Sifilis: Simptome, Stadii, Cauze, Complicatii

Sifilis

Sifilis: Simptome, Stadii, Cauze, Complicatii

Sifilisul este o infectie transmisa pe cale sexuala, provocata de un tip de bacterie cunoscuta sub numele de Treponema pallidum.


Primul semn al sifilisului este o leziune mica, nedureroasa. Aceasta poate sa apara pe organul sexual, in rect sau in interiorul gurii.


Sifilisul poate fi greu de diagnosticat in anumite cazuri. Unele persoane pot avea aceasta afectiune ani de zile, fara a avea vreun simptom. Cu toate acestea, cu cat sifilisul este diagnosticat mai devreme, cu atat este mai bine deoarece boala netratata o perioada lunga de timp poate provoca leziuni majore la nivelul organelor, cum ar fi creierul sau inima.


Sifilisul se poate transmite de la mama insarcinata la copil, insa cel mai des se raspandeste in urma contactului sexual oral, anal sau vaginal si in unele cazuri rare, chiar prin sarut. Aceasta nu poate fi transmisa prin folosirea aceleiasi toalete, prin purtarea hainelor provenite de la o persoana infectata sau prin folosirea acelorasi tacamuri.


Semnele si simptomele sifilisului


Sifilisul se dezvolta in mai multe stadii, iar simptomele variaza in functie de stadiul in care se afla boala. Cu toate acestea, anumite stadii se pot suprapune si simptomele nu apar tot timpul in aceeasi ordine. Este posibil ca o persoana sa fie infectata cu sifilis si sa nu prezinte vreun simptom timp de mai multi ani.


Aceasta afectiune are patru stadii: Primar, secundar, latent si tertiar. Sifilisul este cel mai infectios in primele doua stadii. Atunci cand afectiunea este ascunsa sau in stadiul latent boala ramane activa, dar de cele mai multe ori fara simptom. Sifilisul tertiar este cel mai daunator sanatatii.


Sifilisul primar


Primul semn al sifilisului este o leziune mica care apare la locul prin care a intrat bacteria in corp. In timp ce majoritatea persoanelor cu sifilis devolta doar o singura leziune de acest tip, unele persoane pot prezenta mult mai multe.


Acestea apar intre 10 zile si 3 luni de la momentul patrunderii bacteriei in corp, iar leziunile tind sa se vindece intre doua si sase saptamani. Cu toate acestea, fara tratament, boala poate ramane in corp si poate evolua in faza urmatoare.


Sifilisul secundar


In stadiul doi al bolii pot sa apara eruptii cutanate la nivelul pielii si dureri in gat. Aceste eruptii cutanate pot sa apara oriunde pe corp, insa cel mai des apar la nivelul palmelor si talpilor. Alte simptome ale sifilisului secundar pot include:

  • Dureri musculare;
  • Cefalee;
  • Scaderea neexplicata in greutate;
  • Oboseala;
  • Febra;
  • Dureri articulare;
  • Ganglioni limfatici mariti.


Aceste simptome pot trece dupa cateva saptamani de la prima aparitie, dar in acelasi timp, pot reveni de mai multe ori pe o perioada mai lunga de timp. Fara tratament, sifilisul secundar poate avansa in stadiile latente si tertiare.


Sifilisul latent


Daca sifilisul nu a fost tratat, boala se poate muta de la stadiul secundar la stadiul latent, unde nu prezinta niciun simptom. Stadiile latente pot dura ani de zile. Este posibil ca semnele si simptomele sa nu mai apara vreodata, sau ca boala sa evolueze in stadiul tertiar.


Sifilisul tertiar


Sifilisul tertiar poate sa apara dupa 10-30 de ani de la aparitia infectiei, de obiei dupa o perioada latenta in care nu au existat simptome. In acest stadiu, sifilisul poate provoaca leziuni la nivelul organelor cum ar fi inima, creierul, ficatul, vasele sangvine, oasele si articulatiile.


Intre 15% si 30% dintre persoanele infectate cu sifilis, care nu au primit tratament, vor dezvolta acest stadiu tertiar. Din cauza sifilisului tertiar ar putea sa apara:

  • Afectiuni mintale;
  • Pierderea memoriei;
  • Boli cardiovasculare;
  • Neurosifilisul. In orice stadiu infectia se poate raspandi si poate provoca leziuni la nivelul sistemului nervos sau chiar la nivelul ochilor (sifilis ocular).


Sifilis congenital


Asa cum am mentionat si mai sus, infectia mai poate fi transmisa si de la mama insarcina la copil prin intermediul placentei sau in timpul nasterii. Majoritatea nou-nascutilor cu sifilis congenital nu prezinta simptome, cu toate acestea, unii dintre ei prezinta eruptii cutanate la nivelul palmelor si talpilor. Semnele si simptomele tarzii pot include pierderea auzului sau diformitati dentare si nazale


Cauzele sifilisului


Cauza sifilisului este bacteria numita Treponema pallidum. Cea mai frecventa cale de transmitere este prin contactul cu leziunea persoanei infectate, in timpul actului sexual. Sifilisul este contagios in primele doua stadii ale sale, insa in unele cazuri acesta mai pote fi contagios si in stadiul latent.


In cazuri mai rare, acesta poate fi raspandit prin sarut (cotact apropiat neprotejat de o leziune activa) sau de la mama infectata la copil in timpul sarcinii sau nasterii.


Odata vindecat, sifilisul nu poate sa reapara de la sine. Cu toate acestea, este posibil ca persoana sa fie infectata din nou daca intra in contact cu leziunea unei persoane infectate.


Factori de risc asociati cu sifilisul


Riscul de a contracta sifilisul creste prin:

  • Activitati sexuale neprotejate;
  • Activitati sexuale cu mai multi parteneri;
  • Infectarea cu virusul HIV;
  • Activitati sexuale intre barbati.


Complicatii ale sifilisului


Fara tratament, sifilisul poate provoca leziuni in tot corpul. Acesta creste riscul de infectare cu HIV, iar pentru femei, poate cauza probleme in timpul sarcinii. Tratamentul poate ajuta la prevenirea leziunilor pe viitor, insa nu poate vindeca leziunile deja provocate.


Din cauza infectiei este posibil sa apara anumite formatiuni numite gome sifilitice. In stadiile tarzii ale sifilisului, acestea pot sa apara la nivelul pielii, oaselor, ficatului sau la oricare organ din corp.


Sifilisul poate cauza probleme aditionale cum ar fi:

  • Cefalee;
  • Accident vascular cerebral;
  • Probleme de vedere;
  • Dementa;
  • Impotenta;
  • Incontinenta urinara.


Testarea si diagnosticarea sifilisului


Medicul va efectua un control clinic general si va intreba despre istoricul medical. Dupa efectuarea anamnezei, acesta poate cere anumite teste clinice pentru a confirma diagnosticul, cum ar fi:

  • Analize de sange – intrucat anticorpii impotriva sifilisului pot fi prezenti timp de mai multi ani, aceste analize pot detecta o infectie curenta sau din trecut.
  • Lichide corporale – medicul poate analiza lichidul provenit de la leziune, in timpul stadiului primar si secundar.
  • Lichid cefalorahidian – doctorul poate preleva o proba a acestui lichid pentru a analiza si monitoriza efectul bolii asupra sistemului nervos.


Daca persoana este diagnosticata cu sifilis aceasta trebuie sa-si instiinteze partenerul sau partenerii sexuali. Este recomandat ca si partenerii sexuali sa efectueze apoi aceste teste.

Tot in aceasta perioada este posibil ca medicul sa recomande si o testare HIV.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

Healthline

Mayo Clinic

Medical News Today

Pixabay