Cataracta: Tipuri, Cauze, Simptome, Tratament
Cataracta este o afectiune care implica opacifierea lentilei (cristalinului) din interiorul ochiului, avand ca rezultat pierderea treptata a vederii. Persoanele afectate de cataracta intampina dificultati in anumite activitati cum ar fi cititul, sofatul (mai ales pe timp de noapte) sau observarea expresiilor faciale.
De cele mai multe ori, cataracta se dezvolta incet si nu apar tulburari de vedere in stadiile incipiente. Cu toate acestea, schimbarile tind sa isi faca simtita prezenta odata cu trecerea timpului.
Chiar daca, la inceput, lumina puternica si ochelarii de vedere pot ajuta, in cazul in care tulburarile de vedere pun in dificultate realizarea activitatilor de zi cu zi, atunci va fi recomandata, cel mai probabil, operatia de cataracta. Din fericire operatia de cataracta este o procedura in general sigura.
Cauzele cataractei
Cataracta apare cel mai des la persoanele in varsta sau atunci cand apar modificari la nivelul tesutului. Lentila este pozitionata in spatele irisului si a pupilei si functioneaza ca o lentila de camera, ceea ce implica focalizarea luminii pe retina, in spatele ochiului, unde imaginea este inregistrata.
De asemenea lentila regleaza focalizarea ochiului, ceea ce ajuta la observarea clara a obiectelor distante sau apropiate. Lentila este formata in mare parte din apa si proteine, aceste proteine fiind aranjate intr-un mod exact, astfel incat lentila sa fie clara si sa treaca lumina prin ea.
Odata cu inaintarea in varsta aceste proteine se pot grupa si pot bloca o mica parte a lentilei, acest lucru reprezentand cataracta. Cu timpul cataracta poate creste si astfel lentila isi pierde din transparenta provocand tulburari de vedere.
Cercetatorii sunt de parere ca exista un numar mare de cauze in urma carora ar putea aparea cataracta, cum ar fi fumatul sau diabetul. Mai este posibil ca proteinele sa actioneze in acest fel (sa se grupeze) in urma uzurii provocate de-a lungul anilor. Cataracta poate sa apara la ambii ochi sau doar la unul singur.
Tipuri de cataracta
- Cataracta care afecteaza centrul lentilei (cataracta nucleara) – Acest tip de cataracta poate imbunatati initial vedera la apropiere, insa odata cu trecerea timpului lentila devine din ce in ce mai opaca, ceea ce duce astfel la aparitia tulburarilor de vedere.
- Cataracta care afecteaza marginile lentilei (cataracta corticala) – Aceasta incepe prin opacifierea in forma de pana sau dungi a marginii exterioare a lentilei. Odata cu evolutia lenta a cataractei dungile se extind spre centrul lentilei afectand modul in care trece lumina.
- Cataracta care afecteaza partea din spate a lentilei (cataracta subcapsulara posterioara) – Incepe de obicei ca o opacitate mica situata in apropierea spatelui lentilei (cristalinului), chiar in calea luminii. Cataracta subcapsulara posterioara afecteaza vederea, in special cititul, reduce vederea in lumina puternica si provoaca stralucire sau aure in jurul surselor de lumina. Acest tip de cataracta tinde sa evolueze mai rapid decat celelalte tipuri.
- Cataracta din nastere (cataracta congenitala) – Unele persoane se nasc cu cataracta sau o dezvolta in timpul copilariei. Aceste tipuri de cataracta pot fi genetice sau asociate cu o infectie intrauterina.
- Cataracta secundara – Poate sa apara dupa interventii chirurgicale efectuate la nivelul ochilor in urma altor afectiuni cum ar fi glaucomul. Se mai poate dezvolta si la persoanele care au alte probleme medicale cum ar fi diabetul.
- Cataracta traumatica – Aceasta se poate dezvolta dupa o leziune la nivelul ochiului, chiar si dupa mai multi ani.
