Factori aditionali asociati cu anxietatea
O reanalizare a informatiilor provenite de la un studiu de cohorta canadian a asociat dieta, sexul, situatia economica si alti factori de sanatate cu dezvoltarea anxietatii.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 3,6% din populatia globala sufera de anxietate. Din acest motiv, cercetatorii analizeaza si reanalizeaza constant factorii care ar putea contribui la aparitia anxietatii, pentru a putea crea strategii preventive mult mai eficiente.
In 2020, o echipa de cercetatori de la doua institutii diferite – Universitatea Politehnica Kwantle din Surrey si Universitatea din Toronto – a efectuat un studiu care a analizat legatura dintre diferiti factori si probabilitatea de dezvoltare a tulburarii anxioase.
Studiul a fost publicat in Jurnalul International de Sanatate Publica si Cercetare a Mediului.
Dieta si anxietatea
Pentru a verifica aceasta asociere, cercetatorii au analizat informatiile provenite de la 26,991 de persoane, care au facut parte dintr-un studiu canadian intre anii 2010-2015.
Dintre acesti participanti, 49,3% au fost de sex masculin, 82,5% au fost nascuti in Canada si 58,5% au avut varsta intre 45 si 65 de ani. Aditional, 8,5% au fost diagnosticati deja cu tulburare anxioasa.
Informatiile au fost obtinute din interviuri, teste de laborator si examene fizice. Acestea au fost analizate, iar rezultatul a evidentiat o serie de asocieri semnificative intre anumiti factori si probabilitatea de dezvoltare a anxietatii. O parte dintre aceste descoperiri au fost confirmate deja si alte studii precendente.
In primul rand, cercetatorii au descoperit ca persoanele care nu au consumat multe fructe si legume au avut sanse mai mari de a dezvolta tulburari anxioase, comparativ cu persoanele care au consumat frecvent aceste produse, in cantitati mari.
Conform autorului principal al acestui studiu –“Pentru persoanele care au consumat mai putin de trei feluri de fructe si legume pe zi, sansele de dezvoltare a anxietatii au fost cu 24% mai mari.”
Sexul si situatia economica
Cercetarile acestui studiu au confirmat alte rezultate obtinute anterior, care au sugerat ca persoanele de sex feminin au o probabilitate mult mai mare de a dezvolta tulburari anxioase.
Conform acestui studiu, 1 din 9 participante de sex feminin a prezentat tulburare anxioasa, comparativ cu 1 din 15 participanti de sex masculin.
Conform co-autorului acestui studiu, Karen Kobayashi – “Descoperirile noastre sunt in conformitate cu cele obtinute de studiile anterioare, care au aratat ca femeile sunt mult mai vulnerabile fata de tulburarile anxioase, comparativ cu barbatii.”
Grupurile sociale specifice au prezentat si ele o diferenta de risc. Studiul a descoperit ca persoanele fara partener au avut sanse cu 27% mai mari de a dezvolta tulburari anxioase, comparativ cu persoanele casatorite.
Persoanele cu venit mic au avut si ele un risc mai ridicat de dezvoltare a anxietatii. Studiul a aratat ca 1 din 5 participanti care a trait cu un venit mic, a suferit de anxietate. Acest numar este de doua ori mai mare comparativ cu cel al participantilor cu venit mai mare.
Alte probleme de sanatate
Un alt grup cu o probabilitate mai mare de dezvoltare a anxietatii, este reprezentat de persoanele care sufera de trei sau mai multe boli cronice.
Dintre participantii studiului, 16,4% au avut alte trei probleme de sanatate, 8,3% au avut alte doua probleme de sanatate, 6,3% au mai avut doar o singura problema si 3% au raportat ca nu au avut alte afectiuni de sanatate.
Mai mult decat atat, persoanele care au trait cu dureri cronice au avut o probabilitate de doua ori mai mare de anxietate, comparativ cu persoanele care nu au suferit de durere cronica.
“Durerea cronica si alte probleme de sanatate pot face viata foarte imprevizibila, iar acest lucru poate produce anxietate.” – Shen Lin, co-autor al studiului.
In urma rezultatelor obtinute de acest studiu, cercetatorii au mentionat ca identificarea factorilor de sanatate, sociali si nutritionali asociati cu anxietatea poate oferi tinte mai clare de grupuri care pot beneficia de informatii cu privire la prevenirea si tratarea anxietatii.
Acestia au concluzionat ca expertii din domeniul sanatatii mintale ar trebui sa efectueze mai multe cercetari in ceea ce priveste legatura dintre sanatatea mintala si dieta.
“Anumiti factori asociati cu dieta cum ar fi aportul de vitamina D, calciu si fibre, necesita mai multe studii pentru a intelege mai bine posibila relatie dintre ele si tulburarile anxioase.”
Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Sursa:
International Journal of Environmental Research and Public Health