Beneficiul imunoterapiei analizat de inteligenta artificiala
Folosind inteligenta artificiala, se poate determina care pacient cu cancer pulmonar poate beneficia in urma imunoterapiei, un tratament extrem de scump. Acest lucru este posibil datorita cercetatorilor laboratorului de imagistica din cadrul Universitatii Case Western Reserve. Tot ei au fost printre primii care au folosit inteligenta artificiala pentru a prezice daca tratamentul cu chimioterapie va fi eficient.
Cercetatorii au folosit din nou tehnica de invatare mecanica, astfel incat computerul sa poata detecta schimbari neobservabile in tiparele aparute pe scanarile CT. Scanarile folosite au fost cele obtinute prima data, atunci cand cancerul pulmonar a fost diagnosticat si comparate cu scanarile efectuate dupa primele 2-3 cicluri de imunoterapie. In urma compararii rezultatelor imagistice, computerul a descoperit schimbari atat in interiorul cat si in exteriorul tumorii.
Conform Institutului National de Cancer, in momentul de fata, aproximativ 20% din toti pacientii cu cancer beneficiaza cu adevarat de imunoterapie. Imunoterapia difera de chimioterapie deoarece aceasta foloseste medicamente pentru a ajuta sistemul imuntar sa lupte impotriva cancerului, in timp ce chimioterapia foloseste medicamente pentru a distruge direct celulele canceroase.
Costul foarte ridicat al terapiei
Conform domnului Anant Madabhushi – al carui Centru pentru Imagistica Computationala si Diagnostic Personalizat a devenit lider global in domeniul detectiei, diagnosticarii si caracterizarii diferitelor forme de cancer, prin combinarea imagisticii medicale, invatarii mecanice si inteligenta artificala – cercetarea recenta efectuata de laboratorul lui, ar putea ajuta medicii oncologi sa determine care pacienti ar beneficia cu adevarat de imunoterapie si care nu.
“Chiar daca imunoterapia a schimbat intregul ecosistem al cancerului, ramane totusi extrem de scumpa, aproximativ $200,000 pe pacient, pe an. Aceasta reprezinta o parte din toxicitatea financiara care apare odata cu cancerul si ca rezultat, aproximativ 42% dintre pacientii noi detectati isi pierd economisirea de o viata doar intr-un an de la diagnosticare.”
Avand un instrument ca cel pe care laboratorul lui il testeaza acum, ar imbunatati “selectia pacientilor care ar raspunde la imunoterapie in loc sa se arunce in foc $800,000 de dolari”, acesta referindu-se ca patru din cinci pacienti nu prezinta beneficiu de la imunoterapie si a multiplicat cu costul estimat pe an.
Cercetarile efectuate, au fost conduse de co-autorii Mohammandhadi Khorrami si Prateek Prasanna, alaturi de Madabhushi si alti zece colaboratori de la sase institutii diferite si a fost publicat in jurnalul Cancer Immunology Research.
Progrese semnificative
Conform co-autorului Khorrami, una dintre progresele cele mai semnificative ale acestui studiu a fost abilitatea computerului de a observa schimbari in textura, volumul si forma leziunii si nu doar cele legate de marime.
“Acest lucru este important deoarece, atunci cand un medic decide in baza unei scanari CT daca pacientul a raspuns sau nu terapiei, acesta se bazeaza cel mai des pe marimea leziunii. Noi am descoperit ca schimbarile la nivelul texturii reprezinta un indicator mai bun de determinare daca terapia functioneaza sau nu.”
Acesta a continuat – “De exemplu, in unele cazuri, nodulul poate sa para mai mare dupa terapie din cauza altor motive, cum ar fi ruperea unui vas aflat in interiorul tumorii, cu toate acestea, terapia functioneaza insa cu adevarat. Acum avem o metoda de a observa acest lucru.”
Prasanna, cercetator asociat din cadrul laboratorului lui Madabhushi, a mentionat ca studiul a prezentat rezultate asemanatoare pe toate imaginile CT, unele din ele provenind de la doua locatii diferite si de la trei tipuri diferite de imunoterapie.
Studiul initial a folosit scanari CT provenite de la 50 de pacienti pentru a antrena computerul si pentru a crea un algoritm folosit la identificarea schimbarilor aparute la nivelul leziunii. Conform cercetatorilor, urmatorul pas este de a testa programul pe cazuri obtinute de la alte locatii si folosirea imunoterpiei cu diferiti agenti. Acest studiu de cercetare a castigat premiul de merit ASCO 2019 Conquer Cancer Foundation.
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: