...

Dormitul prea mult sau prea putin: Risc ridicat de infarct

somnul, infarct de miocard

Dormitul prea mult sau prea putin: Risc ridicat de infarct

Conform unui studiu efectuat de Universitatea din Colorado Boulder, care a analizat aproape 500,000 de oameni, persoanele care nu fumeaza, care exerseaza si care nu au o predispozitie genetica de boli cardiovasculare, au totusi un risc crescut de infarct de miocard, daca dorm prea mult sau prea putin.


Studiul a fost publicat in Journal of the American College of Cardiology. Acesta a mai descoperit ca persoanele care au risc genetic crescut de infarct de miocard pot diminua din risc daca dorm intre 6 si 9 ore pe noapte.


Conform autorului senior al acestui studiu, Celine Vetter, rezultatele obtinute reprezinta una dintre cele mai clare dovezi ca durata somnului este un factor cheie in ceea ce priveste sanatatea cardiovasculara, lucru care este valabil pentru toata lumea.


Pentru acest studiu, Vetter si co-autori de la Spitalul General Massachusetts si Universitatea din Manchester au analizat informatiile genetice, orele raportate de somn si dosarele medicale a 461,347 de participanti cu varsta cuprinsa intre 40 si 69 de ani, care nu au suferit niciodata un infarct de miocard. Dupa obtinerea informatiilor, acesti participanti au fost apoi urmariti clinic timp de 7 ani.


Reducerea cu 18% a riscului de infarct de miocard la persoanele cu predispozitie genetica


Comparativ cu participantii care au dormit intre 6 si 9 ore pe noapte, cei care au dormit mai putin de 6 ore au avut risc cu 20% mai mare de a suferi un infarct de miocard pe perioada studiului. Participantii care au dormit mai mult de 9 ore au avut risc cu 34% mai mare.


Atunci cand cercetatorii au analizat doar persoanele cu predispozitie genetica de boli cardiovasculare, aceastia au descoperit ca somnul intre 6 si 9 ore le-a scazut riscul de infarct de miocard cu 18%.


“Este un fel de mesaj optimist, faptul ca indiferent ce risc mostenit ai de infarct de miocard, dormitul intr-o “cantitate” sanatoasa poate sa scada din acel risc, la fel cum o face si o dieta sanatoasa, evitarea fumatului si alte schimbari ale stilului de viata.” – Iyas Daghlas, autor principal.


Studiile anterioare au sugerat de mult ca exista o asociere intre somn si sanatatea cardiovasculara, insa acele studii au fost doar observationale si au analizat diferite grupuri pentru a vedea care dezvolta afectiunea.

Din acest motiv a fost greu de determinat daca somnul neadecvat provoaca problemele cardiace sau viceversa. Alte studii au analizat somnul cu privire la munca in schimburi sau efectele dispozitiei asupra calitatii somnului.


Multi factori pot influenta sanatatea cardiaca si somnul, din acest motiv este greu de determinat cauza si efectul. Pentru acest studiu, cei 461,347 de participanti au fost luati din baza de date UK Biobank. Cercetatorii au combinat analizele observationale cu cele genetice pentru a aborda problema cauza-efect dintr-un unghi diferit.


Risc cu 52% mai mare pentru persoanele care dorm 5 ore pe noapte


Dupa ce au luat in considerare alti 30 de factori, cum ar fi compozitia corpului, activitatea fizica, statutul socio-economic si sanatatea mintala, cercetatorii au descoperit ca durata somnului, in sine, influenteaza riscul infarctului de miocard, independent de ceilalti factori.


Cu cat o persoana se indeparteaza de intervalul 6-9, cu atat mai mult creste si riscul. De exemplu, persoanele care dorm 5 ore pe noapte au prezentat un risc cu 52% mai mare de infarct de miocard fata de persoanele care au dormit 7-8 ore. In timp ce persoanele care au dormit 10 ore pe noapte au prezentant risc de doua ori mai mare.


Studiul nu a cercetat mecanismele prin care somnul de lunga sau de scurta durata poate creste riscul de infarct de miocard. Cu toate acestea, studiile precedente au oferit cateva explicatii.


Somnul prea putin poate avea un impact asupra endoteliului (tesut care formeaza tunica interna a vaselor sangvine si care captuseste alte cavitati ale organismului), asupra maduvei osoase si poate duce spre o dieta nesanatoasa, care la randul ei afecteaza greutatea si astfel sanatatea cardiovasculara.


Somnul pe o perioada indelungata poate amplifica inflamatia in organism, aceasta la randul ei fiind asociata cu bolile cardiovasculare.


Autorii spera ca acest studiu va creste constientizarea publicului, a medicilor si a agentiilor de sanatate publica, asupra efectelor benefice sau daunatoare ale somnului asupra sanatatii cardiace.


“Asa cum exercitiul fizic si o dieta sanatoasa poate reduce riscul de boli cardiace, la fel poate si somnul” – Celine Vetter, autor senior.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

Journal of the American College of Cardiology

Eurekalert

ScienceDaily

Pexels

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.