...

Terapia cognitiv comportamentala

terapia cognitiv comportamentala, terapie, tulburari mintale, depresie, anxietate

Terapia cognitiv comportamentala

Psihoterapia poate face parte dintr-un plan de tratament pentru numeroase tulburari mintale. Aceasta poate fi folosita pentru imbunatatirea sanatatii mintale a pacientului ca forma singura de tratament sau in combinatie cu un tratament medicamentos.


Nu este nevoie ca pacientii sa fie diagnosticati cu o tulburare mintala pentru a avea acces la terapia cognitiv comportamentala. Aceasta poate ajuta orice persoana care are nevoie, pentru a face fata stresului aparut in orice domeniu al vietii.


Terapia cognitiv comportamentala (TCC) este o forma de terapie prin vorba. Pacientii sunt sustinuti si ghidati prin intregul proces de catre un psihoterapeut.

Persoanele care aleg acest tip de terapie trebuie sa fie dedicate si deschise ideii de schimbare a tiparelor de gandire si de comportament, numai in felul acesta putand fi obtinute cele mai bune rezultate.


Aceasta forma de terapie incearca sa evidentieze pacientilor tiparele de gandire negativa pe care le au, intrucat acestea pot avea un efect negativ asupra sanatatii mintale.

Terapia cognitiv comportamentala se ocupa si cu parerile negative pe care pacientii le au despre ei, pentru ca acestia sa isi poata evalua mai cu precizie sentimentele si reactiile catre diferite situatii si persoane.

Respectul de sine, increderea in sine si un sens de control asupra emotiilor si a gandurilor, sunt doar cateva din beneficiile oferite de acest tip de terapie.


Terapia cognitiv comportamentala poate fi folosita pentru

  • Gestionarea simptomelor fizice ale sanatatii mintale sau a altor probleme medicale;
  • Prevenirea revenirii simptomelor provocate de afectiunile asociate cu sanatatea mintala;
  • Gestionarea simptomelor psihologice provocate de tulburarile mintale;
  • Promovarea gandirii pozitive si echilibrate;
  • Recunoasterea tiparelor nesanatoase si neajutatoare de gandire si comportament;
  • Inlocuirea sau completarea tratamentului medicamentos pentru problemele de sanatate mintala;
  • Invatarea pacientilor despre emotii, cum sa le gestioneze si cum sa comunice gandurile si sentimentele mai eficient.


Terapia cognitiv comportamentala poate ajuta in cazul urmatoarelor tulburari mintale

  • Anxietate;
  • Tulburare de panica/atac de panica;
  • Fobii;
  • Tulburari de alimentatie (inclusiv anorexia si bulimia);
  • Insomnii;
  • Tulburarea de stres post-traumatic;
  • Abuzul si dependenta de alcool.


Cum decurge o sesiune de terapie cognitiv comportamentala?


Prin discutii structurate, impartite de obicei intre 5 si 20 de sesiuni pe o perioada de saptamani sau luni, pacientii sunt capabili sa analizeze si sa desfaca procesul lor de gandire si orice mecanism de declansare a comportamentului nesanatos.


Psihoterapeutul va lucra impreuna cu pacientul pentru a dezasambla problemele cu care se infrunta, pentru a le putea compartimenta apoi in ganduri, sentimente si actiuni. Aceste 3 criterii de raspunsuri sunt analizate pentru a vedea ce impact au asupra sanatatii mintale si pentru a determina daca sunt nesanatoase, nerealiste sau neajutatoare.


Pacientii vor colabora cu psihoterapeutul pentru a crea un plan de ameliorare a problemelor prin identificarea zonelor in care acestia isi pot modifica felul de gandire si de actiune. Intre sesiuni, pacientii au timp la dispozitie pentru a pune in aplicare metodele noi de adaptare.


TCC are ca scop echiparea pacientilor cu tehnici pe care le pot folosi in viata de zi cu zi.


Terapia cognitiv comportamentala si axietatea


Anxietatea este o problema de sanatate mintala, caracterizata prin ingrijorare constanta si nerealista. Nu exista o cauza clara sau specifica pentru anxietate, insa exista anumiti factori care pot creste riscul de dezvoltare a acestei tulburari.


In unele cazuri, simptomele anxietatii pot fi fizice si pot include durere de cap, durere musculara, palpitatii si stare de greata, printre multe altele.


In timpul sesiunilor de terapie cognitiv comportamentala, pacientii cu anxietate vor fi invatati cum sa neutralizeze gandurile care produc panica. Acest lucru se face dupa ce s-a aflat cauza sau cauzele exacte ale simptomelor de anxietate.


Pacientii vor mai fi invatati si metode de relaxare pentru a se elibera simptomele de anxietate si pentru a le gestiona mai bine.


Terapia cognitiv comportamentala si claustrofobia


Claustrofobia este un tip de anxietate in care o persoana are frica de spatii mici si restrictie fizica. Claustrofobia poate prezenta un set mare de simptome, cum ar fi atacuri de panica, transpiratie abundenta, tremur si lesin.


TCC pentru claustrofobie functioneaza prin rationalizarea gandurilor irationale. Acest tip de terapie mai ajuta pacientul si prin crearea metodelor care opresc gandurile neajutatoare, inainte ca acestea sa se amplifice.


Terapia cognitiv comportamentala si depresia


Depresia este o stare persistenta de tristete prezenta pe o perioada de saptamani, luni sau chiar ani de zile. Chiar daca aceasta poate avea mai multe forme, in functie de persoana afectata, simptomele cele mai des intalnite includ:

  • Pierderea interesului in activitatile indragite in trecut;
  • Lipsa sperantei;
  • Pierderea apetitului;
  • Oboseala;
  • Probleme legate de somn.


Schimbarea tiparelor negative de gandire este o actiune importanta in terapia cognitiv comportamentala pentru despresie. Gandurile negative recurente pot fi inlocuite treptat cu ganduri mai realiste si mai pozitive.

TCC mai poate ajuta pacientii sa observe mecanistemele de declansare a acestor ganduri negative, pentru a le putea evita.


In cazul gandurilor legate de suicid, terapia cognitiv comportamentala ajuta pacientii sa recunoasca spirala negativa de gandire si comportament. Psihoterapeutul va dezvolta impreuna cu pacientul o strategie pentru calmarea situatiei si pentru a-l ajuta sa se abtina de la un comportament periculos.


Terapia cognitiv comportamentala si tulburarea de stres post-traumatic


Tulburarea de stres post-traumatic poate sa apara la persoanele care au suferit sau au observat un eveniment traumatic. Situatii traumatice pot include dezastre naturale, accidente, acte de terorism, razboi, viol sau alte acte violente.


Cu toate ca acest tip de tulburare este asociata cel mai des cu soldatii, ea poate sa apara la orice persoana si la orice varsta. Femeile sunt de doua ori mai susceptibile la acest tip de tulburare decat barbatii.


Problema este caracterizata prin ganduri intense si tulburatoare legate de experienta traumatica suferita, ganduri care pot iesi la iveala chiar si dupa o perioada lunga de timp de la momentul traumatic.


Pacientii cu tulburare de stres post-traumatic pot retrai acele momente in vise/cosmaruri sau printr-o gandire intensa si pot reactiona negativ la stimuli asociati cu acel eveniment, de exemplu zgomote puternice.


La fel ca in cazul tulburarilor de mai sus, terapia cognitiv comportamental are a scop imbunatatirea abilitatii pacientului de a-si schimba tiparul de gandire si comportamentul. TCC va ajuta pacientul prin restaurarea sentimentului de control, imbunatatirea respectului de sine si a increderii in sine.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

National Health Service

News-Medical

Piory

Pixabay

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.