Nivelul ridicat de testosteron la femei si riscul prezentat
Testosteronul este un hormon care declanseaza dezvoltarea caracteristicilor sexuale ale unui barbat. Cu toate ca acest hormon este gasit in special la persoanele de sex masculin, ovarele persoanelor de sex feminin pot elibera si ele cantitati mici de testosteron.
Atunci cand testosteronul este combinat cu estrogenul, acesta ajuta la cresterea si repararea tesuturilor reproducatoare ale femeii.
Conform unui studiu publicat in 2020, persoanele de sex feminin care au genetic un nivel mai ridicat de testosteron, au un risc mai mare de a dezvolta diabetul zaharat tip 2, boli metabolice si cancer.
Aceasta legatura a fost asociata doar in cazul femeilor si nu in cazul barbatilor. Dimpotriva, barbatii care au un nivel mare de testosteron, au un risc mai mic de dezvoltare a bolillor mentionate mai sus.
Studiul a fost realizat de catre cercetatorii Unitatii de Epidemiologie a Consiliului de Cercetare Medicala din cadrul Universitatii Cambridge si a fost publicat in jurnalul Nature Medicine.
Riscul ridicat de dezvoltare a anumitor boli
Rezultatele studiului au evidentiat ca femeile cu nivel ridicat de testosteron au un risc mai mare cu 37% de a dezvolta diabetul zaharat tip 2. In schimb, barbatii au prezentat o reducere cu 14% a riscului de dezvoltare a diabetului zaharat tip 2, daca prezinta un nivel ridicat de testosteron.
Aditional, femeile au prezentat si o crestere cu 51% a riscului de dezvoltare a Sindromului Ovarelor Polichistice. In trecut s-a crezut ca Sindromul Ovarelor Polichistice era motivul cresterii nivelului de testosteron la femei, acum insa, se pare ca acesta este rezultatul, nu motivul.
Alte rezultate oferite de acest studiu au fost acelea referitoare la asocierea dintre nivelul ridicat de testosteron la femei si riscul mai mare de dezvoltare a cancerului, inclusiv cel endometrial si cancerul de san.
In cazul barbatilor, nivelul ridicat de testosteron este asociat cu o crestere a riscului de cancer de prostata. Echipa de cercetatori a concluzionat ca exista un component genetic asociat cu nivelul testosteronului la ambele sexe, dar ca efectele au fost foarte diferite intre barbati si femei.
Cel mai mare studiu efectuat pana in acest moment
Aceasta cercetare a reprezentat cel mai mare studiu de acest gen, pana in acest moment. Echipa a folosit studii de asociere genomica pe mai mult de 425,000 participanti din cadrul Biobank UK si au identificat 2,751 variatii genetice asociate cu diferite nivele ale testosteronului.
Echipa a demonstrat ca factorii genetici ai nivelului de testosteron sunt diferiti intre cele doua sexe si ca acestia ar putea fi benefici pentru sanatatea persoanelor de sex masculin, in ceea ce priveste bolile metabolice, dar ar putea avea un efect negativ pentru persoanele de gen feminin.
Cercetatorii au mentionat ca acest studiu evidentiaza importanta analizelor specifice pe sexe in ceea ce priveste nivelul de testosteron si efectul acestuia asupra sanatatii.
Studiul prezinta impactul pe care il poate avea testosteronul asupra corpului si cum pot fi evitate nivelele daunatoare, astfel incat sa poata creste calitatea vietii si pentru a evita anumite boli metabolice care pot duce la invaliditate si moarte prematura, daca nu sunt tratate corespunzator.
Ce este o boala metabolica?
O boala metabolica, cunoscuta si ca sindrom metabolic este un termen care acopera mai multe afectiuni care apar de obicei impreuna, care cresc riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, diabet zaharat tip 2 si accident vascular cerebral.
Conditiile cele mai frecvent intalnite in sindromul metabolic includ excesul de grasime, in special in zona taliei, tensiune arteriala ridicata, valori ridicate ale glicemiei si nivelul ridicat al colesterolului si trigliceridelor.
Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: