...

S-a descoperit legatura dintre obezitate si insuficienta cardiaca

obezitate, insuficienta cardiaca, insuficienta cardiaca cu fractie de ejectie conservata

S-a descoperit legatura dintre obezitate si insuficienta cardiaca

Un grup de cercetatori a evidentiat impactul obezitatii asupra structurii musculare in randul pacientilor care au suferit de o forma specifica de insuficienta cardiaca si anume insuficienta cardiaca cu fractie de ejectie conservata (HFpEF).


Studiul a fost realizat de cercetatorii Centrului Medical Johns Hopkins si a fost publicat in data de 25 iulie in jurnalul “Nature Cardiovascular Research“.


Conform Jurnalului de Insuficienta Cardiaca, citat de catre cercetatorii studiului curent, insuficienta cardiaca cu fractie de ejectie conservata reprezinta mai mult de jumatate din totalul cazurilor de insuficienta cardiaca la nivel global.


Pana acum, acest tip de insuficienta cardiaca a fost asociata cu prezenta hipertensiunii arteriale alaturi de hipertrofie musculara (crestere musculara excesiva). Motivul pentru acest studiu este dat de numarul ridicat de cazuri aparute in randul persoanelor cu obezitate severa sau diabet.


Chiar daca numarul de cazuri HFpEF a crescut considerabil in ultimele doua decenii, exista foarte putine optiuni terapeutice pentru aceasta problema, iar unul dintre motivele principale este lipsa de studii axate pe acest subiect.


Tratarea HFpEF cu medicamente menite pentru diabet si obezitate


Conform cercetatorului principal si profesor in cadrul Universitatii Johns Hopkins, dr. David Kass – “Insuficienta cardiaca cu fractie de ejectie conservata este un sindrom complex care include anomalii la nivelul mai multor organe. Noi o numim insuficienta cardiaca deoarece simptomele sunt similare cu cele ale pacientilor care au inima slabita. Cu toate acestea, in cazul HFpEF, contractiile musculare par a fi normale, insa simptomele de insuficienta cardiaca sunt totusi prezente. Chiar daca eforturile noastre de a trata aceasta problema cu medicamentele folosite pentru insuficienta cardiaca propriu-zisa nu au functionat, am gasit totusi succes prin folosirea medicamentelor recomandate pentru tratarea diabetului si obezitatii.”


Un medicament specific, folosit pentru tratarea diabetului numit “inhibitor SGLT2”, este in momentul de fata singurul medicament dovedit care a ameliorat simptomele cauzate de insuficienta cardiaca cu fractie de ejectie conservata si care a redus si rata de spitalizare pe termen lung si mortalitatea.


Aditional, un alt medicament numit GLP1 a prezentat si el o ameliorare a simptomelor HFpEF, acesta fiind folosit initial pentru scaderea in greutate. In momentul de fata exista studii care vor sa afle daca acest medicament va oferi si celelalte beneficii care au fost obtinute cu medicamentul SGLT2.


Realizarea studiului si rezultatele obtinute


Pentru a realiza studiul curent, cercetatorii au obtinut probe mici de tesut muscular de la 25 de pacienti diagnosticati cu insuficienta cardiaca cu fractie de ejectie conservata cauzata de diabet si obezitate si le-a comparat cu tesutul cardiac de la 14 donatori de organe care au avut inima sanatoasa.


Pentru a examina muschii obtinuti, cercetatorii au folosit un microscop care utilizeaza electroni pentru a ilumina probele analizate.


Conform specialistului in boli cardiovasculare si lider al acestui studiu, dr. Mariam Meddeb – “Spre deosebire de vizualizarea inimii printr-un microscop traditional, cel pe care l-am folosit noi ne-a permis sa marim imaginea de 40,000 de ori si sa observam cat mai clar celulele din interiorul muschilor.”


In urma analizelor efectuate, cercetatorii au descoperit anomalii semnificative la nivelul tesutului muscular al pacientilor cu obezitate si HFpEF, mitocondriile fiind umflate si pline de picaturi de grasime. Aceste anomalii nu au fost asociate cu prezenta sau absenta diabetului si au fost mai putin evidente in randul pacientilor mai putin obezi.


Aceasta descoperire va ajuta la intelegerea mai buna a insuficientei cardiace cu fractie de ejectie conservata si la impactul obezitatii asupra sanatatii inimii. Mai mult decat atat, studiul reprezinta un pas inainte spre crearea unui potential tratament care va ajuta la cresterea calitatii vietii a milioane de persoane afectate de aceasta problema.

Surse:

  1. Nature Cardiovascular Research
  2. Eurekalert
  3. Johns Hopkins Medicine
  4. Pexels

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.