Despre medicina

Informatii si stiri medicale

Obezitatea poate creste riscul de dementa

Conform unui studiu publicat recent, 21 dintre cele 74 de gene asociate cu boala Alzheimer sunt asociate si cu obezitatea.
obezitate, dementa, boala Alzheimer

Sursa: Pexels

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, dementa reprezinta una dintre principalele cauze de deces si dizabilitate in randul persoanelor varstnice. In momentul de fata, aproximativ 55 de milioane de persoane traiesc cu dementa, la nivel global, fiecare an prezentand 10 milioane de cazuri noi.


Avand in vedere faptul ca obezitatea reprezinta un factor de risc pentru boala Alzheimer (cel mai comun tip de dementa), un grup de cercetatori din cadrul Universitatii din Texas au dorit sa afle mai multe despre aceasta asociere.


Studiul a fost publicat in Jurnalul Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association si a evidentiat ca 21 dintre cele 74 de gene asociate cu boala Alzheimer, au fost asociate si cu obezitatea.


Aceste rezultate ar putea explica de ce adultii care prezinta obezitate la varsta mijlocie, au o probabilitate mai mare de a dezvolta si boala Alzheimer.


Relatia dintre obezitate si boala Alzheimer


Obezitatea este o problema care afecteaza intregul corp si sanatatea. O persoana este obeza atunci cand greutatea acesteia este mai mare decat valorile normale asociate la inaltimea prezentata (indicele de masa corporala).


Studiile efectuate in trecut au sugerat ca mentinerea unui indice de masa corporala normal ar putea reduce riscul de dezvoltare a bolii Alzheimer. Mai mult decat atat, cercetari recente in acest domeniu au aratat ca un tip de neurodegenerare cauzat de obezitate, este similar cu tipul de neurodegenerare care duce la aparitia bolii Alzheimer.


Rezultatele obtinute de studiul curent


Conform dr. Claudia Satizabal, profesor asistent in cadrul Insitutului Glenn Biggs pentru Alzheimer si Boli Degenerative si autor corespondent al studiului – “Intrucat am stiut din studii anterioare ca exista o legatura intre obezitate si dementa, ne-am intrebat daca este posibil ca obezitatea sa schimbe expresia unor gene importante care sunt implicate si in boala Alzheimer. O astfel de descoperire ar putea ajuta la explicarea partiala a mecanismelor care leaga cele doua afectiuni intre ele.”


Pentru acest studiu, dr. Satizabal a analizat 74 de gene asociate cu boala Alzheimer pe un numar de aproximativ 5,600 de participanti inscrisi in studiul de cohorta Framingham Heart Study.


In urma analizelor efectuate, cercetatorii au descoperit ca 21 dintre cele 74 de gene asociate cu boala Alzheimer au avut expresia modificata si in obezitate. Mai mult decat atat, cercetatorii au descoperit ca 13 dintre genele asociate cu boala Alzheimer au fost asociate si cu indicele de masa corporala.


“Ne-am asteptat la anumite asocieri, intrucat studiile genetice recente au aratat ca anumite gene implicate in boala Azheimer au legatura si cu metabolizarea lipidelor, o problema intalnita des in obezitate. Cu toate acestea, am fost surprinsi de numarul mare de gene asociate, aproximativ 30% dintre genele bolii Alzheimer fiind asociate si cu trasaturile obezitatii.”


Importanta acestui studiu


Chiar daca nu pot fi oferite recomandari imediate participantilor acestui studiu, dr. Satizabal este de parere ca aceste rezultate ofera informatii importante despre legatura dintre obezitate si dementa.


“Este important de discutat cu pacientii despre riscurile asociate cu greutatea in exces, in special acumularea de grasime in zona abdominala, pentru a pastra sanatos sistemul cardiovacular si creierul, odata cu inaintarea in varsta.”


Urmatorul pas pentru dr. Satizabal si colegii sai este de a observa prezenta acestor descoperiri intr-un numar mult mai mare si mai variat de participanti si sa puna accent pe mecanismele celulare si moleculare implicate.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

  1. World Health Organization – Dementia
  2. Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association
  3. Medical News Today
  4. Pexels