...

Cancerul pe scurt

cancer

Cancerul pe scurt

Cancerul este o boala caracterizata prin multiplicarea necontrolata a celulelor si raspandirea lor in tesuturile inconjuratoare, acesta fiind capabil sa apara oriunde in corp. In mod normal celulele se multiplica si creeaza celule noi in functie de nevoia corpului, pentru a le inlocui pe cele imbatranite sau lezate.


Odata cu dezvoltarea cancerului acest proces de multiplicare este modificat. Cu cat celulele devin din ce in ce mai anormale, cele batrane sau lezate supravietuiesc in loc sa moara, iar celulele noi apar atunci cand nu sunt necesare. Aceste celule aditionale pot continua sa se multiplice fara oprire formand astfel un neoplasm (tumora). Chiar daca multe tipuri de cancer produc tumori solide, exista insa si unele tipuri care nu produc, cum ar fi leucemia.


Tumorile canceroase pot fi maligne sau benigne. Tumorile canceroase maligne se pot raspandi sau invada tesuturile inconjuratoare. Odata cu cresterea acestor tumori, o parte din celulele canceroase pot fi transportate prin sistemul circulator in diferite parti ale corpului, departe de tumora originala.


Spre deosebire de tumorile canceroase maligne, cele benigne nu se raspandesc sau invadeaza tesuturile inconjuratoare. Cu toate acestea, tumorile benigne pot fi insa destul de mari. Mai mult decat atat, odata ce au fost extirpate de obicei acestea nu mai cresc inapoi in comparatie cu tumorile maligne care au tendinta de a recidiva in unele cazuri. Spre deosebire de tumorile benigne aparute oriunde in corp, cele dezvoltate la nivelul creierului pot pune viata in pericol.

Diferenta dintre celulele canceroase si cele normale


Celulele canceroase difera de cele normale in mai multe feluri, fapt care le permite sa se multiplice necontrolat si sa devina invazive. O diferenta importanta este aceea ca celulele canceroase sunt mai putin specializate decat celulele normale.

In timp ce celulele normale cresc si se transforma in tipuri de celulele foarte distincte cu functii specifice, cele canceroase nu prezinta aceasta transformare, acesta fiind unul dintre motivele pentru care celulele canceroase nu se opresc din multiplicare, comparativ cu cele normale.

Mai mult decat atat, celulele canceroase ignora semnalele trimise pentru a opri multiplicarea sau de a initia apoptoza (moarte celulara programata).

Celulele canceroase pot fi capabile sa influenteze atat celulele normale cat si moleculele si vasele de sange care inconjoara si hranesc tumora.


Aparitia cancerului


Cancerul este o boala genetica. Schimbarile genetice care provoaca cancerul pot fi mostenite de la parinti sau pot aparea in decursul vietii unei persoane din cauza expunerii la anumiti factori de mediu cum ar fi razele ultraviolete ale soarelui sau chimicalele aflate in fumul de tutun.

Cancerul fiecarei persoane are o combinatie unica de modificari genetice si cu cat va continua mai mult sa creasca cu atat vor fi schimbari aditionale.

Ce este cancerul metastatic?

Cancerul care s-a raspandit de la locul initial in alta parte a corpului se numeste cancer metastatic. Procesul prin care celulele canceroase se raspandesc in corp se numeste metastaza.

Cancerul metastatic are aceeasi denumire si aceleasi celule canceroase ca originalul, de exemplu cancerul mamar care se raspandeste si formeaza tumori in plamani se numeste cancer mamar metastatic, nu cancer pulmonar.


Tratamentul ar putea ajuta la prelungirea vietii persoanelor cu cancer metastatic. In general totusi, obiectivul principal este de a controla raspandirea cancerului in corp si de a ameliora simptomele cauzate in urma acestui fapt.

Tumorile metastatice pot provoca leziuni severe, majoritatea deceselor legate de cancer fiind cauzate de cancerul care s-a raspandit si in alte zole ale corpului.


Tipuri de cancer


Conform celor de la Institutul National American de Cancer, exista mai mult de 100 de tipuri de cancer. Tipurile de cancer sunt numite in general dupa organul in care au aparut. De exemplu cancer pulmonar atunci cand celulele canceroase apar in plamani, cancer cerebral care se dezvolta la nivelul celulelor in creier etc.


Alte cateva tipuri de cancer care provin din celule specifice includ:


Carcinom


Este cel mai frecvent tip de cancer si este format de celulele epiteliale. Aceste celule acopera suprafetele interioare si exterioare ale corpului. Exista multe tipuri de celule epiteliale care au forma de coloana atunci cand sunt observate prin microscop.


Sarcom


Sarcoamele sunt tipuri de cancer care apar in oase sau tesuturi moi cum ar fi muschi, vase de sange, vase limfatice si tesut fibros (cum ar fi tendoane si ligamente).


Leucemia


Cancerul care apare in tesutul care formeaza sangele se numeste leucemie. Aceste tipuri de cancer nu formeaza tumori solide. In schimb, un numar anormal de celule albe (leucocite) apar in sange si in maduva osoasa aglomerand celulele sangvine normale.

Nivelul mic de celule normale in sange poate produce dificultati organismului cum ar fi obtinerea oxigenului necesar, afectarea controlului sangerarilor si combaterea infectiilor.


Limfom


Limfomul este cancerul care apare in celulele limfatice (celulele T sau celulele B). Acestea sunt celule albe care fac parte din sistemul imunitar. In cazul limfomului, un numar mare de limfocite anormale apar in ganglionii sau vasele limfatice sau in alte organe ale corpului.


Nutritia si cancerul


Conform celor de la Societatea Canadiana de Cancer, o nutritie buna este foarte importanta pentru persoanele cu cancer. Dieta corespunzatoare in timpul tratamentului ajuta la mentinerea greutatii corporale, la cresterea masei musculare si a energiei si la scaderea riscului de aparitie a infectiilor.

O dieta sanatoasa include consumul de alimente si lichide necesare corpului cum ar fi proteine, carbohidrati, grasimi, vitamine, minerale si apa.


Corpul are nevoie de apa si de alte lichide pentru a se mentine sanatos. Daca nu sunt consumate destule lichide si apar efecte secundare ale tratamentului cum ar fi scaune diareice sau varsaturi, atunci se poate instala deshidratarea.


Persoanele care sufera de cancer au nevoie de obicei de mai multe proteine si calorii. Cu toate acestea, nevoile nutritionale tind sa difere de la o persoana la persoana, motiv pentru care este recomandat un dietetician. Acesta este un membru cheie al echipei de asistenta medicala care ofera consiliere cu privire la dieta si la nevoile nutritionale necesare.

Obtinerea nutrientilor necesari


Pentru a functiona corespunzator, corpul are nevoie de vitamine si minerale. Aportul acestora ar trebui sa fie obtinut, de preferat, din alimentatie. Cu toate acestea, exista insa si situatii cand tratamentul impotriva cancerului poate face dificila mentinerea unei diete corespunzatoare, motiv pentru care echipa medicala ar putea recomanda anumite suplimente cu vitamine si minerale.


Nu trebuie sa se ia suplimente cu vitamine sau minerale fara aprobarea echipei medicale deoarece acestea pot afecta tratamentul impotriva cancerului. Acest lucru este valabil si pentru suplimentele “naturale”. Natural nu inseamna tot timpul si sigur. Este recomandat un consult medical inainte de a incepe orice fel de consum de suplimente.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
www.despre-medicina.ro , proprietarul cat si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse :

National Cancer Institute

Canadian Cancer Society

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.