Virus modificat genetic in lupta cu cancerul de prostata

cancer de prostata, virus modificat genetic, tratament cancer prostata

Virus modificat genetic in lupta cu cancerul de prostata

Cercetatorii de la Institututul de Cancer São Paulo, Brazilia, au reusit disturgerea celulelor tumorale folosind un virus modificat genetic. Virusul a fost injectat direct in tumora soarecilor care prezentau cancer de prostata.


Mai mult decat atat, virusul a facut celulele tumorale mai sensibilie la chimioterapie oprind astfel progresul tumorii. In unele cazuri tumorile au fost aproape eliminate complet.


Aceste rezultate au fost obtinute de o echipa de cercetatori condusa de Bryan Eric Strauss, directorul laboratorului Viral Vector al Centrului de Cercetare Oncologica. Datele si rezultatele studiului au fost publicate in jurnalul Nature – Gene Therapy.


Conform Dr. Strauss, echipa a folosit o combinatie de terapie genetica si chimioterapie pentru a combate cancerul de prostata la soareci. Pentru a suprima tumora, cercetatorii au folosit gena p53. Acesta gena este prezenta atat in oameni cat si in rozatoare, rolul ei fiind acela de a controla aspecte importante legate de moartea celulara.


Gena a fost introdusa in codul genetic al adenovirusului, apoi virusul modificat a fost injectat direct in tumorile soarecilor.


Tratament eficient mai ales in cazul cancerului de prostata


Prima etapa a constat in implantarea celulelor canceroase umane in soareci apoi s-a observat cresterea tumorilor. In etapa urmatoare, virusul a fost injectat direct in tumora. Aceasta procedura a fost repetata de mai multe ori. In doua ocazii s-a administrat sistematic si un medicament specific chimioterapiei.


Aceste testatri au folosit mai multe grupe de soareci cu cancer de prostata. Pentru a verifica eficienta terapiei genetice, cercetatorii au administrat unui grup de soareci un virus care nu a fost modificat pentru a fi folosi ca grup de control.


Al doilea grup a primit doar virusul p53. Al treilea grup a primit doar tratamentul chimioterapic, iar al patrulea grup a primit o combinatie de medicament chimioterapic si virusul p53.


Cand celulele tumorale au fost infectate cu virusul modificat, acesta a penetrat nucleul lor producand moartea celulara. Gena p53 a indus moarte celulara cel mai eficient in cancerul de prostata.


Tratamentul compus doar din p53 sau medicament chimioterapic a produs rezultate mediocre in ceea ce priveste controlul cresterii tumorale. Cu toate acestea, combinatia celor doua a avut rezultate foarte bune in incetinirea dezvoltarii tumorale.


Aceste experimente au dovedit ca virusul modificat poate provoca moarte celulara in tumorile pe care le infecteaza. Combinatia de medicament cu terapie genetica rezulta intr-un control complet asupra cresterii tumorale. Conform Dr. Strauss, pentru ca terapia sa aiba efect, virusul trebuie sa fie injectat direct in tumora.


Cu toate ca tumorile pot fi controlate folosind chimioterapia, dozele ridicate ale acestui tip de tratament pot produce un numar mare de efecte secundare cum ar fi leucopenia, o afectiune in care persoana are mai putine celule albe in fluxul sangvin.


Trezirea sistemului imunitar


Distrugerea celulelor tumorale folosind p53 nu garanteaza eliminarea tuturor celulelor canceroase, inclusiv a metastazelor. Conform Dr. Strauss, daca p53 si medicamentul chimioterapic nu prezinta o combinatie suficienta pentru a activa sistemul imunitar, se poate considera adaugarea unei gene aditionale.


In cazuri precedente, cercetatorii au folosit o combinatie de p53 si interferon beta. Atat p53 cat si interferon beta pot distruge celulele tumorale, insa combinatia lor poate trezi si sistemul imunitar.


Sistemul imunitar al soarecilor care au primit acest tratament nu a mai recunoscut tumora ca parte din propriul organism, ci ca pe un agent extern care trebuia combatut. Ca urmare, sistemul imunitar a atacat tumora atat la locul in care a fost administrat cat si tumorile localizate in alte parti ale corpului.


Scopul cercetatorilor acum este de a perfectiona acest tip de tratament si de a lua in considerare daca se va putea avansa la teste clinice pe oameni.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
www.despre-medicina.ro, proprietarul cat si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

Nature.com

Eurekalert