...

Dieta vegetariana si vegana: Risc scazut/Risc ridicat

dieta vegetariana, dieta vegana, risc scazut de boala coronariana, risc ridicat de accident vascular cerebral, AVC, dieta

Dieta vegetariana si vegana: Risc scazut/Risc ridicat

In ultimii ani, din ce in ce mai multe persoane au adoptat un stil de viata vegetarian sau vegan. De obicei, motivele adoptarii acestor diete sunt datorate beneficiilor aduse sanatatii, dar si preocuparii de mediu si binele animalelor.


Cu toate acestea, nu sunt cunoscute pe deplin potentialele beneficii sau pericole ale acestor diete. Studiile efectuate in trecut au sugerat ca vegetarienii au risc mai mic de dezvoltare a bolii coronariene, dar informatiile au fost limitate si s-a raportat foarte putin cu privire la diferenta de risc pentru accidentul vascular cerebral (AVC).


Conform unui studiu realizat in Marea Britanie si publicat in The BMJ, este adevarat ca dietele vegetariane, vegane si pescetariene (dieta vegetariana care cuprinde si carnea de peste) ar putea fi asociate cu un risc mai mic de aparitie a bolii coronariene, comparativ cu dietele care includ carne.


Cu toate acestea, vegetarienii si veganii au risc mai mare de aparitie a unui accident vascular cerebral comparativ cu persoanele care consuma carne, in special accidentul vascular cerebral hemoragic. Acest tip de AVC apare atunci cand un vas sangvin se sparge sau se rupe, iar sangele inunda creierul.


Cercetatorii sunt de parere ca acest risc crescut este datorat nivelului mic de colesterol total si aportul mic al anumitor vitamine.


Studiul a urmarit 48,188 persoane pe o perioada de 18 ani


Pentru acest studiu, echipa de cercetatori de la Universitatea Oxford a folosit informatiile adunate dintr-un alt studiu numit EPIC-Oxford (un studiu de cohorta care a analizat influenta dietelor asupra riscului de aparitie a cancerului). Acestia au analizat riscul de accident vascular cerebral si boala coronariana pe o perioada de 18 ani.


Studiul a fost condus de Dr. Tammy Tong si a inclus informatii de la 48,188 participanti. Varsta medie a acestor persoane a fost de 45 de ani, participantii fiind recrutati in perioada 1993-2001, niciunul avand in acel moment un istoric de accident vascular cerebral sau boala coronariana. Aceste persoane au fost impartite apoi in mai multe grupuri, grupul pescetarienilor (7,506), grupul persoanelor care au consumat carne (24,428) si grupul vegetarienilor care a inclus si vegani (16,254).


Au existat 2,820 de cazuri de boala coronariana si 1,072 cazuri de accident vascular cerebral pe perioada studiului, printre care 519 cazuri de accident vascular ischemic si 300 cazuri de AVC hemoragic.


Risc mai mic cu 22% intr-o parte, dar risc mai mare cu 20% in alta


Dupa ce au fost luati in calcul potentiali factori influentabili cum ar fi istoricul medical, fumatul, suplimente dietetice si activitatea fizica, s-a descoperit ca pescetarienii si vegetarienii au avut risc cu 13% respectiv 22% mai mic de boala coronariana, comparativ cu persoanele care au consumat carne.


Diferenta dintre diete poate fi datorata unui IMC mai mic si a cazurilor reduse de hipertensiune arteriala, nivel ridicat de colesterol si diabet.


Cu toate acestea, vegetarienii si veganii au prezentat totusi si un risc mai mare cu 20% de a suferi un accident vascular cerebral, comparativ cu persoanele care au consumat carne. Acesta numar a fost datorat in mare parte riscului crescut de AVC hemoragic.


Vegetarienii si veganii din acest studiu au avut un nivel mai mic al colesterolului si a mai multor nutrienti (de exemplu vitamina B12), ceea ce ar putea explica aceste rezultate.


Intrucat acest studiu a fost unul observational, nu a putut fi evidentiata cauza exacta. Aditional, marea parte a informatiilor a provenit de la persoane caucaziene, europene, ceea ce inseamna ca rezultatele descoperite nu pot fi aplicate in toate cazurile.


Cu toate ca acest studiu a cuprins un numar mare de participanti, sunt necesare mai multe studii care sa incorporeze diferite rase, diete si stiluri de viata, pentru a observa daca sunt obtinute aceleasi rezultate.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

The BMJ

Eurekalert

Healthline

Pixabay

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.