Despre medicina

Informatii si stiri medicale

Apnee in somn: Tipuri, Simptome, Cauze

Persoanele care sufera de apnee, pot prezenta episoade de intrerupere a respiratiei in timpul somnului si risc mai ridicat de complicatii.
apnee in somn

Sursa: Pixabay

Apneea in somn este o tulburare de somn care se poate agrava. Aceasta consta in oprirea repetata a respiratiei. Daca o persoana sforaie galagios si se simte obosita dupa o noapte intreaga de somn, este posibil ca ea sa sufere de apnee in somn.


Tipurile principale de apnee in somn sunt:

 • Apneea in somn de tip obstructiv – aceasta este forma cea mai des intalnita si apare atunci cand muschii gatului se relaxeaza.
 • Apneea in somn centrala – apare atunci cand creierul nu trimite semnale corecte catre muschii care controleaza respiratia.
 • Sindromul complex de apnee in somn – care apare atunci cand persoana sufera atat de apnee in somn de tip obstructiv, cat si apnee in somn centrala.


Tratamentul poate usura simptomele si poate preveni probleme cardiace si alte complicatii.


Semnele si simptomele apneei in somn


Semnele si simptomele apneei obstructive si centrale se pot suprapune. Din acest motiv, poate fi mai greu precizat un diagnostic corect. Semnele si simptomele cele mai frecvente ale apeenei obstructive si cronice includ:

 • Sforaitul zgomotos;
 • Episoade de intrerupere a respiratiei in timpul somnului (aceasta situatie este raportata de alta persoana);
 • Trezirea cu gura uscata;
 • Dificultate de a sta adormit (insomnie);
 • Somnolenta excesiva pe timp de zi;
 • Dificultate de a sta atent sau treaz;
 • Iritabilitate.


Cauze apneei in somn

In functie de cauza, apneea poate fi de mai multe tipuri si anume:


Apneea in somn de tip obstructiv


Apare atunci cand muschii gatului se relaxeaza. Atunci cand muschii sunt relaxati, caile aeriene se ingusteaza sau se inchid odata cu respiratia.

Persoana nu poate primi destul aer si astfel este posibil sa scada nivelul de oxigen din sange. Creierul simte aceasta inabilitate de a respira si trezeste pe moment persoana din somn, pentru a redeschide caile aeriene. Aceasta trezire este de obicei atat de scurta incat persoana nu isi aminteste sa se fi trezit.


Persoana afectata poate sa sforaie sau sa se inece. Acest tipar poate sa se repete intre 5 si 30 de ori sau mai mult in fiecare ora, toata noaptea, impiedicand persoana sa intre in faza de somn adanc si odihnitor.


Apneea in somn centrala


Aceasta forma mai rar intalnita de apnee in somn apare atunci cand creierul nu trimite semnale catre muschii care controleaza respiratia. Acest lucru inseamna ca persoana nu respira o perioada scurta de timp. Este posibil ca persoana afectata sa se trezeasca cu dispnee sau sa prezinte probleme asociate cu adormirea sau cu mentinerea starii de somn.


Factorii de risc asociati cu apneea in somn


Apneea in somn poate afecta pe oricine, chiar si copiii. Cu toate acestea, anumiti factori de risc pot creste sansele de aparitie a acestei afectiuni, in functie de tip.


Factori de risc pentru apneea in somn de tip obstructiv

 • Greutatea in exces – obezitatea creste cu mult riscul de aparitie a apneei in somn. Depozitele de grasime din jurul cailor aeriene superioare pot obstructiona respiratia.
 • Circumferinta gatului – persoanele care au gatul gros ar putea sa aiba caile aeriene mai inguste.
 • Cai aeriene inguste – este posibil ca anumite persoane sa fi mostenit cai aeriene inguste. Amigdalele sau polipii se pot mari si pot bloca caile aeriene, mai ales in cazul copiilor.
 • Persoanele de sex masculin – barbatii au o probabilitate de doua sau trei ori mai mare de a dezvolta apneea in somn comparativ cu femeile. Cu toate acestea, persoanele de sex feminin pot creste acest risc daca sunt supraponderale, iar acest risc pare a creste si dupa instalarea menopauzei.
 • Varsta – apneea in somn apare mult mai des la persoanele in varsta.
 • Istoric familial – persoanele care au membri de familie care sufera de apnee in somn, pot avea risc mai ridicat de a dezvolta si ele aceasta afectiune.
 • Consumul de alcool sau sedative – aceste substante relaxeaza muschii gatului si pot inrautati apneea in somn de tip obstructiv.
 • Fumatul – fumatorii au o probabilitate de trei ori mai mare de a dezvolta apneea in somn de tip obstructiv comparativ cu persoanele care nu au fumat niciodata.
 • Congestie nazala – persoanele care prezinta dificultate de respiratie pe nas, fie din cauza problemelor anatomice, fie din cauza alergiilor, au risc mai mare de a dezvolta acest tip de apnee in somn.


Factorii de risc pentru apneea in somn centrala

 • Varsta – persoanele batrane sau la varsta mijlocie au risc mai ridicat de a dezvolta apneea in somn centrala.
 • Persoanele de sex masculin – acest tip de apnee este mai frecventa la barbati decat la femei.
 • Probleme cardiace – persoanele care au insuficienta cardiaca congestiva prezinta risc mai ridicat de dezvoltare a acestei afectiuni.
 • Folosirea medicamentelor narcotice pentru durere/antialgice narcotice – medicamentele opioide, in special cele cu actiune prelungita pot creste riscul de aparite a apneei in somn centrala.
 • Accidentul vascular cerebral – persoanele care au suferit un accident vascular cerebral au risc mai mare de a dezvolta apneea in somn centrala sau complexa.


Complicatii ale apneei in somn


Apneea in somn este o afectiune severa. Complicatiile pot include:

 • Oboseala pe timpul zilei – trezirea repetata asociata cu apneea in somn poate face imposibila obtinerea unui somn normal si odihnitor. Din acest motiv, este posibil ca persoana sa se simta obosita pe timpul zilei, lipsita de puteri si irascibila.
 • Hipertensiune arteriala sau probleme cardiace – scaderea brusca a nivelului de oxigen din sange, care apare din cauza apneei in somn, poate creste tensiunea arteriala. Persoanele care au apnee in somn de tip obstructiv au risc mai ridicat de dezvoltare a hipertensiunii.
 • Diabet zaharat tip 2 – prezenta apneei in somn poate creste riscul de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2, prin cresterea rezistentei la insulina.
 • Sindromul metabolic – aceasta afectiune care include hipertensiune arteriala, nivel anormal de colesterol, nivel ridicat de glucoza in sange si o circumferinta ridicata a taliei, este asociata cu o crestere a riscului de boli cardiace.
 • Complicatii legate de medicamente si tratament chirurgical – apneea in somn de tip obstructiv prezinta o ingrijorare in ceea ce priveste anumite medicamente si anestezia generala. Persoanele cu apnee in somn au risc mai mare de a dezvolta complicatii in urma unei interventii chirurgicale majore, din cauza problemelor de respiratie, mai ales atunci cand sunt sedate si intinse pe spate. Este recomandat ca persoanele care sufera de aceasta afectiune sa mentioneze acest lucru inainte de operatia chirurgicala.

Deoarece apneea in somn poate avea complicatii severe si poate reduce calitatea vietii, este recomandata o consultatie de specialitate cat mai curand posibil, pentru a primi diagnosticul exact si tratamentul corespunzator.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

National Sleep Foundation

Mayo Clinic

National Health Service

Pixabay