea ce face ca in cele din urma persoana infectata sa fie mai vulnerabila la alte infectii si afectiuni.


Acest virus se raspandeste prin contacul cu anumite fluide corporale provenite de la persoane infectate, cel mai des in timpul sexului neprotejat sau prin folosirea acelorasi ace sau obiecte intepatoare.


Lasat netratat, HIV-ul poate evolua spre SIDA sau sindromul imunodeficientei dobandite.


Corpul nu poate scapa in mod natural de acest virus si nici nu exista pana in acest moment un tratament curativ. Cu toate acestea, exista insa tratamente eficiente care pot reduce incarcatura de HIV/viremia prezenta in sange.


Persoanele care mentin viremia in limite mici, care nu poate fi detectatata prin testele standard de laborator, pot trai o viata sanatoasa si lunga, atat timp cat respecta recomandarile si planul terapeutic stabilit de catre medicii specialisti.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

  1. The Lancet HIV
  2. Eurekalert
  3. HIV.gov
  4. Pexels