...

Anemia: Cauze, Factori de risc, Complicatii

anemia, siclemia, anemia feripriva, anemia carenta de fier, anemia carenta de acid folic, anemia carenta de vitamina B12

Anemia: Cauze, Factori de risc, Complicatii


Anemia este o tulburare a sangelui. Sangele reprezinta aproximativ 7% din greutatea corpului, ceea ce inseamna ca o persoana cu greutatea de 75 kilograme are in corp aproximativ 5.25 litri de sange.

Sangele transporta oxigen, nutrienti si alti compusi esentiali si ajuta printre altele si la reglarea temperaturii corpului.

In cazul anemiei, corpul nu are destule globule rosii – eritrocite (RBC) care contin hemoglobina, o proteina care transporta oxigenul in corp. Cand corpul nu are destule globule rosii sau nivelul hemoglobinei este scazut atunci organismul primeste mai putin oxigen. Din acest motiv se poate instala senzatia de oboseala sau alte simptome. In functie de cauza anemiei acestea pot include: durerea de cap, durere in piept, extremitati reci, stare de vertij si nu numai.

Indiferent de varsta, rasa sau etnie, anemia poate fi prezenta la orice persoana, in orice moment al vietii. Mai mult decat atat, exista mai multe tipuri de anemii, care sunt legate de diverse probleme sau boli.

Unele tipuri de anemie sunt des intalnite, altele sunt mult mai rare, unele sunt foarte subtile si pot avea un efect minim asupra vietii, iar altele pot fi severe si pot pune viata in pericol daca nu sunt tratate corespunzator.

Toate anemiile au ceva in comun totusi si anume afectarea sangelui, care poate duce in cele din urma si la degradarea sanatatii generale. De cele mai multe ori anemia poate fi tratata si chiar prevenita.


Cauzele si tipurile anemiei


Aparitia anemiei se intampla atunci cand corpul nu are destule globule rosii. Aceasta problema poate fi cauzata fie de sangerare abundenta care duce la pierderea globulelor rosii sau poate fi cauzata de distrugerea acestora mai rapid decat pot fi inlocuite.
Datorita acestor factori, exista mai multe tipuri de anemii care se diferentiaza in functie de cauza:


Anemia prin carenta de fier


Este cea mai frecventa anemie la nivel global. Anemia prin carenta de fier este provocata dintr-o lipsa de fier in corp. Maduva osoasa are nevoie de fier pentru a crea hemoglobina. Fara o cantitate normala de fier corpul nu poate produce globulele rosii necesare.

Fara suplimente bogate in fier acest timp de anemie apare des la femeile insarcinate si mai poate fi cauzata si de pierderea unei cantitati mari de sange fie din cauza ciclului menstrual, fie din cauza unei ulceratii, cancer sau folosirea incorecta a unor medicamente.


Anemia prin deficit de vitamina B-12


Pe langa fier, corpul mai are nevoie de acid folic si vitamina B-12 pentru a produce globulele rosii necesare. O dieta slaba in acesti nutrienti esentiali poate reduce numarul de eritrocite produs. Aditional, unele persoane pot consuma sumplimente cu B-12 dar corpul nu poate procesa vitamina.


Anemia provocata de boli cronice


Anumite boli cum ar fi cancerul, HIV/SIDA, artrita reumatoida, bolile renale si alte probleme cronice inflamatorii pot afecta producerea de eritrocite.


Anemia aplastica


Este un tip de anemie rar intalnita care afecteaza numarul produs de globule rosii dar si de trombocite si globule albe sau leucocite (WBC).


Anemii asociate cu boli ale maduvei osoase


O varietate de boli cum ar fi leucemia sau mielomul multiplu pot produce anemie din cauza schimbarilor aduse maduvei osoase. Efectele produse de aceste boli pot varia de la usoare la severe si pot pune viata in pericol.


Anemia hemolitica


Acest grup de anemii se dezvolta atunci cand eritrocitele sunt distruse mai rapid decat corpul le poate produce si inlocui. Anumite boli sangvine pot amplifica distrugerea globulelor rosii.

Anemia hemolitica poate fi mostenita sau dobiandita/obtinuta de-a lungul vietii.


Siclemia sau anemia cu celule in secera


Aceasta afectiune este o anemie hemolitica mostenita. Este cauzata de o forma defecta de hemoglobina care forteaza globulele rosii sa ia forma unei secere. Aceste globule mor prematur ceea ce duce la un deficit de eritrocite.


Diagnosticarea anemiei


Pentru a diagnostica anemia se efectueaza anamneza persoanei, care include si istoricul medical familial, se efectueaza un examen clinic general si o hemoleucograma completa.

Hemoleucograma completa furnizeaza informatii cu privire la numarul de globule rosii, globule albe, numarul trombocitelor si hemoglobina.

Factorii de risc asociati cu anemia


Exista anumiti factori care pot creste probabilitatea de aparitie a anemiei si anume:

  • Dieta slaba in anumite vitamine – o dieta slaba in fier, acid folic si vitamina B-12 poate creste riscul aparitiei anemiei.
  • Menstruatia – femeile care prezinta ciclu menstrual au un risc mai mare de aparitie a anemiei fata de barbati sau de femeile aflate la menopauza. Acest lucru este datorat faptului ca menstruatia duce la pierderea de globule rosii.
  • Femeile gravide – daca nu sunt luate suplimente cu multivitamine si acid folic atunci poate creste riscul de dezvoltare a anemiei.
  • Conditii cronice – cum ar fi cancer, ulcer, insuficienta renala.
  • Istoric familial – unele tipuri de anemii sunt mostenite. Daca o familie are un istoric familial de siclemie de exemplu, riscul de a dezvolta acest tip de anemie creste.
  • Varsta – persoanele peste varsta de 65 de ani au un risc mai crescut de dezvoltare a anemiei.
  • Alti factori – cum ar fi un istoric de anumite infectii, boli sangvine, afectiuni autoimune, alcoolism, expunerea la substante toxice si folosirea anumitor medicamente, toate acestea putand creste riscul de aparitie a anemiei.

Complicatii ale anemiei

  • Oboseala severa – cand anemia este destul de severa se poate instala o senzatie de oboseala care impiedica efectuarea activitatilor de zi cu zi.
  • Complicatii ale sarcinii – femeile gravide care au anemie prin deficit de acid folic ar putea sa aiba un risc crescut de complicatii in sarcina, cum ar fi nasterea prematura.
  • Probleme cardiace – anemia putand provoca batai neregulate ale inimii (aritmie).
  • Deces – unele tipuri de anemie mostenita cum ar fi siclemia pot duce la complicatii care pun viata in pericol. Aditional, pierderea rapida a unei cantitati mari de sange poate duce la anemie acuta severa, care poate fi fatala.


Metode de prevenire a anemiei


Multe tipuri de anemie nu pot fi prevenite. Cu toate acestea, anemia prin carenta de fier, acid folic si vitamina B-12 pot fi prevenite printr-o dieta bogata in vitamine si nutrieti:

  • Fier – alimentele bogate in fier includ carnea de vita si alte tipuri de carne, fasole, linte, cereale fortifiate cu fier, fructe uscate etc.
  • Acid folic – acesta poate fi gasit in fructe si sucuri din fructe, mazare, arahide, fasole rosie, produse integrale cum ar fi painea integrala, paste integrale si orez integral.
  • Vitamina B-12 – care poate fi gasita in produsele lactate, carne, cereale fortifiate cu vitamina B-12 si produse din soia.
  • Vitamina C – alimentele bogate in vitamina C includ fructele citrice si sucuri de citrice, ardei, broccoli, rosii, pepeni si capsuni.


Persoanele care nu pot mentine o dieta sanatoasa si bogata in vitamine si nutrienti pot folosi de obicei si suplimente cu multivitamine. Cu toate acestea, persoana care doreste sa ia suplimente trebuie sa discute prima oara cu medicul specialist.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
www.despre-medicina.ro , proprietarul cat si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

National Heart, Lung, and Blood Institute

National Institutes of Health/Genetics Home Refference

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.