- Cataracta dezvoltata in urma expunerii indelungate la anumite tipuri de radiatii.
Simptomele cataractei
La inceput opacitatea poate fi doar pe o portiune mica a lentilei, ceea ce face astfel mai greu de observat tulburarile de vedere. Cu toate acestea, odata cu evolutia bolii portiunea tinde sa creasca si odata cu ea apar si anumite simptome cum ar fi:
- Vederea incetosata;
- Dificultate de vedere pe timpul noptii;
- Sensibilitate fata de sursele puternice de lumina cum ar fi soarele, farurile masinilor etc;
- Nevoia de lumina mai puternica pentru a citi sau pentru alte activitati;
- Observarea unei “aure” in jurul surselor de lumina;
- Schimbarea frecventa a prescriptiilor ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact;
- Decolorarea sau ingalbenirea culorilor;
- Vedere
dubla intr-unsingur ochi .
Factorii de risc ai cataractei
Factorii care cresc sansele de dezvoltare a cataractei sunt:
- Inaintarea in varsta;
- Diabetul – Este recomandata respectarea planului de tratament pentru persoanele care sufera de diabet sau alte boli care cresc riscul de aparitie a cataractei;
- Radiatii ultraviolete – persoanele expuse radiatiilor ultraviolete neprotejate prezinta risc mai ridicat de dezvoltare a cataractei;
- Fumatul;
- Inflamatii sau afectiuni anterioare la nivelul ochilor;
- Operatii anterioare efectuate la nivelul ochilor;
- Folosirea indelungata a medicamentelor corticosteroide;
- Consumul excesiv de alcool – Conform surselor, 5 studii caz-control si 5 studii de cohorta au aratat ca alcoolul consumat in exces creste semnificativ riscul de apartie a cataractei legate de varsta.
Metode de prevenire a cataractei
Cu toate ca nu exista metode de prevenire dovedite clinic, strategiile simple includ reducerea expunerii neprotejate la razele ultraviolete, renuntarea la fumat si cresterea aportului de vitamine antioxidante prin consumul de legume sau suplimente.
Diagnosticarea cataractei
Cataracta poate fi diagnosticata in urma unui control oftalmologic amanuntit, care poate include:
- Anamneza – pentru determinarea starii generale de sanatate si daca tulburarile de vedere provoaca dificultati in efectuarea activitatilor de zi cu zi;
- Test de acuitate vizuala – pentru a determina cat de mult este afectata vederea la distanta si apropiere din cauza cataractei;
- Refractie – pentru a determina daca este necesara schimbarea prescriptiei ochelarilor de vedere sau a lentilelor;
- Evaluarea lentilei – pentru a observa marimea si locatia cataractei;
- Evaluarea retinei;
- Masurarea presiunii intraoculare;
- Teste suplimentare legate de distingerea culorilor sau sensibilitatea la lumina/stralucire.
Optiuni de tratament pentru cataracta
Tratamentul pentru cataracta depinde de stadiul in care se afla si cat de mult afecteaza vederea. Daca boala afecteaza vederea foarte putin sau chiar deloc atunci tratamentul nu este necesar. Pacientii sunt sfatuiti sa tina sub observatie evolutia simptomelor si sa respecte orarul de reevaluare oftalmologica.
In unele cazuri schimbarea prescriptiei ochelarilor poate aduce o imbunatatire temporara a vederii. Cand cataracta evolueaza pana in punctul in care persoana nu isi mai poate efectua activitatile de zi cu zi, atunci ar putea sa fie necesara operatia chirurgicala.
Operatia chirurgicala implica inlocuirea cristalinului (lentilei) cu un cristalin artificial. Cristalinul artificial nu necesita ingrijire si poate imbunatati in mod semnificativ vederea.
Ca orice operatie chirurgicala insa, exista riscul de infectare sau de sangerare. Operatia de cataracta creste si riscul de dezlipire a retinei. Este important de discutat riscurile si beneficiile operatiei de cataracta cu medicul specialist.
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
www.despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: