Boala celiaca: Simptome, Cauze, Tratament
Boala celiaca este o afectiune digestiva cronica in care sistemul imunitar ataca propriile tesuturi, atunci cand se consuma gluten. Aceasta reactie implica inflamarea si distrugerea mucoasei intestinului subtire, care poate duce la o absorbtie necorespunzatoare a mineralelor si nutrientilor.
Glutenul este o proteina care poate fi gasita in trei tipuri de cereale: Grau, orz si secara. Aditional, glutenul poate fi gasit si in alimentele care contin aceste cereale, cum ar fi pastele, cerealele folosite la micul dejun, majoritatea painilor, prajituri sau torturi si chiar bere, deoarece majoritatea berilor sunt produse din orz.
Mai mult decat atat, glutenul poate fi gasit si in anumite medicamente, vitamine si chiar rujuri. Intoleranta la gluten este caracterizata prin incapacitatea corpului de a procesa aceasta proteina.
Unele persoane cu intoleranta la gluten pot prezenta sensibilitate usoara, in timp ce altele pot prezenta boala celiaca, o afectiune autoimuna.
Nu exista tratament curativ pentru boala celiaca, singurul tratament eficient fiind dieta fara gluten. Aceasta poate ajuta la o gestionare mai buna a simptomelor si poate promova vindecarea intestinala.
Boala celiaca: Semne si Simptome
Boala celiaca este o tulburare cronica, iar simptomele ei pot varia. Acestea pot fi usoare sau severe si se pot schimba odata cu trecerea timpului. Mai mult decat atat, acestea tind sa difere de la o persoana la alta, unele putand fi asimptomatice, in timp ce altele ar putea prezenta anumite simptome mai tarziu in viata.
Cele mai comune semne si simptome ale acestei afectiuni includ:
- Simptome gastrointestinale, cum ar fi crampe abdominale, diaree, balonare, stare de greata si varsaturi;
- Dureri la nivelul oaselor si articulatiilor;
- Depresie, irascibilitate si atacuri de panica;
- Stare de oboseala;
- Anemie, cea mai des intalnita fiind anemia prin carenta de fier;
- Malnutritia sau deficiente nutritionale cum ar fi lipsa de vitamina B12, D si K;
- Pierderea masei musculare;
- Crampe musculare;
- Pierderea in greutate;
- Cefalee;
- Pierderea densitatii osoase (osteoporoza).
De obicei, persoanele adulte cu simptome usoare pot prezenta stare de oboseala si anemie sau disconfort abdominal cum ar fi balonarea. Este posibil ca unele persoane sa nu prezinte semne clare ale acestei afectiuni, insa starea generala de sanatate ar putea fi usor afectata.
Simptomele pot varia in functie de cantitatea de gluten consumata, de varsta la care persoana a inceput sa consume gluten si de amploarea leziunilor de la nivelul intestinului subtire.
Dermatita herpetiforma reprezinta si ea un simptom frecvent al bolii celiace. Aceasta este caracterizata prin eruptii cutanate care pot aparea la nivelul feselor, coatelor si genunchilor. Dermatita herpetiforma afecteaza aproximativ 15-20% dintre persoanele cu boala celiaca. De obicei, persoanele care au dermatita herpetiforma nu au simptome digestive.
Semne si simptome prezente la copii
In randul nou-nascutilor si copiilor ar putea exista probleme intestinale cum ar fi diaree, scaune de culoare deschisa si urat mirositoare, irascibilitate si dezvoltare intarziata.
Odata cu trecerea timpului, din cauza incapacitatii corpului de a absorbi nutrienti, copiii ar putea prezenta distrugere a smaltului dentar, scadere in greutate si pubertate intarziata.
Acestia mai pot prezenta si simptome neurologice cum ar fi tulburare de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD), dureri de cap, lipsa de coordonare musculara si convulsii.
Boala celiaca: Cauze
Cu toate ca boala celiaca apare in urma unei reactii anormale a sistemului imunitar ca raspuns la consumul de gluten, cauza principala care produce aceasta anomalie nu este cunoscuta inca.
