Pneumonia: Cauze, Simptome, Factori de risc
Pneumonia este o infectie bacteriana, virala sau fungica a unui singur plaman sau a ambilor plamani care provoaca umplerea alveolelor (saci de aer foarte mici) cu lichid.
Simptomele pot fi usoare sau severe si pot include tuse productiva, febra, frison si dificultate in respiratie. Severitatea pneumoniei este determinata de mai multi factori cum ar fi tipul de bacterie care a provocat infectia, varsta persoanei infectate si starea generala de sanatate.
Pneumonia tinde sa fie mai severa in randul copiilor sub varsta de 5 ani, adultilor peste varsta de 65 de ani, persoanelor cu anumite afectiuni cum ar fi insuficienta cardiaca, diabet sau boala pulmonara obstructiva cronica si in randul persoanelor care au un sistem imunitar slabit din cauza HIV/SIDA sau chimioterapiei.
Pentru diagnosticarea pneumoniei medicul va efectua anamneza persoanei, un examen clinic general si anumite teste necesare diagnosticarii, pentru a putea descoperi natura pneumoniei. Daca medicul va suspecta ca persoana s-a infectat in timp ce era in spital, se poate pune atunci diagnosticul de pneumonie nosocomiala.
Daca persoana a fost pusa la ventilator pentru a ajuta procesul de respiratie, se poate pune diagnosticul de pneumonie asociata ventilatiei mecanice.
Cea mai frecventa forma de pneumonie este pneumonia dobandita in comunitate, adica infectia care nu a fost obtinuta in spital.
Conform celor de la National Heart, Lung and Blood Institute, tratamentul depinde de factorul cauzator al pneumoniei, bacterie, virus sau fungi.
Daca este vorba de bacterie, tratamentul consta adesea in administrare orala de antibiotice, actiune care poate fi realizata si din propria casa. Cu toate acestea, daca exista simptome severe sau alte boli deja existente, ar putea fi necesara atunci o internare temporara in spital.
Cauzele pneumoniei
Multi germeni pot cauza pneumonia, cu toate acestea, cele mai frecvente cauze sunt bacteriile si virusurile din aer. De obicei corpul previne aparitia infectiei, dar uneori sistemul imunitar este invins chiar si la persoanele cu starea generala de sanatate buna.
Cauzele pneumoniei dobandite in comunitate
Aceasta este cea mai des intalnita forma de pneumonie si poate fi cauzata de:
- Bacterii, streptococcus pneumoniae sau pneumococul. Acest tip de pneumonie poate surveni singura in urma unei raceli sau gripe si poate afecta o parte (lob) a plamanului, numita si pneumonie lobara.
- Organisme asemanatoare bacteriilor, myclopasma pneumoniae. Mycloplasmele sunt microogranisme vii ce pot cauza aparitia pneumoniei. Simptomele acestui tip de pneumonie sunt de obicei mai usoare.
- Fungi, acest tip de pneumonie este frecvent la persoanele cu probleme cronice de sanatate sau sistem imunitar slabit, sau la persoanele care au inhalat doze mari din acest factor de infectie. Se poate gasi in sol sau excremente de pasare si variaza in functie de locatia geografica.
- Virusuri, anumite tipuri de virusuri care provoaca gripa pot provoca si pneumonia, acestea reprezentand si cauza cea mai frecventa de pneumonie in randul copiilor sub 5 ani. Pneumonia virala nu este de obicei atat de severa, dar in unele cazuri poate agrava semnificativ.
Cauzele pneumoniei nosocomiale
Unele persoane pot contracta pneumonia in timpul internarii in spital, din motivul altei probleme de sanatate. Pneumonia nosocomiala poate fi severa deoarece bacteria care provoaca infectia poate fi rezistenta la antibiotice si pentru ca persoanele care sunt infectate tind sa fie deja in stare precara de sanatate.
Aditional, persoanele care folosesc ventilatie artificiala gasita de obicei in unitatile de terapie intensiva au un risc mai mare de pneumonie.
Cauzele pneumoniei de aspiratie
Pneumonie de aspiratie, apare atunci cand sunt inhalate in plamani resturi alimentare, lichide, voma sau saliva.
Simptome le pneumoniei
Semnele si simptomele pneumoniei pot include:
- Durere in piept in timpul respiratiei;
- Confuzie sau schimbare mentala (la persoanele peste 65 de ani);
- Tuse productiva;
- Oboseala;
- Febra;
- Stare de greata si varsaturi sau diaree;
- Dispnee.
Simptomele tind sa difere in functie de populatia afectata. In cazul bebelusilor, acestia pot fi asimptomatici sau pot prezenta varsaturi, febra, agitatie sau tuse, printre multe altele.
Factori de risc asociati cu pneumonia
Pneumonia poate afecta pe oricine, insa doua grupe de varsta au un risc mai mare si anume, copiii care au varsta de 2 ani sau mai mici si adultii care au varsta de 65 de ani sau peste.
Alti factori de risc includ:
- Spitalizarea – Pe langa faptul ca aceasta creste riscul de pneumonie nosocomiala, riscul poate fi amplificat si mai mult daca sunt folosite ventilatoarele de respiratie mecanica din unitatile de terapie intensiva.
- Bolile cronice – Persoanele care sufera de astm, boala pulmonara obstructiva cronica sau boli cardiace, au o probabilitate mai mare de a dezvolta pneumonia.
- Fumatul – Fumatul afecteaza in mod negativ sistemul natural de aparare al corpului care lupta impotriva bacteriilor si a virusurilor.
- Sistemul imunitar slabit. Persoanele cu HIV/SIDA, persoanele care au avut transplant de organe sau cele urmeaza tratament prin chimioterapie, toate au un risc mai crescut de pneumonie.
Complicatii ale pneumoniei
Unele persoane, in special cele care fac parte din grupurile de risc crescut pot prezenta anumite complicatii din cauza pneumoniei si anume:
- Bacteriemie – patrunderea in sange a bacteriilor. Acest lucru poate duce la infectarea altor organe din corp avand potentialul de a provoca si insuficienta de organ.
- Dificultate in respiratie (dispnee). Daca pneumonia este severa sau exista probleme cronice de sanatate se poate instala dispneea in urma careia corpul nu primeste destul oxigen. In acest caz este posibila spitalizarea si chiar folosirea unui ventilator de respiratie mecanica.
- Acumulare de lichid in jurul plamanilor (pleurezie). Pneumonia poate provoca acumulare de lichid in spatiul dintre membrana care acopera plamanii si cea care captuseste partea interioara a cutiei toracice (pleura).
- Abces pulmonar, apare atunci cand exista puroi in spatiile cavitare. De obicei abcesul pulmonar este tratat initial in spital cu antibiotice.
Metode de prevenire a pneumoniei
Pentru a preveni pneumonia este recomandata:
- Vaccinarea – exista vaccinuri pentru prevenirea unor tipuri de pneumonie si gripa. Este recomandat ca persoana care doreste sa fie vaccinata sa vorbeasca prima data cu un medic specialist. Vaccinarea nu poate preveni toate cazurile de infectie insa conform surselor, persoanele care sunt vaccinate tind sa aiba infectii mai usoare, pneumonia prezentand mai putine complicatii severe.
- Igiena buna – spalatul pe maini cu apa si sapun sau folosirea unui dezinfectant pe baza de alcool ajutand la prevenirea infectiilor.
- Renuntarea la fumat – deoarece fumatul ajuta la vatamarea sistemului natural de aparare al corpului impotriva germenilor.
- Mentinerea unui sistem imunitar puternic – acest lucru se poate realiza printr-o dieta sanatoasa, exercitiu fizic si obtinerea orelor necesare de somn.
Daca o persoana are deja pneumonie, este recomandata multa odihna si respectarea planului de tratament prescris de medicul specialist. De asemenea, se recomanda spalatul des pe maini, tusea sau stranutul sa fie acoperite iar servetelele sa fie aruncate imediat la gunoi. Mai mult decat atat, trebuie limitat si contactul cu prietenii si familia in aceasta perioada.
Poate dura ceva timp pana la recuperare. Unele persoane se simt mai bine dupa o saptamana si sunt capabile sa revina la activitatile zilnice, in timp ce altele pot necesita o recuperare de o luna sau mai mult. Este recomandata consultarea cu medicul specialist in legatura cu revenirea la activitatile zilnice.
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
www.despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: