Despre medicina

Informatii si stiri medicale

Noi probleme de sanatate asociate cu aerul poluat

Conform cercetatorilor de la Harvard, problemele de sanatate asociate cu aerul poluat nu sunt limitate doar la afectiuni respiratorii.
aer poluat, afectiuni aer poluat

Sursa: Pixabay

Un studiu publicat in urma cu ceva timp, a evidentiat faptul ca mult mai multe probleme de sanatate pot fi asociate cu poluarea aerului decat s-a crezut anterior. Conform cercetatorilor de la Universitatea Harvard, problemele asociate cu aerul poluat nu sunt limitate doar la afectiuni respiratorii.


Studiul intitulat “Expunerea pe termen scurt la particule fine in suspensie si riscul de internare in spital si costurile populatiei aflate in Medicare: timp stratificat, studiu de caz incrucisat”, a fost publicat in BMJ.


Studiul a dezvaluit ca internarile in spital pentru infectiile de tract urinar, insuficienta cardiaca, accident vascular cerebral, pierderi de sarcina, diferite tipuri de cancer, probleme de sanatate mintala etc, ar putea fi toate asociate cu cresterea aerului poluat.


Profesoara Francesca Dominici din cadrul Universitatii Harvard, autor al acestui studiu, a mentionat – “Obiectivul acestei cercetari a fost acela de a crea cel mai detaliat studiu efectuat vreodata, luand in considerare toate cauzele posibile de spitalizare care ar putea fi asociate cu expunerea la particule fine in suspensie.”


Studiul s-a axat pe PM2.5

Studiul a luat in considerare asocierea dintre poluarea aerului si 214 boli diferite.

Pentru acest studiu, cercetatorii au analizat peste 95 de milioane de creante de asigurare care au fost create intre anii 2000 si 2012 in Statele Unite ale Americii, de catre pacientii internati in spitale.


Pacientii au avut varsta peste 65 de ani si au fost acoperiti de programul Medicare. Pentru aceste evidente, echipa a verificat zona de resedinta a acestor persoane si nivelul de particule fine in suspensie PM2.5, la care acestea au fost expuse.


PM2.5 reprezintă indicatorul tehnic pentru cele mai periculoase pulberi în suspensie, detectabile în aer în special în oraşele mari. PM2.5 este produs atat de emisiile autovehiculelor cat si de emisiile provenite de la centralele electrice.


Locatiile acestor persoane a fost gasite in baza codurilor postale, apoi cercetatorii au analizat nivelul de poluare a aerului din acele zone. Pasul urmator a fost de a compara nivelul de aer poluat de la fiecare pacient cu cele doua zile petrecute in spital dar si in alte momente din timp.


Alti factori care ar fi putut afecta rezultatele cum ar fi temperatura, vremea, statutul socio-economic al pacientului, varsta, genul etc, toate acestea au fost luate in considerare atunci cand a fost analizata asocierea dintre aerul poluat si aparitia bolilor.


Autorul principal al acestui studiu, Yaguang Wei a explicat ca efectele PM2.5 au fost observate in mai multe organe. Rezultatele au aratat ca persoanele care au fost expuse aerului poluat pe o perioada scurta de timp au prezentat mai multe cazuri de insuficienta cardiaca, infarct si pneumonie. Aceste rezultate coroboreaza studiile anterioare efectuate pe aceasta tema.


Aditional, studiul a mai aratat ca si mai multe afectiuni pot fi asociate cu aerul poluat, cum ar fi septicemia, infectii de tract urinar, boala Parkinson etc.


Expunerea la un nivel ridicat PM2.5 a crescut numarul de decese pe an cu 634 de cazuri.


In fiecare an au existat in medie 122 de zile in care nivelul PM2.5 a crescut cu un microgram pe metru cub sau mai mult. Alte informatii provenite din studiu au aratat cum expunerea la un nivel ridicat de PM2.5 a provocat 634 mai multe decese pe an si a ridicat costul de ingrijire cu aproximativ 100 milioane de dolari.


“Asocieri pozitive intre expunerea pe termen scurt la PM2.5 si riscul de internare in spital au fost gasite in mai multe boli importante dar rar studiate, cum ar fi septicemia si tulburari ale echilibrului electrolitic. Asocieri pozitive au fost gasite si intre riscul de internare si bolile cardiovasculare, respiratorii, boala Parkinson, diabetul, flebita, tromboflebita si tromboembolismul, confirmand rezultatele publicate anterior.”


In urma acestor descoperiri, cercetatorii au recomandat ca ghidurile de reguli pentru poluarea aerului sa fie revizuite, luand in considerare aceste noi dezvaluiri. Intr-un editorial insotior, creat de cercetatorii de la Universitatea din Southampton, se mentioneaza – “Este clar faptul ca inca mai avem multe de invatat, dar nu trebuie sa confundam lacunele de cunoastere cu lipsa dovezilor. Cu cat actionam mai repede cu atat mai rapid populatia lumii se va bucura de beneficiile oferite.”

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

BMJ

NewsMedical

Pixabay