...

Legatura dintre stres si depresie

Depresie, stres, hormoni de stres

Legatura dintre stres si depresie

In urma testelor efectuate pe model animal, cercetatorii Institutului Karolinska din Suedia au identificat o proteina la nivelul creierului care este importanta atat pentru functia de reglare a serotoninei, cat si pentru eliberarea hormonilor de stres.


Rezultatele studiului au fost publicate in jurnalul Molecura Psychiatry si ar putea duce la dezvoltarea unor noi medicamente atat pentru depresie, cat si pentru anxietate.


Dupa ce au fost supuse unor evenimente traumatizante sau stresante, unele persoane pot dezvolta un raspuns anormal la stres sau stres cronic. Toate acestea pot creste riscul de dezvoltare a altor afectiuni cum ar fi depresia si anxietatea, dar pana in acest moment nu a fost cunoscut mecanismul raspunzator de aceasta crestere a riscului si nici felul in care raspunsul la stres poate fi reglat.


In trecut, cercetatorii Institutului Karolinska au aratat ca proteina p11 joaca un rol important in functia serotoninei, un neurotransmitator la nivelul creierului care regleaza dispozitia si starea de spirit.


Persoanele depresive si cele cu intentii suicidare au un nivel mai scazut al acestei proteine in creier, iar in cazul soarecilor de laborator cu un nivel redus de p11 s-a observat comportament anxios si depresiv, care a putut fi ameliorat insa prin administrarea de antidepresive care au ridicat nivelul de p11.


Proteina p11 poate afecta eliberare de cortizol, adrenalina si noradrenalina


Studiul nou a evidentiat faptul ca proteina p11 afecteaza eliberarea initiala a cortizolului la soareci prin modificarea activitatii unor neuroni specifici in zona hipotalamusului.


Mai mult decat atat, printr-o cale complet diferita de trimitiere a semnalelor, proteina p11 mai poate afecta si eliberarea a alti doi hormoni de stres, adrenalina si noradrenalina, testele aditionale aratand ca soarecii cu deficit de p11 au reactionat mai puternic la stres, prezentand astfel un ritm cardiac mai ridicat si mai multe semne de anxietate, comparativ cu soarecii care au avut un nivel normal de p11.


Conform autorului principal al acestui studiu, Vasco Sousa, cercetator al Departamentului de Neurostiinta Clinica din cadrul Institutului Karolinsa – “Stim ca un raspuns anormal la stres poate agrava starea depresiva si poate duce la aparitia tulburarilor anxioase si a bolilor cardiovasculare. Din acest motiv este important sa aflam daca legatura dintre deficitul de p11 si raspunsul la stres care a fost evidentiat la soareci poate fi observat si la pacientii umani.”


Antidepresivele curente nu sunt eficiente pentru un numar mare de persoane afectate


Cercetatorii sunt de parere ca aceste descoperiri ar putea avea implicatii in dezvoltarea unor medicamente noi si mult mai eficiente, acestia mentionand ca este o nevoie mare de tratamente noi deoarece antidepresivele curente nu sunt eficiente pentru multe persoane afectate de aceste tulburari.


Conform liderului acestui studiu, Per Svenningsson, profesor al Departamentului de Neurostiinta Clinica din cadrul Institutului Karolinska – “O abordare promitatoare implica administrarea agentilor care amplifica expresia localizata a proteinei p11, multe experimente fiind deja efectuate pe model animal cu depresie, in timp ce alta abordare care necesita mai multe testari, implica crearea unor medicamente care blocheaza eliberarea initiala a hormonilor de stres.”


Studiul a fost realizat in colaborare cu cercetatorii Universitatii VU din Amsterdam si a fost sustinut printre altele si de Consiliul Suedez de Cercetare, de Fundatia Söderberg si Al Saptelea Program Cadru al Uniunii Europene.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

Molecular Psychiatry

Eurekalert

Pixabay

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.