Artrita reumatoida si declinul cognitiv
Activitatea inflamatorie cauzata de artrita reumatoida pare a fi asociata cu tulburari cognitive specifice, caracterizate prin reducerea abilitatilor vizuospatiale, gandirea abstracta, concentrarea, memoria si retinerea informatiilor.
Aceasta asociere a fost prezentata intr-un studiu publicat in data de 23 iulie 2024. Chiar daca activitatea inflamatorie a artritei reumatoide a fost legata de-a lungul timpului de diferite efecte sistemice, inclusiv cele de la nivelul creierului, nu a fost clar pana in acest moment regiunea cognitiva afectata.
Realizarea studiului
Pentru a descoperi cu exactitate zona afectata, cercetatorii au comparat functiile cognitive a 70 de adulti cu artrita reumatoida si au comparat rezultatele cu 70 de voluntari fara aceasta afectiune, pe post de grup de control. Atat voluntarii, cat si pacientii au fost grupati in functie de varsta, sex si nivel educational, pentru a obtine informatii cat mai exacte.
Aproximativ 72% dintre pacienti au prezentat un nivel mediu spre ridicat de activitate inflamatorie sistemica, aparuta din cauza artritei reumatoide. In urma analizarii nivelului de proteine specifice din organism si severitatea inflamatiei de la nivelul articulatiilor, cercetatorii au precizat ca, in medie, pacientii au suferit de artrita reumatoida timp de 10,5 ani.
In perioada iunie 2022 – iulie 2023, cei 140 de participanti au efectuat teste neurologie si psihologice detaliate, plus alte teste cognitive verificate si validate pentru exactitatea lor.
Cateva dintre testele cognitive efectuate au verificat:
- Abilitatea de a procesa informatii vizuospatiale;
- Gandirea abstracta;
- Abilitatea de numire a obiectelor;
- Nivelul de atentie;
- Abilitatea de a comunica;
- Memoria;
- Orientarea in spatiu.
Pentru ca rezultatele sa fie cat mai exacte, au fost colectate informatii relavante despre factori de risc aditionali cum ar fi varsta, sexul, consumul de alcool, prezenta sau absenta hipertensiunii arteriale, fumatul, nivelul de lipide din sange, istoric de boli cardiovasculare si prezenta sau absenta diabetului.
Rezultatele obtinute
De regula, persoanele cu tulburari cognitive sunt mai in varsta, au un nivel educational mai scazut si prezinta probleme de sanatate aditionale cum ar fi obezitate, nivel ridicat de lipide in sange si hipertensiune arteriala.
In cazul pacientilor cu artrita reumatoida insa, acestia au obtinut scoruri cognitive mai mici comparativ cu voluntarii, deficitul fiind prezent la 60% dintre pacienti, fata de 40% in randul voluntarilor.
Mai mult decat atat, un numar semnificativ mai mare de pacienti au inregistrat un scor mai ridicat in ceea ce priveste anxietatea si depresia si au prezentat o calitate de viata mai redusa, comparativ cu voluntarii.
Factorii asociati cu cresterea riscului de deficit cognitiv au inclus obezitatea (risc de 6 ori mai mare) si activitatea inflamatorie prezentata de artrita reumatoida (risc de doua ori mai mare). La fel ca in cazul populatiei generale, atat varsta inaintata, cat si nivelul scazut de educatie au reprezentat factori aditionali de risc pentru declinul cognitiv.
Aceste rezultate au fost explicate de catre cercetatori, care au sugerat ca inflamatia cronica, procesele autoimune si persistenta durerii, toate ar putea contribui la diminuarea functiilor cognitive.
Chiar daca acest studiu a fost unul observational si ca urmare nu a putut descoperi cauza exacta pentru aceasta asociere, cercetatorii precizeaza ca aceste rezultate sustin ipoteza ca artrita reumatoida este o afectiune inflamatorie sistemica, care poate afecta mai multe sisteme ale organismului, inclusiv tesutul nervos.
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: