...

Pneumonia: 4 simptome comune

pneumonia, simptome pneumonie, tuse productiva pneumonie, pneumonie virala, pneumonie bacteriala, pneumonie fungica, fera, frison

Pneumonia: 4 simptome comune

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pneumonia este o infectie respiratorie cauzata de obicei de virusuri sau bacterii. Aceasta poate varia in severitate, unele cazuri putand fi usoare, in timp ce altele ar putea pune viata in pericol.


Intrucat este importanta cunoasterea simptomelor acestei afectiuni pentru a primi atentia medicala necesara, in continuarea acestui articol va voi prezenta 4 semne si simptome asociate cu pneumonia.

1.Tuse persistenta, insotita uneori de expectoratie


Unul dintre primele semne ale pneumoniei este tusea persistenta, adesea insotita de expectoratie. Aceasta poate fi initial uscata, dar in timp poate deveni productiva, cu secretii purulente sau sangeroase. Cauza expectoratiei este inflamatia si acumularea de lichid/puroi in plamani, care poate fi observata si prin schimbarea culorii sau consistentei sputei.


In functie de agentul patogen care cauzeaza pneumonia, cum ar fi bacteriile, virusurile sau fungii, caracteristicile tusei si a sputei pot varia. Intrucat virusurile nu raspund la antibiotice, medicul specialist va recomanda tratamentul corespunzator in functie de agentul patogen.

2.Febra si frisoanele


Febra este un raspuns comun al organismului la infectie si poate fi un indicator al pneumoniei. Pacientii cu pneumonie pot prezenta febra persistenta, in special in cazul infectiilor bacteriene. Temperatura corpului poate sa creasca semnificativ peste 38°C si poate fi insotita de frisoane, tremuraturi si stare accentuata de oboseala.


Frisoanele sunt adesea asociate cu febra si reprezinta o reactie a organismului la eliberarea rapida de caldura, care poate aparea in momentul in care sistemul imunitar incearca sa combata infectia. Acestea apar in urma seriilor repetate de contractie si relaxare a muschilor, pentru a creste temperatura interna a corpului.

3.Dispneea si dificultatea in respiratie


Dificultatea in respiratie reprezinta un alt simptom al pneumoniei, mai ales atunci cand infectia afecteaza in mod semnificativ functionarea normala a plamanilor. Pacientii pot simti o respiratie grea, chiar si in repaus, sau pot avea nevoie de eforturi mai mari pentru a respira profund. Acest simptom poate fi mai evident la persoanele cu comorbiditati preexistente sau in randul varstnicilor.


Dispneea apare din cauza inflamatiei si a acumularii de lichid/puroi in plamani (alveolele pulmonare). In unele cazuri mai severe, pacientii pot avea nevoie de ajutor suplimentar pentru respiratie, cum ar fi ventilatia mecanica.

4.Durere toracica si senzatie de presiune


Pneumonia poate provoca durere toracica sau o senzatie de presiune in zona plamanilor afectati, care poate fi de multe ori exacerbata de tuse sau respiratie profunda. In functie de severitatea inflamatiei, durerea poate iradia si spre alte parti ale pieptului sau poate fi localizata intr-o zona specifica.


Durerea toracica este cauzata de inflamarea pleurei (membrana care acopera plamanii), iar senzatia de presiune poate fi data de acumularea de lichid. Intrucat multe alte afectiuni pot prezenta durere toracica si presiune, este importanta determinarea exacta a cauzei.


In concluzie


Recunoasterea simptomelor pneumoniei este importanta pentru diagnosticarea si tratarea eficienta a afectiuni.


Tusea persistenta si expectoratia, febra si frisoanele, dificultatile in respiratie si durerea toracica sunt semne comune care necesita atentie medicala pentru a putea determina cauza exacta si tratamentul corespunzator.


Intrucat ingrijirea medicala prompta poate reduce riscul de complicatii, este recomandata o consultatie de specialitate daca exista oricare dintre simptomele de mai sus sau orice alte schimbari ingrijoratoare.

  1. World Health Organization
  2. American Lung Association
  3. Healthline
  4. Pexels

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.