Pielea bronzata: Informatii noi despre acest proces

piele bronzata

Pielea bronzata: Informatii noi despre acest proces

Pielea bronzata este obtinuta in urma expunerii indelungate la raze ultraviolete, insa aceasta modificare tinde sa intarzie cateva ore.


Pentru a afla motivul acestei intarzieri, un grup de cercetatori din cadrul Universitatii Tel Aviv a analizat mecanismul care sta in spatele acestui proces.


Studiul a fost publicat in Jurnalul de Dermatologie Investigativa si a fost condus de catre prof. Carmit Levy din cadrul Departamentului de Genetica Moleculara Umana si Biochimie, impreuna cu alti cercetatori si studenti din cadrul Universitatii Tel Aviv, Centrul Medical Wolfson, Institutul de Stiinta Weizmann, Universitatea din California si Universitatea Paris-Saclay.


”Cu totii avem doua mecanisme create pentru a proteja pielea de expunerea la radiatiile periculoase ale razelor ultraviolete. Primul mecanism repara ADN-ul celulelor cutanate care au fost distruse de radiatii, in timp ce al doilea mecanism creste productia de melanina pentru a proteja pielea de alte potentiale expuneri la radiatii.


Prin cercetarile efectuate, am descoperit ca bronzarea pielii nu este un fenomen care apare instant dupa ce pielea a fost expusa la soare, ci abia dupa o anumita perioada. Motivul pentru aceasta intarziere este datorat prioritatii acordate pentru repararea ADN-ului, ceea ce opreste temporar productia de melanina. Abia dupa ce au fost reparate cat mai bine posibil celulele cutanate, poate incepe procesul de crestere a melaninei” – Nadav Elkoshi, student in cadrul Universitatii Tel Aviv si cercetator implicat in acest studiu.


Cum a fost verificata aceasta asociare


Pentru a testa aceasta teorie, cercetatorii au activat mecanismul de reparare a ADN-ului atat pe model animal, cat si pe tesut cutanat uman, ambele prezentand o aparitie a bronzului, chiar daca nu a existat o expunere la raze ultraviolete.


”Informatia genetica trebuie sa fie protejata de mutatii, motiv pentru care mecanismul de reparare are prioritate fata de cel de crestere a productiei de melanina. Cu alte cuvinte, un sistem de aparare opreste temporar pe celalalt pana cand corectarea ADN ajunge la o anumita limita, actiune care dureaza de regula cateva ore.


In cercetarile noastre anterioare am prezentat o proteina specifica numita MITF, care este activa in timpul expunerii pielii la razele UV si care este responsabila de reglarea celor doua mecanisme protectoare. In acest studiu curent insa, am descoperit o alta proteina numita ATM, care are un rol important in repararea ADN-ului si care activeaza un mecanism in timp ce il dezactiveaza pe celalalt.” – Prof. Carmit Levy.


Conform cercetatorilor, aceasta descoperire stiintifica a evidentiat faptul ca exista un mecanism molecular care ar putea reprezenta o fundatie pentru viitoare studii si care ar putea duce in cele din urma la potentiale tratamente inovative pentru protejarea pielii impotriva radiatiilor si poate chiar pentru prevenirea cancerului de piele.


Riscurile asociate cu expunerea pielii la razele UV


Razele ultraviolete pot proveni de la soare sau din surse artificiale si reprezinta o forma de energie care poate prezenta anumite riscuri pentru sanatea pielii.


In ceea ce priveste pielea, expunerea indelungata la aceste radiatii poate creste riscul de dezvoltare a cancerului de piele, de imbatranire prematura a acesteia si de aparitie a ridurilor sau a petelor.

Odata cu trecerea timpului, razele ultraviolete pot distruge proteina din interiorul pielii (elastina), ceea ce poate duce la pierderea fermitatii si elasticitatii acesteia. Tot din aceasta cauza pielea se poate leza mai usor si poate dura mai mult pentru a se vindeca, aceste schimbari fiind mult mai evidente odata cu inaintarea in varsta.


Leziunile cutanate precanceroase sau canceroase, tumorile, depigmentarea pielii si imbatranirea prematura a acesteia, toate reprezinta cateva dintre cele mai comune probleme asociate cu expunerea indelungata la razele ultraviolete.


Intrucat tipul de piele poate varia de la o persoana la alta (piele deschisa sau inchisa la culoare, piele sensibila etc), este indicata discutarea cu un medic dermatolog pentru a primi recomandarile corespunzatoare referitoare la tipul de produse necesare pentru protejarea pielii.


Folosirea produselor pentru protectie solara conform recomandarilor specialistului va ajuta la reducerea riscului de dezvoltare a problemelor mentionate mai sus.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

  1. Journal of Investigative Dermatology
  2. News-Medical
  3. Cleveland Clinic
  4. Pixabay