In viitor: Tratament nou pentru surditate

surditate

In viitor: Tratament nou pentru surditate

Un studiu realizat de cercetatorii Universitatii Tel Aviv prezinta o metoda inovativa de tratare a surditatii.


Bazandu-se pe schimbarea materialului genetic defect cu unul functional, tratamentul ofera celulelor posibilitatea de a creste si de a functiona normal, calitatea auzului fiind aproape la fel de buna ca cea a auzului neafectat.


Folosindu-se de model rozator, cercetatorii au reusit sa previna deteriorarea graduala a auzului la soarecii care prezentau o anumita mutatie genetica precursoare surditatii.


In urma rezultatelor obtinute cercetatorii sunt de parere ca un astfel de tratament ar putea reprezenta o inovatie in tratarea copiilor nascuti cu diferite mutatii, care in cele din urma duc la pierderea auzului.


Studiul a fost condus de catre profesorul Karen Avraham al Departamentului de Genetica Moleculara Umana si Biochimie din cadrul Universitatii Tel Aviv si a fost publicat in jurnalul EMBO Molecular Medicine.


Aproximativ 100 de gene asociate cu surditatea ereditara


Avand in vedere ca surditatea reprezinta cea mai frecventa dizabilitate senzoriala pe plan global, acest studiu are posibilitatea de a reprezenta un progres remarcabil in ceea ce priveste tratamentul pentru aceasta dizabilitate.


Conform celor de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, pe plan global exista aproximativ 466 milioane de persoane tulburari grave de auz, 34 de milioane dintre acestea fiind copii. Mai mult decat atat, numarul acestor cazuri este estimat sa ajunga la 700 de milioane pana in anul 2050.


Aproximativ 1 la fiecare 200 de copii prezinta tulburari de auz si 1 la 1000 prezinta surditate la nastere. In aproximativ jumatate dintre aceste cazuri surditatea este cauzata de o mutatie genetica, in momentul de fata fiind aproximativ 100 de gene diferite asociate cu surditatea ereditara.


“In acest studiu ne-am axat pe surditatea genetica cauzata de o mutatie a genei SYNE4, o surditate rara descoperita de laboratorul nostru in urma cu cativa ani, prima data la doua familii israeliene, apoi si in alte tari precum Turcia si Regatul Unit”, a mentionat profesorul Avraham, care a continuat – “Copiii care mostenesc aceasta gena defecta de la ambii parinti se nasc cu auz normal, acesta deteriorandu-se insa odata cu trecerea timpului. Implementand o tehnologie inovativa de terapie genetica am reusit sa dezvoltam un virus sintetic inofensiv pentru a transporta materialul genetic functional la zona afectata.”


“Am injectat virusul in urechea interna a soarecilor pentru a intra in celulele afectate, eliberand acolo continutul pe care il transporta, reparand astfel celulele afectate si permitandu-le sa se maturizeze si sa functioneze normal.”


Terapii similare si pentru celelalte mutatii


Conform cercetatorilor, tratamentul a fost administrat la scurt timp dupa nastere, auzul soarecilor fiind monitorizat atat prin teste fizice, cat si comportamentale, profesorul Jeffery Holt din cadrul Spitalului de Copii Boston si Facultatea de Medicina Harvard mentionand ca “soarecii tratati au dezvoltat un auz normal cu o sensibilitate aproape identica cu cea a soarecilor sanatosi.”


In momentul de fata cercetatorii creeaza terapii similare si pentru alte mutatii care pot duce la surditate, profesorul Wade Chien din cadrul Facultatii de Medicina John Hopkins fiind de parere ca “magnitudinea de auz recuperat este impresionanta”, acest studiu evidentiind ca terapia genetica poate fi aplicata cu succes modelelor rozatoare cu surditate ereditara, ilustrand astfel potentialul enorm al terapiei ca tratament pentru aceasta afectiune.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

EMBO Molecular Medicine

Eurekalert!

Pexels