Osteoporoza: Cauze, Simptome, Factori de risc

osteoporoza, risc ridicat de fracturare, os poros, os predispus la rupere, os rupt, os slabit, os fragil

Osteoporoza: Cauze, Simptome, Factori de risc

Osteoporoza este o boala care afecteaza sistemul osos, oasele devenind mai fragile si mai predispuse la fracturare. Fracturile legate de osteoporoza implica cel mai des soldul, incheieturile sau coloana vertebrala.


Conform celor de la National Osteoporosis Foundation, osteoporoza inseamna “os poros”. Privit printr-un microscop, osul arata ca un fagure de miere. Cand apare osteoporoza, spatiile din fagurele de miere sunt mult mai mari decat intr-un os sanatos. Oasele afectate de osteoporoza pierd din densitate. Cu cat oasele devin mai putin dense cu atat creste probabilitatea de rupere.


Osul este tesut viu care este permanent deteriorat si inlocuit. Osteoporoza apare atunci cand reinoinrea oaselor este mai lenta decat ritmul de deteriorare. Osteoporoza afecteaza barbati si femei de toate rasele, insa femeile caucaziene si asiatice au un risc mai crescut, in special la menopauza. Tratamentul medicamentos, dieta sanatoasa si exercitiile fizice pot preveni pierdere de masa osoasa sau pot intari oasele deja slabite.


Cauzele osteoporozei


Oasele sunt intr-un stadiu constant de reinnoire. In tinerete ritmul de reinnoire este mai rapid decat ritmul de degradare, fapt care duce la cresterea masei osoase. Majoritatea persoanelor ajung la densitatea osoasa maxima la varsta de aproximativ 25 de ani. Odata cu inaintarea in varsta degradarea osoasa creste in comparatie cu ritmul de reinoire.

Probabilitatea aparitiei osteoporozei depinde de nivelul de masa osoasa acumulata in tinerete. Cu cat masa osoasa maxima este mai mare cu atat este mai mult os “disponibil” si scade riscul de aparitie al osteoporozei odata cu inaintarea in varsta.


Simptomele osteoporozei


De obicei nu exista simptome in primele stadii de pierdere osoasa. Cu toate acestea, osteoporoza ajunsa intr-un stadiu avansat poate duce la aparitia urmatoarelor simptome:

  • Dureri de spate, provocate de o vertebra fracturata;
  • Pierderea in inaltime odata cu trecerea timpului;
  • Incovoierea spatelui;
  • Aparitia mult mai usoara a fracturilor osoase.


Este recomandat sa se discute cu medicul specialist despre osteoporoza, daca s-a instalat menopauza mai devreme/menopauza timpurie, daca s-a efectuat tratament cu corticosteroizi timp de cateva luni la rand sau daca oricare dintre parinti a suferit o fractura de sold.


Factorii de risc asociati cu osteoporoza


Anumiti factori pot creste probabilitatea dezvoltarii osteoporozei. Acestia se impart mai departe in mai multe criterii si anume:

Factori de risc care nu pot fi evitati

  • Genul – Persoanele de gen feminin au risc mai ridicat de a dezvolta osteoporoza fata de persoanele de gen masculin.
  • Varsta – Odata cu inaintarea in varsta creste si riscul de aparitie al osteoporozei.
  • Rasa – Persoanele caucaziene si asiatice au risc mai crescut de osteoporoza.
  • Istoric familial – Riscul este mai crescut daca exista parinti sau frati cu osteoporoza. Acest risc creste si mai mult daca unul dintre parinti a suferit deja si o fractura de sold.
  • Dimensiunea corpului – Barbatii si femeile care un dimensiuni corporale mici sunt mai predispusi la osteoporoza deoarece au mai putina masa osoasa disponibila odata cu inaintarea in varsta.