In cazul bolii celiace, sistemul imuntar ataca in mod eronat substantele alcatuite din gluten, considerandu-le o amenintare pentru organism, ceea ce duce in cele din urma la inflamarea mucoasei intestinale din cauza anticorpilor produsi.
Factorii de risc asociati cu boala celiaca
Se pare ca boala celiaca este mai des intalnita la persoanele care au:
- Un membru de familie cu boala celiaca sau dermatita herpetiforma;
- Diabet zaharat tip 1;
- Sindromul Down sau sindromul Turner;
- Tiroida autoimuna;
- Colita microscopica (limfocitara sau colagenoasa);
- Boala Addison;
- Artrita reumatoida.
Boala celiaca: Complicatii
Netratata, boala celiaca poate provoca mai multe complicatii, cum ar fi:
- Malnutritia – aceasta apare daca intestinul subtire nu poate absorbi nutrientii necesari. Malnutritia poate duce la anemie si la scaderea in greutate. In cazul copiilor, malnutritia poate incetini dezvoltarea si poate rezulta intr-o statura mai mica.
- Oase mai fragile – absorbtia necorespunzatoare de calciu si vitamina D poate duce la o mineralizare incompleta a oaselor (rahitism) la copii si la pierderea densitatii osoase (osteoporoza) la adulti.
- Infertilitate si pierderea sarcinii – absorbtia necorespunzatoare de calciu si vitamina D poate contribui la aparitia problemelor de natura reproductiva.
- Intoleranta la lactoza – leziunile aparute la nivelul intestinului subtire ar putea cauza dureri abdominale si diaree dupa consumul produselor lactate. Exista posibilitatea ca persoana afectata sa poata consuma din nou produse lactate, doar dupa ce s-a vindecat intestinul.
- Cancer – persoanele care sufera de boala celiaca si care nu mentin o dieta fara gluten au un risc mai ridicat de a dezvolta mai multe tipuri de cancer.
- Probleme legate de sistemul nervos – unele persoane cu boala celiaca pot dezvolta anumite probleme cum ar fi convulsiile sau neuropatia periferica (afectiune a nervilor de la nivelul mainilor si picioarelor).
Boala celiaca: Diagnosticare
Procesul incepe prin realizarea anamnezei si a unui control clinic general. Este posibil ca medicul sa ceara diferite teste pentru a confirma diagnosticul, printre care si teste de sange, acestea din urma prezentand o acuratete mai mare a rezultatelor daca persoana afectata consuma activ alimente care contin gluten.
In cazul persoanelor cu dermatita herpetiforma, o biopsie a pielii poate ajuta medicul sa puna diagnosticul de boala celiaca. Daca testele de sange si biopsia pielii indica boala celiaca, este posibil ca o biopsie interna sa nu mai fie necesara.
Daca testele de sange si biopsia pielii produc rezultate neconcludente, se poate realiza o endoscopie digestiva superioara. In timpul endoscopiei, un tub subtire numit endoscop este introdus in cavitatea bucala, dupa care este ghidat apoi pana in intestinul subtire. Cu ajutorul unei camere atasate de endoscop, medicul poate observa daca exista leziuni la nivelul intestinului si poate preleva probe de tesut, daca este cazul.
Boala celiaca: Tratament
Singura forma de tratament pentru boala celiaca este inlaturarea permanenta a glutenului din dieta. Aceasta schimbare permite vindecarea viliilor intenstinali si revenirea la normal a absorbtiei de nutrienti.
Intrucat exista numeroase produse care contin gluten, colaborarea cu medicul speciliast este foarte importanta pentru a primi educatia alimentara necesara cum ar fi evitarea anumitor produse, mentinerea unei diete sanatoase chiar si fara gluten si citirea corecta a etichetelor produselor alimentare.
Simptomele se pot imbunatati dupa doar cateva zile de la inlaturarea glutenului din dieta. Cu toate acestea, persoana trebuie sa renunte la gluten doar la indicatia medicului, intrucat renuntarea prematura ar putea afecta rezultatele testelor de sange, ceea ce ar putea duce la un diagnostic incorect.
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: