...

Importanta proteinelor pentru varstnici

aport proteine, consum de proteine

Importanta proteinelor pentru varstnici

Odata cu inaintarea in varsta, densitatea osoasa si masa musculara incep sa scada. Din acest motiv, persoanele varstnice au risc mai mare de aparitie a osteoporozei si a fracturilor, in special fracturile de sold.


Pentru a mentine o masa musculara adecvata odata cu inaintarea in varsta, persoanele varstnice ar trebui sa consume mai multe proteine la micul dejun si la masa de pranz.


Cu toate acestea, un studiu efectuat de Universitatea din Birmingham a evidentiat faptul ca majoritatea persoanelor consuma proteinele intr-un mod haotic.


Mecanismul corpului de producere a muschilor necesita stimulare regulata pentru a functiona eficient, stimulare care este realizata prin consumul de proteine.


Aceste mecanisme sunt mai putin eficiente la persoanele in varsta si din acest motiv este necesar un consum mai mare de proteine, comparativ cu nevoile persoanelor tinere.


Cu toate acestea, doar consumul cantitativ nu este de ajuns. Persoanele mai in varsta trebuie sa imparta cantitatea necesara de proteine in mai multe mese pe zi, pentru a asigura beneficiul maxim oferit de acestea.


Despre studiu

Studiul a fost publicat in jurnalul Frontiers in Nutrition.


Cercetatorii Facultatii de Sport, Exercitiu si Stiinte de Reabilitate din cadrul Univeristatii din Birmingham, au studiat dieta persoanelor tinere, a celor de varsta mijlocie si a personelor in varsta, punand accent pe cantitate, tipar si sursa de proteina consumata.


Cu toate ca rezultatele au aratat ca participantii studiului au atins sau chiar au depasit cantitatea necesara de proteine, felul in care aceste proteine au fost impartite de-a lungul zilei a variat drastic de la un grup la altul.


Studiul a implicat 120 de participanti care au fost impartiti in trei grupe de varsta. In prima grupa, participantii au avut o varsta medie de 23 de ani, in al doilea grup participantii au avut varsta medie de 51 de ani, iar in al treilea grup varsta medie a fost de 77 ani.


Toti participantii au completat un jurnal alimentar timp de trei zile, in care au mentionat fiecare aliment consumat.


In urma analizarii tiparelor alimentare ale participantilor, cercetatorii au descoperit un numar de 18 forme diferite de aport proteic.


Rezultate si concluzii


O observatie clara a fost aceea ca persoanele in varsta, in comparatie cu persoanele tinere sau de varsta mijlocie, erau mai predispuse sa consume surse de proteine de calitate mai slaba la masa de pranz.


Aceste rezultate ofera dovezi convingatoare cu privire la revizuirea ghidurilor nationale de nutritie, care ar putea ajuta persoanele varstnice sa adopte tipare alimentare sanatoase. Acestea ar putea imparti consumul de proteine de buna calitate in mai multe mese pe zi.


Conform dr. Benoit Smeuninx, autorul principal al acestui studiu – “Majoritatea persoanelor ating cantitatea zilnica de proteine, cu toate acestea, rezultatele noastre au aratat ca un ghid nutritional “universal” pentru aportul proteic nu este adecvat pentru toate grupele de varsta. Doar spunandu-le simplu oamenilor in varsta sa manance mai multe proteine nu este destul. Avem nevoie de o abordare mai sofisticata si individualizata pentru a ajuta persoanele sa inteleaga cand si cate proteine sa consume pentru a sustine masa musculara.”


Cu alte cuvinte, cantitatea zilnica de proteine nu trebuie consumata la o singura masa si trebuie sa provina de la surse de calitate.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

University of Birmingham

Frontiers in Nutrition

Eurekalert

Pixabay

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.