Factori de risc asociati cu nivelul hormonal

Osteoporoza apare mai frecvent la persoanele care au un nivel hormonal prea mic sau prea mare. Exemplele includ:

  • Hormoni sexuali – Nivelul scazut de hormoni sexuali tinde sa slabeasca oasele. Reducerea nivelului de estrogen la femei cauzat de menopauza este unul dintre cei mai mari factori de risc asociati cu osteoporoza. Barbatii prezinta si ei o reducere treptata a testosteronului odata cu inaintarea in varsta.
  • Tratamentele folosite pentru cancerul de prostata care reduc testosteronul la barbati si tratamentele folosite pentru cancerul mamar care reduc estrogenul la femei, pot accelera pierderea masei osoase.
  • Probleme legate de glanda tiroida – Prea multi hormoni tiroidieni pot duce la pierderea masei osoase. Aceasta problema poate sa apara la persoanele cu hipertiroidism sau la persoanele care au luat in exces tratament pentru hipotiroidism.
  • Alte glande – Osteoporoza a mai fost asociata cu glandele suprarenale si cu hiperparatiroidismul, unde una sau mai multe glande paratiroide sunt extrem de active.


Factori dietetici

Osteoporoza tinde sa apara mai des la persoanele care au:

  • Aport scazut de calciu – Un deficit de calciu prezent inca din tinerete poate juca un rol in aparitia osteoporozei. Aportul scazut de calciu contribuie la diminuarea densitatii osoase, pierdere timpurie a masei osoase si crestea riscului de aparitie al fracturilor.
  • Tulburari alimentare – Reducerea severa a cantitatii alimentelor consumate poate rezulta in oase slabite atat la barbati cat si la femei. Acest lucru este prezent si la persoanele subponderale.
  • Operatii gastrointestinale – Operatiile de micsorare a stomacului sau inlaturarea unei portiuni din intestin reduce suprafata de absorbtie a nutrientilor printre care si calciul.


Steroizi si alte medicamente

Folosirea indelungata a corticosteroizilor atat pe cale orala cat si injectabila intervine in procesul de reinnoire a masei osoase. Osteoporoza a mai fost asociata si cu medicamentele care sunt folosite in prevenirea sau combatarea:

  • Convulsiilor;
  • Refluxului gastric;
  • Cancer;
  • Respingerea transplantului.


Probleme medicale

Riscul de aparitie al osteoporozei este mai crescut in randul persoanelor care au anumite afectiuni medicale cum ar fi:

  • Boala celiaca;
  • Boli inflamatorii intestinale;
  • Boli renale sau hepatice;
  • Cancer;
  • Lupus;
  • Mielom multiplu;
  • Poliartrita reumatoida.


Stilul de viata

Anumite obiceiuri pot creste riscul aparitiei osteoporozei, cum ar fi:

  • Stilul de viata sedentar – Persoanele care petrec mult timp stand jos au risc mai crescut de aparitie a osteoporozei fata de persoanele care sunt mai active. Orice exercitiu fizic sau activitate care ajuta echilibrul si postura buna sunt benefice oaselor. Dintre acestea insa, mersul, alergatul, saritul, dansul si exercitiile care implica ridicarea de greutati sunt deosebit de utile.
  • Consumul excesiv de alcool – Consumul regulat de alcool in exces creste riscul de aparitie al osteoporozei.
  • Fumatul – Rolul exact pe care il joaca tutunul in osteoporoza nu este clar inca, cu toate acestea s-a observat ca fumatul contribuie la slabirea oaselor.


Complicatiile osteoporozei


Fracturile osoase in special cele ale coloanei vertebrale sau de sold sunt cele mai severe complicatii ale osteoporozei. Fracturile de sold sunt cel mai des cauzate de o cadere de la acelasi plan. Acestea pot provoca dizabilitati sau pot prezenta chiar un risc crescut de deces in primul an de la accident.


In unele cazuri, fracturile la nivelul coloanei vertebrale pot surveni si in absenta unui traumatism violent. Fracturile de compresie ale coloanei vertebrale se pot manifesta de obicei prin dureri de spate, pierderea in inaltime si incovoierea spatelui.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
www.despre-medicina.ro , proprietarul cat si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse :

National Osteoporosis Foundation

World Health Organization