Sulfatase-2 si relatia ei cu artrita reumatoida
Sulfatase-2 este o proteina, care a fost studiata de nenumarate ori, din cauza rolului pe care il are in diferite tipuri de cancer.
Acum insa, o echipa de cercetatori a descoperit ca aceasta proteina are un rol semnificativ si in ceea ce priveste leziunile cauzate de artrita reumatoida, o afectiune care este caracterizata prin atacul eronat al propriilor tesuturi articulare, de catre sistemul imunitar al corpului.
Publicat in jurnalul Celluar & Molecular Immunology, in data de 7 septembrie 2022, acest studiu ofera informatii noi despre procesele moleculare care produc inflamatia prezenta in artrita reumatoida. Tot in baza acestor informatii, cercetatorii spera ca pe viitor vor exista optiuni terapeutice noi, pentru aceasta boala incurabila.
Conform autorului senior al acestui studiu, Salah-Uddin Ahmed, profesor in cadrul Colegiului de Farmacie si Stiinte Farmaceutice al Universitatii din Washington – “Proteina cunoscuta pe scurt ca TNF-alfa reprezinta una dintre principalele proteine care activeaza artrita reumatoida si care este tinta principala pentru majoritatea tratamentelor disponibile momentan. Cu toate acestea, odata cu trecerea timpului, tratamentele incep sa isi piarda din efect, motiv pentru care cautam si alte alternative.”
Aceasta cautare a dus la analizarea proteinei sulfatase-2, proteina care a fost cercetata in relatie cu diferite tipuri de cancer, dar niciodata in relatie cu artrita reumatoida.
Realizarea studiului si rezultatele obtinute
Prima testare a acestei proteine a implicat utilizarea unor anumite celule, care captusesc articulatiile si care ajuta la obtinerea unei miscari fluide.
“In cazul artritei reumatoide, aceste celule sunt activate de proteina TNF-alfa si alte molecule inflamatorii, fapt care le face sa functioneze asemanator unei tumori, rezultand la o crestere peste limite normale a tesutului sinovial.” – Ruby J. Siegel, autor principal al studiului.
Folosind aceste cunostinte, cercetatorii au indepartat proteina sulfatase-2 dintr-un grup de celule, inainte de a le stimula cu proteina TNF-afla. Rezultatele acestui experiment au aratat o reducere a inflamatiei in randul celulelor care nu contineau proteina sulfatase-2.
Rezultand din experimente care au durat aproximativ 4 ani, descoperirile cercetatorilor ofera posibilitatea unor potentiale studii pe model animal, pentru a testa inhibarea proteinei sulfatase-2 si ameliora simptomele artritei reumatoide.
Aceste studii pot duce la dezvoltarea unor tratamente noi care ar putea actiona doar asupra proteinei sulfatase-2, pentru apreveni pierderea osoasa, lezarea cartilajului si deformarea articulatiilor.
Mai mult decat atat, terapiile noi axate pe sulfatase-2 ar putea reduce numarul de tratamente bazate pe TNF-afla, multe dintre ele avand efecte secundare semnificative, asa cum a mentionat Ruby J. Siegel:
“Aceste medicamente opresc proteina TNF-afla in intreg organismul. Pacientii care iau aceste tratamente sunt mai susceptibil la infectii si au un risc mai mare de a dezvolta cancer, dupa o perioada indelungata de utilizare. Mai mult decat atat, inhibitorii TNF-alfa nu sunt eficienti in toate cazurile de artrita reumatoida si nu sunt indicati pacientilor care au si alte afectiuni specifice.”
De ce este important acest studiu
Artrita reumatoida este o afectiune cronica de natura autoimuna, care apare atunci cand sistemul imunitar al corpului ataca in mod eronat tesuturile sanatoase ale articulatiilor. Mai mult decat atat, aceasta inflamatie poate afecta si alte parti si organe ale corpului cum ar fi pielea, ochii, plamanii etc.
Deoarece nu exista tratament curativ, optiunile terapeutice disponibile se axeaza doar pe ameliorarea simptomelor si pe cresterea calitatii vietii. Cu toate acestea, cazurile severe de artrita reumatoida pot duce de multe ori la dizabilitate.
Cateva dintre complicatiile acestei afectiuni includ osteoartrita, afectiuni cardiace, infectii, afectiuni pulmonare si limfom.
Descoperirile acestui studiu sunt importante, deoarece ofera o noua tinta pentru potentiale tratamente, care pot ameliora simptomele, reduce riscul de complicatii sau poate chiar trata afectiunea in sine.
Cand vine vorba de afectiuni care nu au tratament curativ, orice informatie sau tinta noua este bine-venita, deoarece ofera o intelegere mai buna a mecanismului bolii.
Surse: