Alcoolul si fumatul imbatranesc mai rapid creierul
Exista mai multe studii care au analizat efectele alcoolului asupra creierului. Cu toate acestea, un anumit studiu, care a fost publicat in urma cu cativa ani, a evidentiat faptul ca fiecare gram de alcool consumat, poate duce la o imbatranire a creierului cu sapte zile.
Studiul se numeste “Asocierea varstei cerebrale relative cu fumatul de tutun, consumul de alcool si variatia genetica” si a fost publicat in jurnalul Scientific Reports.
Pentru acest studiu echipa de cercetatori a adunat informatii de la UK Biobank, provenite de la participanti cu varsta cuprinsa intre 45 si 81 de ani, de descendenta europeana. Biobank este registrul national de sanatate al Marii Britanii.
In urma analizarii consumului de alcool, s-a observat ca persoanele care consuma alcool in fiecare zi sau in majoritatea zilelor din saptamana au prezentat o imbatranire aditionala a creierului cu 0,4 ani sau 5 luni, in comparatie cu cei care nu au consumat alcool.
Echipa a explicat ca fiecare unitate de alcool contine opt grame de alcool. Un singur “shot” de bautura spirtoasa inseamna o unitate de alcool in timp ce o halba de bere sau pahar mare de vin, sunt considerate ca fiind trei unitati de alcool.
Au fost folosite doua metode de identificare a imbatranirii cerebrale
Cercetatorul senior al acestui studiu, Arthur Toga , profesor al Universitatii din California de Sud a explicat ca nu este clar efectul pe care alcoolul il are asupra imbatranirii creierului. Cu toate acestea, efectele clinice sunt insa semnificative.
“Descoperirea diferentei de 0,4 ani a fost statistic semnificativa. Suntem de parere ca alcoolul consumat zilnic sau in majoritatea zilelor poate fi daunator creierului.”
Pentru acest studiu, cercetatorii au analizat consumul zilnic de alcool al participantilor si au efectuat teste imagistice RMN pentru a masura varsta relativa a creierului.
Conform cercetatorilor, au existat doua metode folosite pentru a identifica imbatranirea creierului.
Prima a fost varsta cerebrala anticipata, aceasta este definita ca fiind imbatranirea creierului bazata pe caracteristicile anatomice prezente si este calculata in urma valorilor anatomice ale intregului creier.
A doua metoda a fost creata de echipa acestui studiu si a fost numita “varsta relativa a creierului.” Cercetatorii au mentionat ca aceasta metoda este independenta de varsta cronologica si ca arata daca creierul participantului a prezentat imbatranire accelerata sau decelerata.
S-a putut efectua scanarea RMN pe 5,193 participanti. Varsta observata pe scanari a fost comparata cu varsta cronologica actuala si apoi comparata cu consumul de alcool.
Echipa a mentionat ca imaginile RMN au aratat o reducere semnificativa de substanta alba si substanta cenusie, dar si de volum al creierului. Toate acestea corespund cu imbatranirea cerebrala.
Aditional, echipa a luat in considerare si asocierea cu fumatul si variatia genetica.
Pentru fiecare pachet de tigari fumat pe zi, creierul imbatraneste cu aproximativ 11 zile
Pentru fiecare gram de alcool consumat pe zi, rezultatele au evidentiat o imbatranire a creierului cu aproximativ o saptamana. Persoanele care au baut in fiecare zi sau in majoritatea zilelor au avut cea mai accelerata imbatranire.
Fumatul tutunului a fost si el asociat cu imbatranirea, pentru fiecare pachet de tigari fumat pe zi, creierul imbatranind aproximativ 11 zile (0,03 ani).
Conform echipei, participantii care au fumat des sau regulat au avut creierul mai batran cu sase – sapte luni, comparativ cu participantii de aceeasi varsta care nu au fumat.
In ceea ce priveste ultima asociere, cea a variatiei genetice, cercetatorii au descoperit ca o anumita mutatie genetica localizata in gena MAPT a cromozomului 17, a fost asociata cu accelerarea imbatranirii creierului.
In concluzie:
- Pentru fiecare gram de alcool consumat pe zi, creierul imbatraneste cu aproximativ sapte zile.
- Pentru fiecare pachet de tigari fumat pe zi, creierul imbatraneste cu 11 zile.
- Exista si cauze genetice de accelerare a imbatranirii creierului, mai exact o mutatie localizata in gena MAPT a cromozomului 17.
Conform expertilor, cea mai simpla cale de a evita aceste schimbari cerebrale este prin renuntarea la fumat si la alcool. In cazul genetic, aceasta nu poate fi modificat, dar un stil de viata sanatos poate imbunatati sanatatea cerebrala.
Echipa a concluzionat ca este nevoie de studii aditionale cu un numar si mai mare de participanti, pentru a oferi informatii si mai clare despre factorii asociati cu imbatranirea cerebrala.
Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: